Batı medyasında Oscar adaylarıyla ilgili yer alan araştırmalardan yaptığımız derleme en iyi film dalıyla sürüyor. 15 Ocak´ta açıklanacak Oscar adaylıkları öncesi, en çok 10 filmin aday gösterileceği bu dalda medyanın üzerinde fikir birliğine vardığı isimler şunlar:
İlyas Salman´ın başrolde olduğu, Oscar yarışında en iyi yabancı film kategorisinde ilk dokuza kalan Gürcü filmi ´Mısır Adası´ Türkiye´de yedi salonda 10 günde 1948 kişi tarafından izlendi. Geçen hafta, filmin Oscar´a adaylığı nedeniyle İlyas Salman´la medyada bir çok söyleşi yayınlanmıştı. En iyi yabancı film dalında Oscar´a aday adayı olan dokuz filmin sayısı 15 Ocak´ta beşe indirilecek.
Hollywood´un ünlü isimleri, Beverly Hills´te düzenlenen ´72. Altın Küre Ödül Töreni´nde Charlie Hebdo´ya destek verdiler. Kırmızı halı üzerinde ellerine aldıkları ´JE SUIS CHARLIE´ yazılı dövizlerle, Paris´te mizah dergisi Charlie Hebdo´ya yapılan ve 12 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan hain saldırıyı kınayan dünyaca ünlü isimler üzüntülerini dile getirdi.
Sinema ve Televizyon dünyasının en prestijli ödüllerinden Altın Küreler dün gece sahiplerini buldu. Türkiye´de vizyona girmeyen ve DVD´si çıkan Boyhood (Çocukluk) en iyi drama film ve en iyi yönetmen dallarında birinci olurken, komedi/müzikal kategorisinde en iyi film ödülü Büyük Budapeşte Oteli´ne gitti. İşte kazananların listesi:
Geçen yılın en sevilen yerli filmlerinden biri olan Mandıra Filozofu’nun devam filmi Mandıra Filozofu 2: İstanbul’un çekimleri tamamlandı. Çekimlerin ardından pasta kesen oyuncular ile set ekibi hatıra fotoğrafı çektirdi. Filmin yönetmeni ve başrol oyuncusu Müfit Can Saçıntı, Mandıra Filozofu 2: İstanbul’un ilk filmden daha eğlenceli daha komik ve daha derin olduğunu söyledi. Mandıra Filozofu 2: İstanbul, 13 Mart 2015 tarihinde gösterime girecek.
Batman´da düzenlenen 5. Yılmaz Güney Kürt Film Festivali´ne katılan Kadir İnanır, ´Barış için halkların kardeşliğine inanan, şartlar ne olursa olsun barışa inanan bir yüreğe sahibim. Çözüm süreci ile barışın öncüsü olacağım´, dedi. Katırcılar filminin gösteriminin ardından sinemaseverler ´İnanır Meclis´e´, ´Biji Kobani´ sloganları attı.
Tatlı Hayat filmiyle uluslararası ünü yakalamış İsveçli oyuncu Anita Ekberg yaşamını yitirdi. Ekberg, ameliyatın ardından Roma´da bir klinikte tedavi görüyordu. 83 yaşındaki Ekberg, İsveç güzeli seçildikten sonra beyazperdeye geçmiş, Tatlı Hayat/Dolce Vita, Bocaccio, Kanlı Geçit/Blood Halley, Çılgın Modeller/Artists and Models, Savaş ve Barış, Zarak Han, Teksas Dört Kişi, Jerry Lewis Fezada/Way Way Out gibi filmlerde rol almıştı.
ABD´de 2016´da yapılacak başkanlık ve senato seçimleri Hollywood yıldızlarının da rekabetine sahne olacak. Örneğin Kaliforniya´da senatörlük için George Clooney ve Clint Eatswood gibi isimler yarışacak. ABC News´un hazırladığı habere göre senato seçimlerinde aday olması muhtemel olan ünlü isimler şunlar: SABAH/11.01.2015
Hürriyet Gazetesi´nin haberine göre Nejat İşler katıldığı bir söyleşide Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ı oynar mısınız ?´ sorusuna iddialı bir yanıt verdi ve bu role Türkiye´de en uygun oyuncu olduğunu belirtti: “Tabii ki oynarım. Hükümet tarafından yaptırılan bir iş değilse ve hikâye iyi yazılmışsa neden oynamayım? Benim işim bu. Ayrıca Türkiye’de bu konudaki tek cast da benim.” HÜRRİYET/11.01.2015
Senaryosunu Mehmet Öztürk ile romancı Bedi Gümüşlü´nün yazdığı, Mehmet Öztürk´ün yönetmenliği üstlendiği Defne´nin Bir Mevsimi, Cannes Film Pazarı’na katılabilmek için yarışıyor. 120’den fazla projenin başvuru yaptığı yarışmanın sonucu Mart ayında açıklanacak. Seçilen film projeler, Fransa´da, "Dünya Sinemaları" (Les Cinémas du Monde) programında, 13-24 Mayıs 2015 tarihleri arasında ‘Cannes Film Festivali - Film Pazarı’nda yer alacak.
65. Berlin Film Festivali 5 Şubat 2015´te Isabel Coixet´in Nobody Wants the Night filmiyle açılacak. İspanya-Fransa-Bulgaristan yapımı olan ve Norveç´te çekilen filmin başrollerinde Juliette Binoche, Rinko Kikuc ile Gabriel Byrne var.
