MUAMMER KETENCOĞLU (AKORDEON)
İzmir Tire doğdu. İlk ve ortaokul yıllarında körler okulunda okurken müziğe merak sardı ve akordeonu seçti. 1983’te Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde eğitim alırken Balkan ve Batı Anadolu müziklerine eğildi, araştırmalara girişti. 1993’de eski ve yeni Yunanca şarkılardan oluşan ilk albümü Sevdalı Kıyılar/ Latremena Akrogalia’yı yayınladı. Nisan 2001’de Karanfilin Moruna-Anadolu Zeybekleri albümünü çıkardı.
Uzun süredir kurduğu bir düşü gerçekleştiren sanatçı, Anadolu’dan kadınlarca yakılmış türküleri seslendirmek üzere 17 kadın sesini bir araya getirdi. 2005 sonundan başlayarak, “Kadın Sesleri Topluluğu” adını verdiği koro ile Ketencoğlu kadınlara özgü çoğu zaman göz ardı edilmiş toplumsal kültürü yansıtan kadın ağzı türküleri ustalıkla sahneye taşıdı.
Topluluğun repertuarı, Anadolu’nun çeşitli yörelerinden kına havaları, ninniler ve hüzünlü türkülerle birlikte kaşıklar ve ziller eşliğinde söylenen eğlenceli düğün havalarını içeriyordu. Çeşitli televizyon programlarına katılan ve önemli konserler veren toplulukta yer alan koristler arasında mimar, avukat, biyolog, mühendis, öğretmen ve öğrenciler bulunuyordu.
Anadolu’da kadınlardan türkü derlemenin halk müziğinde karşılaşılan en önemli zorluklardan biri olmasından yola çıkan Muammer Ketencoğlu ve Kadın Sesleri Topluluğu, türkülerle Anadolu kadınının kültürünü ve gerçekliğini günümüze taşıyordu.
Muammer Ketencoğlu ve Zeybek Topluluğu, Batı Anadolu’da yüzyıllarca beraber yaşamış Türkler ile Rumların müzik geleneğini sahneye taşıyordu. Batı Anadolu’dan Türkçe ve Rumca zeybekler, halk türküleri ve İzmir tarzı rebetiko örnekleri seslendiren topluluk 2003 yılına dek rebetiko müziği icra eden Kompania Ketencoğlu adıyla tanınmakta idi.
Balkan Yolculuğu topluluğu ise, Türkiye Trakyası’ndan, Çek Cumhuriyeti’ne kadar geniş bir coğrafyadan halk türkülerini ve dans havalarını en saf haliyle yorumlamaktaydı. Muammer Ketencoğlu Balkan Yolculuğu ile 2001’de Ayde Mori, 2007’de Balkan Yolculuğu adlı iki albüm yayınladı. 2009 baharında çok başarılı bir Bulgaristan turnesi gerçekleştiren topluluk farklı ve otantik performansıyla ulusal basından büyük ilgi gördü, pek çok TRT programına katıldı.
Albümler birbirini izledi ve Ketencoğlu, Temmuz 2007’de Balkan Yolculuğu / The Balkan Journey albümünü, Ocak 008’de İzmir Hatırası/ Smyrna Recollections albümünü müzikseverlere sundu. “Eski İzmir’den Türk, Rum ve Yahudi Türküleri alt başlığını taşıyan albüm 1922 öncesinin çok kültürlü İzmir’ine müzikal bir gezintiydi…
Ketencoğlu, Haziran 2010’da bestelerinden oluşan Gezgin / The Traveler albümünü yayınladı.
Bu çalışmaların yanında, radyo programları hazırladı, filmlere müzik yazdı, sanat danışmanlığı yaptı.