ÇALGICI TAYFASI

OKAY TEMİZ (VURMALILAR)

10 Mayıs 2021 Pazartesi 18:31

11 Şubat 1939’da İstanbul Haseki’de doğdu. Çatalca’da çiftlikte yaşarken düğünlerde müzikle, orkestralarla tanıştı.

Ankara’da konservatuarın davul bölümüne girdi. Okul döneminde, yasak olmasına rağmen kulüplerde, lokantalarda dans müziği yaptı, bongo ile marakas çaldı. Bu nedenle bir yıl sonra okuldan uzaklaştırıldı. Ancak, iyi bir temel eğitim almış, lokallerde de tekniğini geliştirmişti.

Askerliğe kadar Ankara lokallerinde sahneye çıktı. Orduevi orkestralarında müziğe devam etti. Tehris olduktan sonra İstanbul piyasasına girdi. Önce Kanat Gür’le, ardından Süheyl Denizci ve Ferdi Özbeğen’le çalıştı.

Caza ilgi duydu, 1967’de Ulvi Temel Orkestrası ile Almanya ve Danimarka’da çalıştı.

İsveç’e geçip Muvaffak Falay’la buluştu. Caz yapmaya başladılar. Türkiye’den İsveç’e müzisyen götürerek Anadolu ezgilerine yöneldiler.

1974’de Stockholm’de Palle Danielsson, davulcu Bobo Stenson ve saksafoncu Lennart Aberg'le kurduğu Oriental Wind uzun yıllar Türk folkuyla, Afrika ve Hint folk müziklerini cazla sarmalayarak Avrupa’da büyük işlere imza attı. İsveçli cazcıların etnik müziğe ilgileri itici güç oldu ve Oriental Wind, adını İsveç dışına taşımayı başararak Türk müziğinin tanıtımına katkıda bulundu.

Grup keman, saksafon, flüt, klarnet, bas ve piyano gibi Batılı çalgılarla zurna, ney, kaval, ut, saz, tulum ve sipsi gibi bizim çalgıları bir araya getirerek ilginç senteze ulaşmıştı. Enstrüman zenginliği, büyüleyici bir etnik sentez yaratıyordu.

Başta Anadolu folku ile Sufi müziği olmak üzere Afrika ve Hint folk müziklerini cazın geniş yelpazesi içine oturtan Oriental Wind’ın kadrosu sürekli değişiyordu ama sahne performansı hep üst düzeyde seyrediyordu.

Grupla dünya turneleri yaptı, deneylere girişti, vurmalı sazlar yarattı, albümler yayınladı. 

1993 yılından sonra Finlandiya’da yaşamaya ve müzik yapmaya başladı. 1998’de Türkiye’ye yerleşti ve deneyimlerini genç kuşaklara aktarabilmek amacıyla birçok proje üretti, öğrenciler yetiştirdi, seminerler yaptı.
1998’de Kültür Bakanlığı’nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını aldı. 2011’de de İstanbul Caz Festivali tarafından Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne layık görüldü.

Vurmalı çalgılar deyince, akla ilk gelen isimlerden biri olan, doğaçlama caz ritimleri, gittiği yerlerden topladığı etnik vurmalılarla sıra dışı ezgiler ve geleneksel müziğimizle özgün sound elde eden Temiz modası hiç geçmeyecek, uzun soluklu çalışmalar, albümler üretti.



Diğer Haberler

ERAY TURGAY  (KONTRBAS)
ERAY TURGAY (KONTRBAS)
29 Ekim 2024 Salı 20:36

AHMET ÖZKULALI (DAVUL)
AHMET ÖZKULALI (DAVUL)
01 Eylül 2024 Pazar 23:08

RASİM ULUSMAN  (PİYANO, GİTAR)
RASİM ULUSMAN  (PİYANO, GİTAR)
21 Mayıs 2024 Salı 21:57

ÖMER FARUK TEKBİLEK   (NEY)
ÖMER FARUK TEKBİLEK (NEY)
04 Mayıs 2024 Cumartesi 19:23

ŞEHNAZ SAM  (DAVUL)
ŞEHNAZ SAM (DAVUL)
02 Mayıs 2024 Perşembe 20:22

SELİM SELÇUK  (VURMALILAR)
SELİM SELÇUK (VURMALILAR)
26 Nisan 2024 Cuma 10:30