'YERLİ POP/ROCK'TAN 100 ALBÜM

2023 / BARIŞ MANÇO-KURTALAN EKSPRESİ (1975)

20 Mayıs 2020 Çarşamba 16:35

2023 / BARIŞ MANÇO-KURTALAN EKSPRESİ (1975)

Manço, Londra’da CBS plak firmasıyla kontrat imzalamış ve aldığı parayla bir moog getirmişti Türkiye’ye. Ancak moog gibi karışık bir enstrümanı kimin çalabileceğini kestiremediğinden kalkıp Brüksel’e gitmiş ve dört ay kursunu görmüştü. O tarihten sonra konserlerde moogun başında Manço vardı.

1975 sonunda, ‘rock opera’ kalıplarında değerlendirilebilecek albümü 2023’ü tamamlamıştı Kurtalan Ekspres’le. Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünden yarım yüzyıl önce, 2023’ü düşleyerek yazılmış bu kompozisyondan başka birçok nitelikli ve uzun parça koyulmuştu albüme.

‘Kayaların Oğlu/2023’ on dakika, Baykoca Destanı 13 dakika, Kol Bastı yedi dakika 20 saniye, Uzun İnce Bir Yoldayım beş dakika 20 saniye uzunluklarla yer alımıştı repertuvarda. Sanatçının daha sonra örneklerini sürdüreceği mizah yüklü parçaları da içeren 2023’e, dönemin bol tirajlı müzik-gençlik dergisi Hey ‘tam puan’ vermişti.

‘Zamanının ötesinde’ tanımını sonuna kadar hak eden bir albümdü... Biraz ‘progressive’, biraz ‘elektronik’... ‘Kayaların Oğlu’ gibi bilimkurguya çalan, ‘Gülme Ha Gülme’ gibi dramatik şarkılar... Ama en önemlisi, her zaman yeni.

O dönem adı Kurtalan Ekspresi olan gruptan bu albümün kayıtlarına, vurmalılarda Celal Güven, Nur Moray, Caner Bora, bassda Mithat Danışan, nefeslilerde Oktay Aldoğan, gitarda Nurhan Özcan ve Ohannes Kemer (yaylı tambur, bağlama), curada ve kaşıkta Osman Bayşu, tuşlularda Barış Manço katılmıştı.

 

İÇERİK

1- ACIH DA BAĞA VİR

2- KAYALARIN OĞUL

3- 2023

4- YOL VERİN AĞALAR BEYLER

5- UZUN İNCE BİR YOLDAYIM

6- YİNE YOL GÖRÜNDÜ GURBETE

7- BAYKOCA DESTANI: GÜLME HA GÜLME

8- BAYKOCA DESTANI: GELİNLİK KIZLARIN DANSI

9- BAYKOCA DESTANI: KARA HABER

10-  BAYKOCA DESTANI: VUR HA VUR

11- BAYKOCA DESTANI: DURMA HA DURMA

12-  TAVUKLARA KIŞ DE

13- DERE BOYU KAVAKLAR

 

 

 



Diğer Haberler