'YERLİ POP/ROCK'TAN 100 ALBÜM

TRİP / GÖKHAN KIRDAR (1997)

19 Mart 2020 Perşembe 11:31

TRİP / GÖKHAN KIRDAR (1997)

Doksanlar’da popun patlayıp çatladığı günlerde adı ‘Duygusal Prens’ti. 1994’te Yerine Sevemem, 1995’te Tutunamadım albümlerindeki şarkıları eleştirmenler tarafından ‘piyasadakilerden farklı’ diye değerlendirilmişti.

Ancak, yapabileceklerinin gerisinde kalan işler yaptırılmıştı Gökhan Kırdar’a. Piyasaya girerken, geriden başlayarak güç edindikten sonra istediklerini birer birer gerçekleştirmekti.

Daha önce çıkardığı iki albüm de döneme göre farklı çalışmalardı. Tamam, üretimi farklıydı, ama cesur adımlar atamıyordu.

İkinci albümün yayınlandığı sıralarda Massive Attack dinlemeye başlamıştı. Tıkanan techno ile tek düze hale gelen dance müziğin içinden bir devrim gibi bir şeyler sızıyordu. Tıkanan elektronik piyasasında Tricky’nin çözümlerinden çok etkileniyordu…

Artık ‘cici çocuk’ olmak istemiyor, pop müzik sayfasını çevirip, keskin U dönüşüyle elektronik müziği denemeye karar veriyordu. Türkiye’nin ilk popüler trip-hop albümünü yapacaktı.

Tek başına ev stüdyosuna kapanmış, 1624 saat bilgisayar başında çalıştıktan sonra, poptan popçu olarak trip-hopa akarak, söz ve müzikleri kendine ait sekiz parçadan oluşan Trip albümünü yayınlamıştı. Müslüman mahallesinde salyangoz satacaktı.

Piyasanın durumunu yansıtmak ve ne kadar sıkıldığını yansıtmak için ‘Trip’ adını bulmuştu. Özgürleşmek istiyordu. 25 Kasım 1997'de Loopus Entertainment etiketiyle yapıtı çıkardı.

Yılın en şaşırtıcı yerli çalışmasıydı; yabancı örneklerden aşağı kalmayan endüstriyel/wave altyapısıyla, depresif atmosferiyle, değişik sözleriyle, kapağıyla, iç tasarımıyla böyle bir ülkede bu albümü çıkartabilmek önemli bir karardı…

Trip’le kendini dürüst şekilde ifade etmeye başlamıştı. Piyasanın dışından Can Onat gibi bir prodüktörle çalışmıştı. Kafasında hedef kitle yoktu ve bir şeyler fark edebilene seslenmek istiyordu.  Teknolojik sesleri, enstrümanları etnik olanlarıyla bir araya getirmek de kolay değildi.

Yeni bir rota, geçmişini yerle bir etmek risk demekti ve yayınlandığı döneme göre ağır ve sert bir sounda sahip albüm fazla sayıda insana ulaşamadı.

 

İÇERİK

1- Sürünerek

2- Düzmece

3- Çıkart

4- Susma

5- Esaret

6- Utanış

7- Niye

8- Kafes



Diğer Haberler