YALNIZLIK MEVSİMİ / KARGO (1998)
1992'de İstanbul Kadıköy'de Acil Vaka adıyla kurulan, ardından da 'A Rh+' ismiyle yola devam eden Selim Öztürk (gitar), Mehmet Şenol Şişli (bas gitar), Deniz Aytekin (vokal), Atilla Yüksel (tuşlular), Aykan İlkan'lı (davul) kadro 1993'de bu kez Kargo adıyla ilk albüm Sil Baştan'ı çıkarmıştı.
Dönemin pop çalışmalarından farklı yerde duran albüm, iyi tanıtılamamış ve ilgi görmemişti. Elemanların bir bölümü ayrılırken geriye kalan Öztürk ile Şişli yeni üyelerle Kargo'yu sürdürme kararı almıştı.
1994'de konservatuar öğrencisi Serkan Çeliköz tuşlulara, Burak Karataş da davula gelmişti. Son olarak da, bir barda dinleyip beğendikleri Koray Candemir grubun vokali olmuştu.
1996’da ekip, birikmiş besteleri kaydedip büyük bir firmanın etiketiyle pop-rock albümü Yarına Ne Kaldı'yı yayınlamayı başardı.
Yaptıklarına melodik rock diyorlardı ve Kargo kısa sürede listelerin en üst sırasına yerleşti. Albüm çok satarken basın onlara '15'liklerin grubu' ya da 'genç kız grubu' diyordu. Grup konserlerle, kliplerle gençliğin yeni favorisiydi.
Kargo, Nisan 1997'de Sevmek Zor albümüyle yine çok satarken rock müziğin Türkiye'de popülerleşmesine, liselileri yakalamasına, pazar oluşturmasına katkı sağlamıştı. Ancak, fazla medyatik hale gelmeleri rock camiasını rahatsız etmiş, Kargo iki arada bir derede kalmıştı.
Koray Candemir fiziğiyle öne çıkmış, genç kızların idolü haline gelmişti. Sadece onun fotoğrafıyla yayınlanan posterlere rastlanıyordu dergilerde...
Bu arada, Sevmek Zor turnesinde organizasyon aksaklıkları yaşanmış, turne yarım kalmış, otobüsle kaza yaşanmış, elemanlar sıkıntılı zamanlar geçirmişti.
Yeni albüm üretmeleri gerekiyordu ve düşük moralle kapandıkları stüdyoda beş ay çalışmışlardı.
Çıkan iş, ‘kasvetli ve karanlık’ diye özetlenebilirdi bir iki kelimeyle...
Yalnızlık Mevsimi adı verilen albüm 30 Haziran 1998’de yayınlandı. Kapakta fotoğrafları yoktu; onlar için devrim gibi bir adımdı. Albümün melonkolik havasını yansıtan, siyah-beyaz bisiklet görüntüsü koyulmuştu kapağa.
Tuşlular azalmış, gitara ağırlık verilmişti. 'Uyanış', 'şüphe' ve 'kimlik' olmak üzere üç bölümden oluşan yapıta bu kez underground kesim ilgi göstermişti. Sert gitarların, yaşamı sorgulayan söylemin (Sözler Mehmet Şenol Şişli’ye ait, besteler ise davulcu Burak hariç diğer elemanların) genç kızlara seslenmediği ortadaydı. Kızları ihmal edince medyanın desteği de zayıflamıştı.
Başı sonu belli olan, belli akışa sahip albümün ticari kaygıdan uzak hazırlanması büyük sürprizdi. Kargo bu kez gönlündekileri söylüyordu.
Plak şirketi, diş geçiremediği grubun tanıtımı için fazla çaba harcamayınca Kargo şirket değiştirdi ve albümün en önemli hit adaylarından Kalamış Parkı’na klip çekildi.
Yalnızlık Mevsimi, ‘iyi şarkıcılığı’nı ilan eden Koray Candemir’in parlak performansı, grubun çalmalarda çıtayı üstlere koyması, atmosfer yaratmada maharetli tuşlular, Doğu-Batı sentezine meyledilmesiyle tam bir dönemeç albümüydü. Ancak olmadı; istenildiği kadar satmadı.
Radyolar da yeterince çalmayınca ‘prestij albümü’ olarak tarihteki yerini aldı.
İÇERİK
1-Azizlerin Yalnızlığı
2- Tanrı'ya Dua Et
3- Kalamış Parkı
4- Geçmek Süresi
5- Yalnızlar Çağı
6- Söyle
7- Pastel Zarlar
8- Marilyn Monroe
9- Kaderin Dizaynı
10- Ruhlarda Hiçbir Sızı Yok
11- Bukalemun
12- Arabic Fahişe
13- Boğaziçi
14- Sürgün
15- Azizlerin Yalnızlığına Geri Dönüş