MURAT SES (TUŞLULAR)
Hammond orgun tınısını Moğollar'a ve Anadolu popa sokan isim Murat Ses (Opera sanatçısı Kenan Ses’in oğlu) 17.12.1946 İzmir doğumlu. Sankt Georg Avusturya Lisesi’nde okurken öğretmeninin halk oyunları ekibi için davulcu bulmakla görevlendirdiği Ses, davulcu ve zurnacının yanında halk müziğine gönül vermişti.
1964’te Meteorlar’ı (Aziz Azmet-bas, Oğuz Aksu-gitar, İlhan Akar-davul, Neşe Okakın-gitar) kurdu; 1967’de Siluetler’e katıldı ve ardından Moğollar’ın ilk kadrosunda yer aldı.
İstanbul Üniversitesi’nde İktisat öğrenimi gördükten sonra 1979’da Avusturya’ya gidip aynı dalda Johannes Kepler Üniversitesi’nde yüksek öğrenim yaptı.
Moğollar’ın, geleneksel sazlarımızla orgu ustalıkla birleştirip Anadolu pop dedikleri yeni türe hayat vermelerinde büyük pay sahibi olan Ses’in, grubun birçok bestesinde ve düzenlemesinde imzası vardı.
Ayrıca Ses, ‘Hammond org’dan zurna sesine benzer sesler elde ederek özgün bir çizgi yaratmıştı Anadolu popta. Kariyeri boyunca çaldığı her grubu tam anlamıyla ihya ettiği de rahatlıkla söylenebilir.
Arayışların deneysel havasını yitirdiğini ve ticarete kaydığını iddia edip Moğollar’dan ayrıldı. 1972’de Ağrı Dağı Efsanesi grubunu kurdu.
Daha sonra Kurtalan Ekspres, Dostlar ve Dervişan’da çalıştı. Dervişan kadrosundan Taner Öngür (gitar), Murat Töz (bas gitar), Hüseyin Sultanoğlu (davul) ve Tahsin Ünüvar’la (flüt) birlikte kaydettiği progressive rock örneği Fasulye Dişli Adam’ı (B yüzü geleneksel türkünün yorumu Dağ Çiçekleri) 1976’da solo 45’lik olarak yayınladı.
1977’de profesyonel müziği bırakarak ticarete atıldı ve 1979’da ailesiyle Avusturya’ya yerleşti. Bu ülkede elektronik müzik üzerine araştırmalarını geliştirip ev stüdyosunda çeşitli deneylere girişerek geleneksel Türk sazlarının tınılarıyla çağdaş teknikleri kaynaştırdı. Synthesizerla üretilmiş ney, mey, zurna, kanun tınılarına, mehter sounduna, çeyrek seslere ve aksak ritmlere yer verdiği 1989 tarihli Automaton albümüyle ‘üçleme’sini başlatır. Automaton'da Murat Ses Anadolu pop adına değişik bir adım atmış ve çalışmaları elektronik boyuta taşımıştı.
Binfen (1995), Culduz (Yıldız-1999) 2004’te Automaton 2 (2004), 2005’te Binfen 2005 Remix (2005), Electric Levantine (2006) ile 2007’de Umami (2007) albümleriyle en üretken dönemini yaşayan Ses Murat Ses yeni yolunu, Anadolu popun diyalektik uzantısı olarak değerlendirmekteydi ve bu yolda albümler üretmeye devam etti.