MANUK MICHEL HAMPARSUMYAN (TROMPET)
25 Mart 1954’te Topkapı İstanbul’da doğdu. 1958 yılında Kadıköy Moda’ya taşındılar. 1967’de Fazıl Çağlayan’dan özel trompet dersleri almaya başladı.
1970’de dayısı Norayr Demirci’nin isteğiyle İstanbul Belediye Konservatuarı’na girdi. Profesyonel müzik hayatına 1971’de Kamil Özpekin Orkestrası’nda adım attı ve Çakıl Gazinosu’nda sahneye çıktı. Birkaç ay sonra Nükhet Duru’nun tavsiyesiyle ‘Kare As’ Orkestrası’na katıldı.
Konservatuardan hocası olan Muzaffer Tema bir gün onu ve sınıf arkadaşı Erhan Alpay’ı (nefesliler) Çakıl Gazinosu sahnesinde ‘yakaladı’. Ertesi sabah onları odasına çağırıp, konservatuar öğrencilerinin klasik müzik haricinde bir şey çalmalarının yasak olduğunu hatırlattı ve ne kadar iyi öğrenci olurlarsa olsunlar okuldan atılacaklarını söyledi.
Oysa, Hamparsumyan çok parlak öğrenciydi ve bir trompet sınavında hocaların hocası Ferdi Statzer’en kabiliyetiyle ilgili övgüler bile almıştı…
O sene sonu okuldan ayrıldı. Yalçın Ateş Orkestrası’ndan gelen teklifi kabul etti ve ve İzmir Fuarı’nda, Caddebostan Maksim’de çalıştı. Ajda Pekkan’a çalıyorlardı.
Bir iş çıkışında karşısında gördüğü Rıza Silahlıpoda onunla Ritm 68’de çalışmak istediğini söyledi…
Ritm 68 Orkestrası ile Türkiye’nin en tanınmış isimleriyle, yıldızlarıyla aynı sahneyi paylaştılar; Nükhet Duru, Nilüfer, Tanju Okan, Selçuk Ural, İlhan İrem, Sezen Aksu, Ayten Alpman gibi.
Bu arada, Esin Engin, Attila Özdemiroğlu, Ergüder Yoldaş, Şerif Yüzbaşıoğlu’nun prodüksiyonlarında da çaldılar. Nitelikli müzikten örnekler verdiler.
1974’de Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği Akdeniz seyahatinin gemi orkestrası oldular. Kıbrıs’ta savaş çıkınca günlerce denizde kaldıktan sonra Türk donanmasının yardımıyla ülkeye dönebildiler.
Aynı yıl askere giden Hamparsumyan Amasya Bayburt, Trabzon ve Erzincan’da orduevlerinde, özel gecelerde müzik yaparak vatani görevini tamamladı.
1977’de evlendi ve aynı yıl Grup Nazar’ın Eurovision şarkısı Sevince’nin kayıtlarında çaldı. 1979 sonuna kadar Ritm 68 ile ünlü lokallerde çalıştı, Anadolu turnelerine çıktı. Aynı zamanda aranjör dayısı Norayr Demirci ile gazinolarda, aranjör Onno Tunç ile stüdyo kayıtlarında yer alıyordu.
1980’de Fransa’ya yerleşti ve orada müzik üretmeyi sürdürdü. Mavi Çocuklar’ın ilk kadrosunda yer almış Marten Yorgun’la Fransa’da birlikte müzik yaptı. Juanito da arada sırada onları dinlemeye gidiyordu.
1981’de trafik kazası sonucu ağzından yaralanınca aylarca trompet çalamadı. Devamında, Fransa’nın en değerli hocalarından, önemli trompet metodunun yazarı James Stamp’in talebesi J. Christophe Wiener ile çalışmaya başladı; müziğe onların modern metodları sayesinde dönebildi.
1998’de ‘Antiller cazı’nın lider ismi Eddy Louiss’in ‘Multicolor Feeling’ grubuna girdi. ‘Sentimantal Feeling’ albümünü yaptılar, birçok caz festivalinde çaldılar, TV çekimlerine katıldılar.
2018’de emekli olup Fransa’nın güneyine yerleşti ve ‘Nimes 30 Big Band’ ile ‘Cool 6’ adlarında soul, funk, blues, R&B gruplarında çalıştı.