OYUN / EZGİNİN GÜNLÜĞÜ (1994)
Emin İgüs ile Şebnem Başar’ın etrafında toplanan konservatuvarlı genç müzisyenlerin desteğiyle kuruldu Ezginin Günlüğü. Emin İgüs (vokal), Hakan Yılmaz (vokal), Vedat Verter (bağlama, cura), Turgay Başar, Şebnem Başar, Tuncay Ünal ‘İşçi Kültür Derneği’nde başladıkları amatör çalışmaları Ezginin Günlüğü ismiyle sahnelere taşıyacaklardı…
12 Eylül rejiminin yasaklı müzisyenleri oraya buraya dağılmışken, birkaç genç ortaya çıkmış, halk türkülerinden, ozan geleneğinden yararlanarak, toplumcu şairlerin yapıtlarını besteleyerek muhalif çevrelerin yüreğine su serpmişti. Darbe ortamında önemli işti yaptıkları.
Ancak, 1990’da Ölü Deniz albümlerinden sonra grup faaliyetine son vermişti…
Nadir Göktürk grubu yaşatmak istiyordu ve kısa süre sonra harekete geçti. Yurtdışında tanıştığı Hüsnü Arkan’ı 1993’de gruba davet etmiş, şairlerin ünlü dizelerini bestelemenin yanı sıra şarkı sözü de yazmaya başlamışlardı. Hedef aynıydı: ‘Piyasanın istediğini değil, gönüllerindekileri çalmak’.
Yerli müziğin kalbinin attığı Unkapanı Plakçılar Çarşısı’nda adları ‘özgüncüler’di. İlk dönemlerinde Halk müziği çıkışlı müzik yaparken yapıştırılmış etiketti bu. Oysa onlar sürekli değişimden yana olduklarından belli bir türe sokmak istemiyorlardı müziklerini.
İlk dönemde sesi enstrüman gibi kullanan, türkülere eğilen çizgileri vardı. Sonra türküler azalırken, yerlerini ünlü şairlerin yapıtlarından yola çıkan, kent yaşamını sorgulayan parçalar almıştı.
Beste yapan, söz yazan Hüsnü Arkan’ın gelişiyle şairlerin yanında onun şiirleri de repertuara girmişti. Grubun ikinci döneminde ayrıca, Klasik Türk Musikisi de öne çıkmış, keman, kanun, ut, klarnet ağırlık kazanmıştı.
‘İstavrit’ albümünde Ezginin Günlüğü ilk kez, şiirlerin yanında, kendi şarkı sözlerini de değerlendirdi. Bu grubun kariyerinde farklı bir adımdı.
Bu arada beklenmedik bir şey oldu; ticari kaygılardan uzak, büyük satış rakamlarından uzak yoluna devam eden grubun popülerliği yedinci albümleri Oyun’da (1994) yer alan Düşler Sokağı şarkısının videoklibinde Aydan Şener’in rol almasıyla, futbolcu Feyyaz’ın top sektirmesiyle kıpırdanmıştı…
Ağustos 1994’te kaset halinde yayınlanan Oyun, Hüsnü Arkan (vokal), Arzu Bursa (vokal), Fatih Saçlı (flüt, saksafon), Sedat Yapıcı (gitar), Nadir Göktürk (piyano), Erkan Gürer (bas gitar), Güven Şancı’dan (davul) oluşan kadroyla üretilmişti.
Genelde üniversite öğrencileri dinliyordu Ezginin Günlüğü’nü. Şarkıların yapıları daha melodik ve ritmik ezgilere, sözler de daha mizaha meyledince albümleri kitlelerle tanışmaya başlamıştı.
Klip ve televizyon yardımıyla Türkiye çapında tanınan bir gruptu artık Ezginin Günlüğü. ‘Düşler Sokağı’ albüm satışlarını 100.000’lerin üzerine çıkardı.
Ancak, eleştiriler de bitmiyordu. Önceleri seçici olmakla eleştirilen topluluk, bu kez de popülerlikle suçlanıyordu. Video klip yapmaları, bunların popüler müzik kanallarında yayınlanması kemik dinleyicilerce hoş karşılanmamıştı…
Sonraki yıllarda Oyun, plak formatında da satışa çıktı.
İÇERİK
1- Küçük Hanımın Şarkısı
2- Şimdi Sevişme Vakti
3- Bekle Beni
4- Vazgeçtim
5- Küçüğüm
6- Oyun
7- Düşler Sokağı
8- Şehir
9- Martı
10- Kül Vakti
11- Bir Eflatun Ölüm