ÇALGICI TAYFASI

OSMAN İŞMEN (PİYANO)

03 Mayıs 2021 Pazartesi 11:06

2 Ağustos 1952’de İstanbul’da dünyaya geldi. Annesi piyano çalıyordu; o da altı yaşında klasik piyano dersleri almaya başladı. Konservatuara girdi. Okul sıralarında Grup Senkop’u kurdu. İşmen, 1968'de Mecidiyeköy Lisesi'nin Milliyet Liseler Arası Hafif Batı Müziği Yarışması'na katılan grubundaydı. Ritm 73 Orkestrası ile adım attığı profesyonel müzik pazarında genç yaşına karşın orkestralar kurdu, gece kulüplerinde çalıştı.

1977'de aranjörlüğe geçti. Bu arada kurduğu Osman İşmen Orkestrası ile 1978’de önemli bir albüm yayınladı: ‘Diskomatik Katibim’. Aynı yıl dönemin önemli gençlik dergisi HEY tarafından düzenleme dalında yılın albümü seçilen Diskomatik Katibim, ülkede pek moda olan James Last, Fausto Papetti, Paul Mauriat gibi yabancı orkestra şeflerinin ürünlerine kaliteli alternatif olarak plakçı vitrinlerine yerleşmişti.

HEY'in okur oylarıyla saptanan 'Yılın Yerli 33'lük Plakları' sıralamasında 'enstrümantal' bir albümün altıncı sırada yer alması ve yıl içinde listelerde zirveye çıkması heyecan verici gelişmeydi. Sözsüz parçalara 'TRT Ara Müziği' diye bakan, oyun havalarından başka enstrümantal müziğe rağbet etmeyen ülke için önemli açılımdı Diskomatik Katibim.

O yılların moda akımı disko tarzında düzenlenen geleneksel şarkılarımız ve türkülerimiz, 'yeni halleri'yle hemen kabul görmüş, Yeşilçam filmlerinin de vaz geçilmez malzemesi haline gelmişti.
Amaç, Batı kulaklı müziksevere algılamada güçlük çekmeyeceği şekilde Doğuyu sunmaktı. Ayrıca eğlenceliydi, espriliydi. Diskoteklere milli hava getireceği de ortadaydı. Öyle de oldu ve albüm iyi sattı.

İşmen bu projenin ardından orkestrasıyla Disco Madımak (1979) ile Disco Türkü (1980) albümlerini üretti ve 18 yıllık suskunluk dönemine girdi. Söylediğine göre nedeni müzik piyasasının sağlıksız şartlarıydı.

Müzik piyasasına küskünlüğü 18 yıl süren İşmen, yeniden deneylere dönerek, her biri alanında yetkin isimlerden oluşan müzisyenlerle 1998’de ilginç bir projeye imza attı.

'Caz formatında Klasik Türk müziği’ hedefiyle yola koyulan Osman İşmen Project piyanoda Osman İşmen, Levent Altındağ (tenor saksafon, flüt), Halil Karaduman (kanun), İlyas Tetik (elektro keman), Hasan Cihat Örter (akustik, elektronik ve perdesiz gitar), Mehmet Akatay (darbuka, bendir), Emir Özoğlu (davul), İsmail Soyberk (bas gitar), Ercan Irmak'lı (ney) kadroyla Jazz Eastern albümünü yayınladı. Dokuz parçalık albümden Ramazan davulunun sürüklediği Twighlight Drum ile Lazz Jazz parçaları öne çıktı.

Grup, Nisan 2006’da dokuz parçalık Jazz Eastern 2 albümünü yaptı ve Osman İşmen bu oluşumla Saharians, Rakkas, Eastinn, Sahara adlı etnik cazın ilgi gören albümlerine de imza attı.



Diğer Haberler

ERAY TURGAY  (KONTRBAS)
ERAY TURGAY (KONTRBAS)
29 Ekim 2024 Salı 20:36

AHMET ÖZKULALI (DAVUL)
AHMET ÖZKULALI (DAVUL)
01 Eylül 2024 Pazar 23:08

RASİM ULUSMAN  (PİYANO, GİTAR)
RASİM ULUSMAN  (PİYANO, GİTAR)
21 Mayıs 2024 Salı 21:57

ÖMER FARUK TEKBİLEK   (NEY)
ÖMER FARUK TEKBİLEK (NEY)
04 Mayıs 2024 Cumartesi 19:23

ŞEHNAZ SAM  (DAVUL)
ŞEHNAZ SAM (DAVUL)
02 Mayıs 2024 Perşembe 20:22

SELİM SELÇUK  (VURMALILAR)
SELİM SELÇUK (VURMALILAR)
26 Nisan 2024 Cuma 10:30