T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile sinema alanındaki meslek örgütlerinin temsilcilerinden oluşan seçici kurul, 88. Akademi Ödülleri (Oscar) En İyi Yabancı Film dalına Türkiye´nin adayını belirledi. Bugüne kadar 19 filmle rekor başvurunun olduğu kurulda yönetmenliğini Kaan Müjdeci’nin yaptığı “Sivas” filmi Türkiye adına Oscar´a aday adayı gösterildi.
22. Adana Altın Koza Film Festivali bugün sessiz sedasız başladı. Filmlerin halka gösterilmeden, jürinin özel izlemesi yoluyla değerlendirileceğini açıklayan festival, sonuçların basın yoluyla kamuoyuna aktarılacağını duyurmuştu. Ancak bu yıl ulusal uzun metraj jüri başkanlığını üstlenen yönetmen ve senarist Ümit Ünal´dan bir açıklama geldi
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 14. kez düzenlenecek Filmekimi bu yıl yine Vodafone FreeZone sponsorluğunda gerçekleştirilecek. İstanbul ayağı 3-11 Ekim tarihlerinde yapılacak 14. Filmekimi, bu yıl da bir çok şehirde sinemaseverleri birbirinden güzel filmlerle buluşturacak.
72. Venedik Film Festivali ödül töreniyle sona erdi ve Lorenzo Vargas´ın yönettiği Venezuela filmi Desde Alla birinci seçilerek ´Altın Arslan´ kazandı. Festivalde ana yarışmada yer alan Emin Alper´in Ablukası ise, büyük jüri ödülüne layık görüldü. Abluka ayrıca Arca CinemaGiovani ödülünü ve bağımsız sinema eleştirmenleri tarafından her sene Venedik´te verilen Premio Bisato D´oro ödülüne de uzandı. Kazananların listesi:
72. Venedik Film Festivali ödül töreniyle sona erdi ve Lorenzo Vargas´ın yönettiği Venezuela filmi Desde Alla birinci seçilerek ´Altın Arslan´ kazandı. Festivalde ana yarışmada yer alan Emin Alper´in Ablukası ise, büyük jüri ödülüne layık görüldü. Abluka ayrıca Arca CinemaGiovani ödülünü kazandı. Ayrıca Emin Alper bağımsız sinema eleştirmenleri tarafından her sene Venedik´te verilen Premio Bisato D´oro ödülüne de uzandı.
Emin Alper´in, dünya galasını 72. Venedik Film Festivali´nin yarışma bölümünde yapan yeni filmi Abluka , festivalin yan bölümlerinde yer alan 18-26 yaş arası farklı ülkelerden gençlerin bir araya gelip verdiği Arca CinemaGiovani ödülünü kazandı.
“Kurtlar Vadisi Pusu”, yeni sezonu sürprizlerle açıyor. Dizinin ilk bölümü 17 Eylül’de yine Kanal D’de izleyiciyle buluşacak. Yapımcılığını Pana Film’in üstlendiği, başrollerini Necati Şaşmaz, Cahit Kayaoğlu ve Ali Buhara Mete’nin paylaştığı “Kurtlar Vadisi Pusu”nun yeni sezon çekimleri, 17 Ağustos’ta Kıbrıs’ta başladı. İki haftalık yoğun bir çalışmanın ardından ekip, çekimlerin devamı için İstanbul’a döndü.
Aralarında Tarık Akan, Kadir İnanır, Fazıl Say, Rıza Türmen ve Levent Üzümcü gibi isimlerin de bulunduğu aydın ve sanatçılar ´ateşkes´ çağrısı yaptı. Hükümete ve PKK ´ya yönelik çağrı şöyle:
Kolpaçino serisinin üçüncü filmi olacak ´Kolpaçino 3. Devre´nin çekimleri tamamlandı. Şafak Sezer, Aydemir Akbaş, Ali Çatalbaş, Serkan Şengül, Ebubekir Öztürk, Burak Öncü, Kubilay Penbeklioğlu´lu kadroya Erkan Petekkaya´nın da katıldığı yeni filmin Mart 2016´da gösterime çıkması planlanıyor.
Dün Venedik Film Festivali kapsamında yapılan ilk gösteriminde basının karşısına çıkan ´Abluka´ eleştirmenlerden övgü dolu değerlendirmeler aldı. Emin Alper´in Altın Aslan için yarışan ikinci uzun metrajı için ´heyecan verici´, ´çok güçlü´ ifadeleri kullanıldı.RADİKAL/09.09.2015
Mehmet Eryılmaz’ın yönettiği ikinci uzun metraj filmi “Misafir”;dünya prömiyerini yaptığı 36. Montreal Dünya Film Festivali’nden iki ödülle döndü. Misafir, festivalde FIPRESCI Ödülü ve Jüri Özel Ödülü´ne layık görüldü.
14 – 20 Eylül 2015 tarihleri arasında 22’ncisi yapılacak olan Uluslararası Altın Koza Film Festivali Açılış ve Kapanış törenleri artan terör olayları dolayısıyla iptal edildi. Ayrıca, halka gösterimleri yapılmayacak filmlerle ilgili jüri kararları basın yoluyla duyurulacak.
Yılmaz Güney için Çukurova Belediyesi tarafından 9 Eylül Çarşamba akşamı yapılması planlanan anma gecesi, Dağlıca´da yitirilen şehitler nedeniyle iptal edildi.