İtalyan sinemasının en büyük yönetmenlerinden Francesco Rosi 92 yaşında Roma´da yaşamını yitirdi. 15 Kasım 1922 Napoli doğumlu Rosi 1960 e 1970 yıllarda toplumsal sorunları beyazperdeye taşıyan filmlerle ünlenmişti. Rosi 40´lı yılların sonunda Luchino Visconti´nin asistanı olarak sinemaya başlayan Rosi, La Sfida, Salvatore Giuliano, Kentin Üstündeki Eller, Hakikat Anı, Bir Masal Gibi, Mattei Olayı, Lucky Luciano/Talihli Gangster, İsa Eboli´de Durdu, Kırmızı Pazartesi, Dimenticare Palermo, Ateşkes gibi filmleri yönetmişti.
Oscar adaylarının açıklanacağı 15 Ocak´a bir haftadan az zaman kala basına yansıyan, kulislerde konuşulan isimleri değerlendirmeye devam ediyoruz. En İyi Yönetmen ve En İyi Kadın Oyuncu dallarının ardından bugün de En İyi Erkek Oyuncu kategorisinde öne çıkan yıldızları aktarıyoruz.
İngiltere sinemasının en iyilerinin saptandığı BAFTA 2015 Ödülleri adayları açıklandı. Büyük Budapeşte Oteli 11, Birdman ile The Theory of Everything 10´ar dalda, The Imitation Game 9, Boyhood ile Whiplash 5, Turner ile Yıldızlararası 4 ve Pride 3 dalda BAFTA´ya aday gösterildi. İşte bazı dallardaki adaylar:
Akil insanlar heyetinde yer aldıktan sonra Doğu ve Güneydoğu’da şehir şehir dolaşan Kadir İnanır´ın HDP’den milletvekili adayı olacağı haberleri üzerine HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş açıklamada bulundu.
Bu yıl 15 Ocak´ta açıklanacak Oscar adaylıkları için Batı basınının sinema yazarları, sektörün önemli isimleri ve salon sahiplerine sorarak yayınladığı favori isimleri bir araya getirerek ´en iyi kadın oyuncu´ dalında kimlerin favori olduğunu saptadık. Dün yayınladığımız en iyi yönetmen adaylarından sonra kadınlardaki favoriler sırasıyla şöyle:
Sinema Yazarları Derneği, kamuoyuna açıklamada bulunarak Paris’te Charlie Hebdo adlı mizah dergisine yapılan, 12 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıyı kınadı ve düşünce ile yaratma özgürlüğüne yönelik bir saldırı olduğunu söyledi:
Forbes dergisi 2014´te gişede en fazla kazandıran oyuncuların listesini açıkladı ve ilk sırayı Jennifer Lawrence aldı. Lstede ilk 10´da Scarlett Johansson (bronz madalya) Emma Stone ile Angelina Jolie´nin de ismi var. Bu yıl 24 yaşındaki Lawrence´in filmleri 1,4 milyar dolar hasılat yaparken ikinci sıradaki Chris Pratt´ın filmleri 1,2 milyar dolar kazandı.
24 Nisan -03 Mayıs 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 26. Ankara Uluslararası Film Festivali kapsamında düzenlenen ‘Ulusal Yarışma’ başvuruları 05 Ocak 2015 tarihinde başladı. Son başvuru tarihi ise 25 Şubat 2015 olarak belirlendi.
Oscar adaylarının açıklanmasına bir hafta kala Batı basınında tahmin listeleri artıyor. Sinema yazarlarına, sektörün önemli isimlerine ve salon sahiplerine sorularak yayınlanan bu haberlerden bir derleme yapıp adı en fazla geçen isimleri sıraladık. Buna göre,
SİYAD üyesi deneyimli kalemler vizyonu 5 üzerinden notluyor... Yıldızlı Pekiyi, her hafta sizinle!
Çekimleri sırasında sette Alex Baldwin'in silahından çıkan kurşunla görüntü yönetmeni Halyna Hutchins’in öldüğü Rusk filminden ilk fragman yayınlandı. Alec Baldwin’in başrolünde yer aldığı western filmi, 2 Mayıs’ta ABD sinemalarında ve dijital platformlarda yayınlanacak.
Sinema tarihinde bugün neler yaşandı? İşte tarihin sayfalarından birkaç önemli not:
Antonio Banderas, ünlü mutfak şefi Anthony Bourdain'in biyografik filminde rol almaya hazırlanıyor. Yedi yıl önce hayatını kaybeden Amerikalı şefin gençliğini Dominic Sessa'nın canlandıracağı filmde Banderas'ın rolü henüz duyurulmadı. Matt Johnson yöneteceği, Tony adlı filmin çekimlerine Mayıs ayının sonunda başlanacak.
Gaël Faye'in 2016 tarihli Küçük Ülke romanının beyazperdeye uyarlaması olan film, Fransız girişimci babası ve Ruandalı annesiyle Burundi'deki bir gurbetçi mahallesinde yaşayan mutlu 10 yaşındaki Gabriel'in hikayesini anlatıyor. Ruanda'daki 1993 gerginliği başladığında ailenin ve çocuğun masumiyeti zedelenmeye başlıyor.
Baba Zula’nın filme yazdığı müzikleri yeterli bulmayan Derviş Zaim, Şenol Filiz-Birol Yayla ikilisinin Bab-ı Esrar albümünden de parçalar alıyor. Hatta bu parçaların sayısı Baba Zula’nınkileri aşıyor. Filiz ile Yayla, istemleri dışında işin içine giriyor açıkçası. 1995 tarihli ikinci albümleri Bab-ı Esrar’daki şarkıların bir bölümünün Tabutta Rövaşata filminde kullanılması albümün tanıtımına önemli katkıda bulunuyor aslında. Özellikle Bab-ı Esrar parçası çok dikkat çekiyor, filmle özdeşleşiyor.
Haftanın filmleriyle ilgili sinema eleştirmenleri köşelerinde neler yazdı; nelere dikkat çekti. İşte eleştirilerden özet bölümler: