DEMİR LEBLEBİ / NAZAN ÖNCEL (1999)
Nazan Öncel, ‘Sokak Kızı’ndan iki buçuk yıl sonra yedinci albümü Demir Leblebi ile müzik sahnesinde.
1992 Mayısında onu kitlelerle tanıştıran Bir Hadise Var albümünün ardından yaptıklarına bakıldığında Öncel söylem ve sound olarak çok farklı adreslerde artık. Özgün yorum, özgün dünya görüşü ve cesur arayışlar yazılı yeni kartvizitinde…
Öncel’in Göç albümüyle pop pazarından hızla uzaklaşarak ozan yanıyla parladığı serüvenin son adımı Demir Leblebi.
Uzun yıllar bir avuç kentli kadın ozan, aşklarını doğru dürüst yaşayamayan, duygularını bastıran, modernleşme çabasındaki kızlara seslenen, bol gözyaşına prim veren, alabildiğince romantizm soslu işlerin peşinden gitmiş.
‘Doksanlar’ın rockçı kızları da yüksek bloklu evlerinde gitara sarılıp karşıdaki gecekondularda yaşayan kızlarla empati kurma çabasında.
Öncel böyle değil; sahici. Demir Leblebi’de 44 yıllık yaşamında dağarcığına attıklarını, gözlemlerini tüm samimiyetiyle ve sivri diliyle anlatıyor.
Sanatçının, kelimeleri yayarak yorumladığı parçalardan Aşıklar Parkı, Beni Söyletme, Bu Havada Gidilmez hemen öne çıkıyor ve vitrine yerleşiyor.
Çocukluğunu anlattığı Kız Bebek’teki ensest sorunu, küçüklere tacizi sorguladığı Demirden Leblebi, aşkta dürüstlüğü aradığı Sokarım Politikana derken toplumun fotoğrafını yerleştiriyor listelere.
Pek iyi satmıyor Demir Leblebi, ama sound olarak arabeskten hip hopa, baladlardan Anadolu ezgilerine yelpazesi gayet geniş sounduyla bir kilometre taşı oluyor…
İÇERİK
- Bu Havada Gidilmez
- Kunduram Sandukam Zembilim
- Aşıklar Parkı
- Zor Dünya
- Hızlı Yaşarken
- Hep Yalnız
- Kötülere Bi'şey Olmaz
- Kız Bebek
- Sokarım Politikana
- Demirden Leblebi