İGZAS / ZUĞAŞİ BEREPE (1998)
İGZAS / ZUĞAŞİ BEREPE (1998)
1993’te Mehmedali Barış Beşli ile Kazım ‘Dina’ Koyuncu, Lazca müzik yapmak amacıyla ‘Şk’u’ (Biz) adlı grubu kurmuştu. İki arkadaş bir yıl sonra, aralarına İlhan Karahan ile Metin Kalaç’ı da alarak grubun adını Zuğaşi Berepe (Denizin Çocukları) yapmış ve 1995 başında sol söylemin ağır bastığı Va Mişkunan (Bilmiyoruz) albümüyle, ‘Lazca rock’ın ilk örneğini vermişti.
Lazca’yı yaşatabilmek amacıyla Lazca rock yaptıklarını söylüyorlardı. Albümü basan şirket de grubun sounduna 'soft Laz rock' demişti. Rocktaki dinamizmle yöre insanının enerjisinin örtüştüğünü görünce heyecanlandıklarını, rockın Lazca'nın sert tarzına uygun olduğunu belirtiyorlardı…
Dört yıl içinde Zuğaşi Berepe önemli işler yapmış ve konserler aracılığıyla hedeflerine ulaşmaya çalışmıştı. Bu etkinliklerden Brüksel konserinde canlı kaydettikleri parçaları, kısıtlı sayıda bastırdıkları ‘Bruxel Live’ (1998) adlı albümde bir araya getirerek tarihe önemli belge bırakmıştı grup…
Eleman sayısı arttıkça müzikal yapı güçlenmiş, Lazca’yı yaşatmanın yanında, aşk şarkılarına eşlik eden sert söylemle, modern rock anlayışı üzerine oturtulan ilginç soundla da kabul gören bir topluluk haline gelmişti Zuğaşi Berepe.
Kazım Koyuncu’nun liderliğinde ilerleyen grup, Va Mişkunan albümünden dört yıl sonra bu kez İgzas’la (Gidiyor) listelere girmişti. Yedi Lazca, bir Hemşince, bir de Türkçe sözlü parçadan oluşan yapıt, rockın çeşitli tonları arasında akıllıca gidip gelen soundu ve müzikal zenginliğiyle 1998'in en iyi yerli albümleri arasında yer almıştı.
Kapak kartonetinde parçaların Türkçe çevirisine yer veren elemanların, Çamlıhemşin'deki Fırtına Deresi üzerine yapılacak ve doğayı tehdit edecek santrale karşı sürdürülen kampanyayı sonuna kadar desteklemesi de grubun bir diğer özelliğiydi.
İÇERİK
1- Ma a Ḱoçi Vore
2- Enel Hak
3- Kʒaperi Oropa
4- Ar Ťilifoni
5- Ka Tun Mita Xendasoç
6- Anlat Bana
7- Dadişḱimi
8- Sopez Gulur
9- İgzas