ORHAN AVŞAR (BANDONEON)
1916’da İstanbul’da doğan Orhan Avşar, ortaokuldan sonra ailesiyle Arjantin’e yerleşti. Gençlik yıllarını bu ülkede geçirirken solfej, armoni, bandoneon dersleri aldı ve iyi bir bandoneonist oldu.
1935-37 arasında Arjantin ve Avrupa’da orkestralarda çalıştıktan sonra ülkeye döndü, Ertuğrul Soysal (bandoneon, akordeon) ve Selçuk Kaskan’la (vokal) 1938'de Orhan Avşar Tango Orkestrası’nı kurdu. Atatürk'e tangolar çalmış ilk kadroda bu üçlüden başka Avşar’ın kardeşi Turhan Avşar da (bandoneon) vardı.
Çok eleman değiştiren Orhan Avşar Tango Orkestrası en parlak günlerini kemanlarda Stefan Papazyan ile Guy de Rasenfos, akordeonda Melih Ergen, viyolada Türkay Tekinsoy, bandoneonda Orhan Avşar, piyanoda Aleks Keleci ile kontrbasta Çarli Rahçi’nin olduğu dönemde yaşadı. Vokaller ise Roberto Lorano ile Ertan Anapa’ydı.
- İstanbul Radyosu’nda yıllarca düzenli programlar yaptı ve tangonun sevilmesinde önemli rol oynadı.
Sabahattin Özbaş (akordeon), Nubar Seynur (keman), Vasken Peşte (keman), Boğos Zulik (piyano), Yusuf Güler (keman), Raşit Eroktav (kontrbas), Vural Doğu (keman), Turhan Avşar (bandoneon), Müfit Kiper (akordeon), Ziya Sökmen (akordeon), Norayr Demirci (piyano), Necati Giray (kontrbas), Nami Şenel (flüt, kontrbas), Önder Bali’nin de (klarnet) çaldığı orkestra Orhan Avşar’ın 1974’de trafik kazasında yaşamını yitirmesine kadar devam etti.
Avşar’ın ölümünün ardından İstanbul Radyosu, uzun süre orkestranın eski bantlarını yayınladı ve Orhan Avşar ismi önce Zekai Apaydın, sonra Alex Keleci’nin yönetiminde kurulan orkestra ile sürdürüldü. Orhan Avşar’ın iki bestesi vardı: Pessimista ve Fenerim.