EROL BİLEM (BAS GİTAR)
1942’de İzmir’de doğdu. Haydarpaşa Lisesi’ndeyken babasının aldığı gitarla müziğe başladı. Tatbiki Güzel Sanatlar Akademisi’nde okurken aynı okuldaki Gökçen Kaynatan’la tanıştı.
1962’de Erdoğan Aktuğ (davul), Erol Bilem (gitar), Mesut Aytunca'yla (bas gitar) 'Gökçen Kaynatan ve Arkadaşları' grubunu kurdular. Kaynatan rock'n roll, twist gibi moda akımların peşinden gitmek yerine doğaçlamanın, deneyin peşindeydi. Beat müziğini de izliyordu ama, elektroniğe meraklıydı. Grup her yerde sahneye çıkmıyordu. Enstrümantal parçalar çalsalar da konserler tıklım tıklım geçiyor, sandalyeler kırılıyor, gençler coştukça coşuyordu. Kaynatan'ın ürettiği teyp, amplifikatör gibi malzemelerin yardımıyla ilginç sesler, efektler duyuluyordu sahnede.
Mesut Aytunca ile Erol Bilem bir süre sonra ayrıldılar ve soyadı sonradan Erenus olacak Bilgesu Duru’ya radyo programlarında eşlik ettiler. Bir sınavın ardından radyoda program yapma hakkını Duru kazanmıştı ve Duru’nun adıyla radyoda çalabiliyorlardı.
İngiliz Shadows grubuna öykünen topluluk, sahnede çeşitli ışık oyunlarıyla siluetlerini de gösteriyordu. 1965’de Siluetler adını almışlar ve birkaç yıl sonra ortaya çıkacak Anadolu popla, bir önceki dönem Beat grupları arasında köprü olmuşlardı.
Özensiz şarkı sözlerinin müziği zedelediği gerekçesiyle parçaların büyük bölümünü enstrümantal icra etmeleri Siluetler’in en belirgin özelliğiydi.
Mesut Aytunca (gitar), Muzaffer Güler (vokal), Erol Bilem (gitar), Koray Yılmaz (davul), Berç Kürkçü (bas gitar) 1965’de Robert Kolej’in son kez düzenlediği 3. Boğaziçi Festivali’nde folk düzenlemesi dalında Üsküdar parçasıyla üçüncülük kazanmıştı.
Sıra, aynı yıl Hürriyet’in ilk kez gerçekleştireceği Altın Mikrofon yarışmasına gelmişti. Mesut Aytunca (solo gitar), Erol Bilem (bas gitar), Ataç Oral (ritm gitar), Feyzi Tarıman (ritm gitar), Aybars (vokal), Koral Yılmaz’lı (davul) kadroyla Siluetler, Kaşık Havası’nın düzenlemesiyle finale yükselmiş ve halk oyuyla üçüncü seçilmişti. Yarışma şartnamesi gereğince Kaşık Havası 45’lik halinde çıkarılırken arka yüze Sis şarkısı koyulmuştu.
Siluetler 1965’in sonbaharında Sadık Bütünley (vokal), Sabi Halevi (vokal), Mesut Aytunca (gitar), Erol Bilem (bas gitar), Göktuğ Vensurel (gitar), Koral Yılmaz’lı (davul) kadroyla, Batı’daki ‘folku modernleştirme akımı’nın uzantısı olarak türkülere ve anonim parçalara yönelmişti. Öykünme müzikle sınırlı kalmamış, kitch elbiselerle, uzun saçlarla, çeşitli aksesuarlarla da onlara benzemişlerdi.
1966’daki Altın Mikrofon Yarışması’na Siluetler grubu Mesut Aytunca, Erol Bilem (bas gitar), Rasim Ulusman (ritm gitar, vokal), Metin Alatlı (org), Mehmet Dirisu (ritm gitar), Aydın Daruga’dan (davul) oluşan ekiple katılmış ve hoş swinge dönüşmüş halay ‘Lorke Lorke’yle birinciliği kazanmıştı. Bu şarkı, B yüzü’ne ‘Dede Efendi 66’ koyularak 45’lik halinde yayınlanmıştı…
Aktif müziği bırakıp gazeteciliğe başlayan Bilem, Günaydın, Hürriyet, Tan, Sabah, Tercüman, Türkiye gazetelerinde çalışmış, sinema yazıları yazmış, uzun yıllar önce SİYAD (Sinema Yazarları Derneği) üyesi olmuştu. Erol Bilem 2021’de yaşamını yitirdi.