'YERLİ POP/ROCK'TAN 100 ALBÜM

İSPANYOL MEYHANESİ / TİMUR SELÇUK (1974)

29 Mart 2020 Pazar 18:16

İSPANYOL MEYHANESİ / TİMUR SELÇUK (1974)

Galatasaray Lisesi’nden sonra müzik eğitimini Paris’te sürdüren Timur Selçuk, iki ülke arasında gidip gelirken, Fransa’daki akımlardan da etkilenip, ünlü ozanlarımızın ünlü şiirlerine beste yazmaya devam etmiş, bunları kısa aralıklarla 45’likler halinde piyasaya çıkarmış, Anadolu pop akımıyla birlikte aranjmanlara alternatif işler üretmişti.

Timur Selçuk (d.1945) tiraj anlamında, hiç bir zaman başrole soyunmamış, oyunun dışında kalmaya özen göstermiş bir isim olmuştu. Söyleşilerde, kariyerinin ilk dönemindeki aşk şarkılarını gençlik heyecanına, iyimserliğine bağlayan sanatçı, daha sonra akademik anlamda bir çok türü denemişti. Timur Selçuk’un müzikal yaşamı, Türkiye’nin bir aynasıydı adeta... 

Türkiye’deki plak piyasası genelde şöyle işliyordu: Sanatçı ya da grup 45’likler yayınlıyor, bunlardaki parça sayısı altıya ulaşınca, yanlarına dört tane de yeni şarkı katarak uzunçalar çıkarılıyordu.

Timur Selçuk da 1974’te ilk döneminin hit olmuş parçalarını bir araya getirerek ‘İspanyol Meyhanesi’ adını verdiği uzunçalarda değerlendirdi.

Albümde Selçuk’un ‘kare as’ından Ayrılanlar İçin haricindeki üçü İspanyol Meyhanesi, Beyaz Güvercin, Bugün Yarın Daima’dan başka, yine şairlerin dizelerine yazdığı besteleri Çoban Çeşmesi (Faruk Nafiz Çamlıbel), Böyledir Akşamları İstanbul’un (Ümit Yaşar Oğuzcan), İnme (Faruk Nafiz Çamlıbel), Bizim Şarkımız (Ümit Yaşar Oğuzcan) ile Ömer Kerimol’un sözlerine bestelediği Derbeder Ömrüm, söz ve bestesi kendisine ait Kadın Kadın, Dede Efendi’nin Yine Bir Gül Yüzlüsüne getirdiği yorum vardı. İspanyol Meyhanesi albümü bütünüyle ‘klasikleşti’…

 

İÇERİK

1- İspanyol Meyhanesi

Çoban Çeşmesi

3- Beyaz Güvercin

4- Derbeder Ömrüm

5- Bugün Yarın Daima

6- Böyledir Akşamları İstanbul'un

7- Kadın Kadın

8- İnme

9- Yine Bir Gülyüzlü

10- Bizim Şarkımız 

 

 



Diğer Haberler