Sinema Haberleri

SİYAD ´ALTIN PORTAKAL´A JÜRİ GÖNDERMİYOR

29 Ekim 2015 Perşembe 01:01

Sinema Yazarları Derneği, Uluslararası Altın Portakal Film Festivali´ne jüri göndermeme kararı aldı. Derneğin yönetim kurulu yaptığı yazılı açıklamada, festivalin belgesel kategorisini bu yıl programa almama kararını eleştirirdi ve bu tasarrufun sansür olduğunu belirtti:

Film festivalleri, gerçekleştirildikleri coğrafyadaki sinema kültürünün inşası, tanıtımı ve gelişiminde, tüm bunların toplumla etkileşiminde en önemli yapıtaşlarından biridir. Festivaller, kültürü üreten ve yaşatan mecralar olarak kamuya aittirler ve kamunun ortak tarihi içinde var olurlar.
Uluslararası Antalya Film Festivali, bu yıla kadarki adıyla Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, yarım asır boyunca, ülkemizde yerli sinemanın başlıca etkinliklerinden biri, etkili bir buluşma ve tartışma noktası olmuştur.
Geçen yıl bir belgesele dönük bir sansür vakasının yaşanmış olduğu festivalde bu yıl belgesel gibi ‘sorun yaratabilecek’ kategorilerin peşinen ortadan kaldırılması uygulaması ile karşı karşıyayız. Bu uygulama geçen yılki sansür vakasından bağımsız ve ilintisiz düşünülemez. Bu yıl bu uygulama ile tezahür eden bu bakış açısından vazgeçildiği koşullarda yeniden Antalya’daki festivale SİYAD jürisi göndererek katkıda bulunma umudu ve dileğimizi muhafaza ederek, mevcut koşullarda bu yıl Antalya’ya SİYAD jürisi gönderemeyeceğimizi bilginize sunarız.



Diğer Haberler