FEHMİ EGE (KEMAN)
1 Mayıs 1902 Kıztaşı-İstanbul doğumlu Hasan Fehmi Ege, 12 yaşında Şehzadebaşı Ferah Tiyatrosu’nda ustaların arasında keman çalmaya başladı. Bestekar İsmail Hakkı ile Ali Rıza Bey’in öğrencisi olmuş, ilk bestelerini alaturka yapmıştı. Sonra alaturkadan alafrangaya geçti ve sessiz filmler zamanında sinema salonlarında piyano çaldı.
16 yaşında Cemal Sahir’in Meçhul Opereti’ne iki beste vererek profesyonel olan Fehmi Ege, müziğin yanında öğrenimi de ihmal etmeyerek Dişçilik Okulu’nda okudu.
1924’den sonra Ankara ve İstanbul radyolarında kurduğu tango orkestralarıyla bant kayıtları yapan Fehmi Ege’nin besteleri kısa sürede meşhur oldu. Yerli müzik tarihinde büyük izler bırakan tangolarından bazıları Sana Nerden Gönül Verdim, Ayrılık, En Son Hatıran, Ne Kadar Sevmişti Bu Gönül Seni, Mehtaplı Bir Gecede, Sevgiden Usanmadı Gönül, Emelim, Kirpiklerin, Çok Ağladım’dı.
Fehmi Ege, Atatürk’ün takdirlerini de kazandı ve 1936’da Riyaseticumhur Senfoni Orkestrası (Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası) şef yardımcılığına getirildi.
Senfoni orkestrasındaki göreviyle birlikte sürdürdüğü Fehmi Ege Orkestrası’na aldığı yeni vokal Celal İnce’yle 1941’den 1946’ya dek Ankara Radyosu’nda beğenilen tango programları yaptı.
Fehmi Ege 1950’de Ankara Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’ndaki görevinden ayrılarak İstanbul’a geldi ve düzenli yayına geçen İstanbul Radyosu’nda tango orkestrası kurdu. Bu orkestranın eşliğinde İbrahim Öztürk, Mefharet Atalay, Nezahat Onarer, Şecaettin Tanyerli, Zeki Müren, Ayla Büyükataman, Tülin Yakarçelik gibi isimler de yayınlara katıldı. Yıllar içinde birçok ünlü sesi radyoya konuk eden orkestra, geleceğe önemli tango kayıtları bıraktı.
Yerli pop müziğin kök salmasında büyük katkıları olan ve 5 Ekim 1978 tarihinde yaşamını yitiren Fehmi Ege’nin orkestrasındayerli popüler müziğe yön verecek birçok isim yer aldı.