Hürriyet Gazetesi´nde yayınlanan habere göre; CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, oyuncu İlyas İlbey´in Kastamonu´dan milletvekili adayı olacağını söyledi. Yasemin Yalçın ile evli olan İlyas İlbey´le, Muğla´da bir film çekimi sırasında temas kurulduğunu kaydeden Tekin, şöyle konuştu; "İlyas İlbey, Cem Yılmaz´la birlikte halen Muğla´da bir film çekiminde. Kendisiyle telefonla konuştuk. İlbey, Kastamonu´dan, CHP listelerinden 1 Kasım seçimlerine girecek."
Yedi yazar, yedi ayrı üslup, 50 başyapıt daha... Bu, serinin üçüncü halkası.www.arkapencere.com adresinde online yayın yapan haftalık film kültürü dergisi Arka Pencere’nin yazarları tarafından kaleme alınan ‘aşktan da üstün’ bir 50 film daha...
BKM´de yetiştikten sonra çeşitli yapımlarda birlikte yer alan ve son olarak ´3 Adam´ başlığıyla TV´de şov üreten Eser Yenenler, İbrahim Büyükak ile Oğuzhan Koç, sinema filmine başlıyor.
Her yıl Ekim ayında düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali´nin 52.cisi artan terör olayları nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi. Şehit haberleri ile terör olayları nedeniyle Antalya Altın Portakal Film Festivali´ni bugünlerde düzenlemeye içlerinin el vermediğini belirten yetkililer, aynı şekilde 16. Antalya Piyano Festivali´nin de gerçekleştirilmeyeceğini belirtti. İki organizasyonun ne zaman düzenleneceğiyle ilgili bilgi verilmedi.
14-20 Eylül 2015 tarihleri arasında düzenlenecek 22. Uluslararası Altın Koza Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması ana jüri üyeleri belli oldu. Başkanlığını senarist ve yönetmen Ümit Ünal’ın üstleneceği jüride görev yapacak isimler Mehmet Demirhan (görüntü yönetmeni), Selen Uçer (oyuncu), Ali Düşenkalkar (oyuncu), Rahman Altın (besteci), Deniz Akçay Katıksız (yönetmen) ve Gökhan Atılmış (görüntü yönetmeni).
TV´deki en ünlü tiplemelerinden biri olan Niyazi Gül´ün hikayesini anlatan Ata Demirer’e Demet Akbağ, Şebnem Bozoklu, Levent Ülgen gibi önemli isimlerin eşlik ettiği, yönetmen koltuğunda Hakan Algül’ün oturduğu film “Niyazi Gül Dörtnala” artık DVD’de.“Niyazi Gül Dörtnala” Kanal D Home Video Etiketiyle tüm satış noktalarında.
Kanal D dizisi Yaz´ın Öyküsü hedeflenen izlenirlik oranlarına ulaşamadığı gerekçesiyle bu ayın sonunda ekranlara veda ediyor. Başrollerini Vildan Atasever ve Tansel Öngel’in paylaştığı dizi, yetiştirme yurdunda büyüyen Yaz’ın mücadelesini anlatıyor. Yaz’ın Öyküsü 13. bölümüyle Eylül sonunda bitiyor.
SİYAD üyesi deneyimli kalemler vizyonu 5 üzerinden notluyor... Yıldızlı Pekiyi, her hafta sizinle!
Christopher Nolan’ın merakla beklenen yeni filmi Odyssey'in Türkçe alt yazılı ve dublajlı fragmanı yayınlandı. 17 Temmuz 2026’da Türkiye'de gösterime girecek Odyssey’de Matt Damon, Tom Holland, Anne Hathaway, Robert Pattinson, Lupita Nyong’o, Zendaya ve Charlize Theron rol alıyor.
Sinema tarihinde bugün neler yaşandı? İşte tarihin sayfalarından birkaç önemli not:
Audrey Niffenegger'in çizgi romanından uyarlanan, Alice Rohrwacher 'ın yönettiği The Burnt Orange Heresy filminin çekimleri İtalya Stromboli adasında başladı. Filmde Mick Jagger, hikayenin kilit isimlerinden biri olan Strombolicchio deniz fenerinin bekçisini canlandıracak. Jagger, Josh O'Connor'ın canlandırdığı Kyo'nun babası olacak ve filmin üç ana kız kardeşi de Kyto'nun etrafında şekillenecek. Bu kız kardeşler Jessie Buckley, Dakota Johnson ile Saoirse Ronan. Oyuncu kadrosunda ayrıca Isabella Rossellini de yer alıyor.
Film, dünyayı görüp rap yıldızı olmayı hayal eden iki delikanlının Senegal’den Avrupa’ya ulaşabilme çabalarını anlatıyor. Giriştikleri öyle zorlu bir yolculuk ki, amansız çölden Libya’daki işkence dolu ceza kamplarına, oradan da uçsuz bucaksız açık denize uzanıyor.
Baba Zula’nın filme yazdığı müzikleri yeterli bulmayan Derviş Zaim, Şenol Filiz-Birol Yayla ikilisinin Bab-ı Esrar albümünden de parçalar alıyor. Hatta bu parçaların sayısı Baba Zula’nınkileri aşıyor. Filiz ile Yayla, istemleri dışında işin içine giriyor açıkçası. 1995 tarihli ikinci albümleri Bab-ı Esrar’daki şarkıların bir bölümünün Tabutta Rövaşata filminde kullanılması albümün tanıtımına önemli katkıda bulunuyor aslında. Özellikle Bab-ı Esrar parçası çok dikkat çekiyor, filmle özdeşleşiyor.
Haftanın filmleriyle ilgili sinema eleştirmenleri köşelerinde neler yazdı; nelere dikkat çekti. İşte eleştirilerden özet bölümler: