Müzik Haberleri

TANBURİ CEMİL BEY ALBÜM, KONSER VE KİTAPLA ANILIYOR

06 Eylül 2016 Salı 21:57

Tanburi Cemil Bey’in ölümünün 100. yılı anısına, İBB Kültür AŞ orijinal taşplakları günümüze taşıyan 10 CD’lik bir albüm,hazırladı. “Tanburi Cemil Bey’in Hazinesi” adıyla yayımlanan çalışmada, sanatçının gazel eşlikleri dışında farklı enstrümanlarla icra ettiği farklı türdeki eserleri yer alıyor. İstanbul, Sivas, Urfa ve Şam’daki arşiv çalışmalarıyla hazırlanan albüm, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Mehmet Bitmez’in 35. yıllık emeğinin ürünü. Albümle birlikte 70 sayfalık bir kitapçık da sunuluyor. Kitapçıkta Nâzım Hikmet ve Yaşar Kemal’in Tanburi Cemil Bey hakkında yazdıklarına yer veriliyor.

Yazar Lütfiye Aydın’ın kalema aldığı “Dehanın Sesi - Tanburi Cemil Bey’in Romanı” adlı biyografik roman ise Remzi Kitabevi’nce basıldı. Tanburi Cemil Bey’in hayatının yanı sıra Cumhuriyet öncesi son kuşağın yaşamını yansıtan romanda, Şehzade Seyfettin Efendi, Tevfik Fikret, Leyla Saz, Şair Nigâr gibi dönemin tanınmış kişilerine yer veriliyor. Yazar, ayrıca Cemil Bey’in oğlu olan Mes’ud Cemil Tel’in Nâzım Hikmet’le dostluğunu da öyküleştiriyor.
Tanburi Cemil Bey, ölümünün 100. yılında Heybeliada Ruhban Okulu bahçesinde yarın 20.30´da düzenlenecek konserle yad edilecek.



Diğer Haberler