AHMET KOÇ (BAĞLAMA)
Halk müziğimizin modernizasyonu deyince akla ilk gelen isimlerden Ahmet Koç, uzun yıllar Edip Akbayram ile birçok yorumcunun düzenlemelerine imza atmış, Dostlar grubunda yer almış, solo albümler yayımlamayı başarmış biri…
Üç yaşında cura çalmaya başlayan Ahmet Koç iyi derece bağlama çalmayı ozan babası İsa Koç’tan öğrendi. 1978’de İstanbul Türk Müziği Devlet Konservatuarı’nda girdi ve ‘tar’ eğitimi gördü. 1987’de piyasada çalışmaya başladı ve gazinolarda, albüm kayıtlarında bağlama çaldı. Edip Akbayram, Sadık Gürbüz, Rahmi Saltuk, Ferhat Tunç, Ahmet Kaya, Murat Göğebakan, Murat Kekilli, Onur Akın, Cansu Koç’un albümlerinde düzenlemeci ve müzik yönetmeni olarak görev yaptı. 1993’te T.C. Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Modern Folk Müzik Topluluğu’na, aranjör ve bağlama sanatçısı olarak katıldı. 1994’te ise, çok satan Yedi Karanfil albümünün düzenlemelerini yazdı. 1997 yılında tüm bu tecrübesini solo bir yapıtta değerlendirmeye karar verdi ve Yediveren/Anadolu adlı ilk albümünü yayımladı. İki filme yazdığı müzikler ile pop-folk kalıplarında yorumladığı geleneksel ezgilerimizi bir araya getirdiği bu çalışmada caz ve rock dokunuşlarıyla çeşitli deneylere girişmişti.
Aynı yıl, Eurovision Şarkı Yarışması’nda TRT ‘yi İrlanda’da temsil eden Grup Etnik’te bağlamasıyla yer aldı. Grup, Levent Çoker’in Dinle adlı bestesiyle Türkiye’ye ilk önemli derecesi olan üçüncülüğü getirmeyi başarmış, sürekli Batı özentisi şarkılarla Eurovision’da derece arayanlara iyi bir ders vermişti.
1998’de ikinci albümü ‘Yol Türküleri’ çıktı piyasaya. Yine baştan sona Anadolu kokan yapıtta ilk dikkat çeken nokta, Türkiye’nin kalburüstü müzisyenlerinin bir araya gelerek, çok sevilen türkülere farklı renkler katmasıydı.
Ahmet Koç denemelerine devam etti. Müzik Yorumcuları Meslek Birliği başkanlığı da yaptı.