TİMUR SELÇUK / TİMUR SELÇUK (1977)
Popüler müziğimizin temel taşlarından Timur Selçuk 2 Temmuz 1945 İstanbul doğumlu. Aileden müzisyen; babası ünlü Münir Nurettin Selçuk.
İyi eğitim görüyor; Galatasaray Lisesi’nde okuyor. 1964’te Paris’e gidip Ecole Normale de Musique’de piyano, kompozisyon ve orkestra şefliği öğrenimi görüyor. Mezun olduktan sonra yılın bir bölümünü Fransa’da, geri kalanını Türkiye’de geçirmeye başlıyor.
Art arda gelen Ayrılanlar İçin, İnme, Sen Nerdesin, Beyaz Güvercin, İspanyol Meyhanesi, Bugün Yarın Daima ile Türkiye piyasasında ağırlığını hissettiriyor. Her ne kadar oyunun dışında kalmak istese de, yıldız muamelesi görmekten kurtulamıyor.
Daha sonra söyleşilerde, kariyerinin bu ilk dönemindeki aşk şarkılarını gençlik heyecanına, iyimserliğine bağlıyor ve devamında birçok türe merak sarıyor, deniyor.
Selçuk, Türkiye’deki keskin politik kutuplaşmanın sonucunda 1970’lerin ortalarında toplumun geniş kesiminde taraftar bulmuş sol görüşün müzikteki temsilcilerinden oluyor.
Paris’ten 1975’te yurda kesin dönüş yapıyor ve Ankara Sanat Tiyatrosu’nda (AST) müzik yönetmenliğini üstleniyor.
AST’ın 1975-1976 sezonunda, Bigesu Erenus’un kaleminden çıkmış Nereye Payidar oyunu var. Yönetmen Rutkay Aziz, müzikler de Timur Selçuk’un.
Nereye Payidar büyük ilgi görüyor, AST, İstanbul’a turne yapıyor.
Politik müziğin rağbet gördüğü günler. Timur Selçuk, Nereye Payidar için bestelediği dört parça da dahil, 12 şarkılık yeni albüm hazırlıyor.
Oyundan, sözlerini Çiğdem Talu’nun yazdığı Nereye Payidar, Direniş Türküsü, Kasa Şarkısı, Kasa Can Çekişiyor’u ilk dörde koyuyor ve arkasından da Nazım Hikmet’in, Kazak Abdal’ın, Enver Gökçe’nin, Aşık İhsani’nin sözlerine yazdığı yapıtları, Kerem Güney’in Mapusane Türküsü’nü (Aldırma Gönül), Sarper Özsan’ın Bir Mayıs’ını sıralıyor.
Şarkılarda anlatılanların hala geçerli olduğu bir Türkiye’de her dem tazeliğini koruyor albüm. Timur Selçuk adıyla yayınlanan yapıtta Nuran Atakır’ın piyanosuyla kaydedilen parçalar uzun yıllar mitinglerde, grev alanlarında seslendiriliyor, eskitilemiyor, unutturulamıyor…
İÇERİK
- NEREYE PAYİDAR
- DİRENİŞ TÜRKÜSÜ
- KASA ŞARKISI
- KASA CAN ÇEKİŞİYOR
- EŞEĞİ SALDIM ÇAYIRA
- MAPUSANE TÜRKÜSÜ
- BİR MİLLİ KURTULUŞ TÜRKÜSÜ
- HÜRRİYET MARŞI
- 16 HAZİRAN
- TÜRKİYE İŞÇİ SINIFINA SELAM
- GÜNEŞİN SOFRASINDA SÖYLENEN TÜRKÜ
- BİR MAYIS