ÜNOL BÜYÜKGÖNENÇ (GİTAR)
Kardaşlar’ın ‘beyni’ Ünol Büyükgönenç, 1946 İstanbul doğumlu. Müziğe altı yaşında mandolinle başlamıştı. Konservatuvarda üç yıl piyano, solfej, keman eğitimi gördükten sonra matematikten sınıf geçemedi ve okuldan ayrıldı. Ana çalgı olarak gitarı seçip Andrea Paleologos’tan klasik gitar dersleri aldı.
Flamenkoya merak sardı ve 1962’de kurduğu grupla hafta sonları Karamürsel’deki Amerikan üssünde konserler verdi. 1967’de askere gidene dek çeşitli orkestralarda dans müziği yaptı.
Askerlik dönüşü Seyhan Karabay ile Cem Karaca’nın teklifini kabul edip Kardaşlar’ı hayata geçirdi. Grupta gitarın yanı sıra bağlama, yaylı tambur gibi geleneksel sazları çaldı, düzenlemeleri yazdı.
Aralık 1974’te diğer Kardaşlar elemanlarıyla beraber Fikret Hakan'ın ‘Löberde’ 45'liğinin kaydında yer aldı. Kardaşlar bünyesinde Cem Karaca ve Ersen’le çalıştıktan sonra gruptan ayrılıp ABD’ye gitii.
Türkiye’ye dönünce, Cem Karaca’yla yeniden çalışmak üzere Dervişan grubunu kurdu. Ancak kafasındaki hedeflerle gruptaki gelişmeler çakışmayınca Dervişan’dan da ayrılıp yine bir süreliğine ABD’de yaşadı.
Mayıs 1977’de Dervişan'ın eşliğinde CHP için yaptığı solo ‘Yeni Bir Türkiye/Oy Gülüm Oy’ 45'liği çok ilgi gördü. Yeni Bir Türkiye, büyük oy oranıyla iktidara gelecek CHP’nin mitinglerinde sürekli çalınmaktaydı. Aynı yıl Nazım Hikmet’in dizelerine yazdığı Kız Çocuğu adlı besteyle Eurovision Türkiye elemelerine katıldı ama finale kalamadı.
Saklambaç gazetesinin, yedi yıllık aradan sonra 1979’da düzenlediği Altın Mikrofon yarışmasında Dışarda Kar Yağıyor adlı parçasıyla hem beste, hem şarkı sözü dallarında birinci oldu.
Aynı yıl TRT-3 dinleyicileri Dışarda Kar Yağıyor’u yılın şarkısı seçerken Büyükgönenç Hey Dergisi’nden yılın ümit veren şarkıcısı ödülünü aldı. Bu yarışma sonrası Dışarda Kar Yağıyor’u, arka yüzüne Kız Çocuğu’nu ekleyerek 45’lik haline getirdi.
Seksenli yıllarda Büyükgönenç konser çalışmaları haricinde pek ortalıkta gözükmedi ve ilk solo albümünün kayıtlarını sürdürdü. Güzel Günler Göreceğiz adını verdiği albüm çeşitli aksaklıklar sonucu gecikti ve yayımı 1989’a kadar sarktı. Nazım Hikmet’in yapıtlarını en fazla besteleyen isim olarak da tanınan Büyükgönenç, besteler üretmeye devam etti...