Müzik Haberleri

İSTANBUL CAZ FESTİVALİ PROGRAMINA YENİ İSİMLER EKLENDİ

11 Mayıs 2015 Pazartesi 14:32

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 27 Haziran–15 Temmuz tarihlerinde Garanti Bankası sponsorluğunda düzenlenecek 22. İstanbul Caz Festivali Aloe Blacc, Oleta Adams, Michael Kiwanuka, Theo Croker ve The Asteroids Galaxy Tour gibi isimleri programına ekledi.


Sinatra & Lady Day:
Terri Lyne Carrington’ın müzikal direktörlüğünde Aloe Blacc, Oleta Adams
Frank Sinatra’yı 100. yılında anıyor

İstanbul Caz Festivali, Frank Sinatra’nın 100. doğum yılını muhteşem bir konserle kutluyor; Sinatra ve kariyerinin ilk döneminde ilham perisi olan Billie Holiday’den şarkılar eşliğinde eşsiz bir müzik projesi festival takipçilerini bekliyor. 14 Temmuz Salı günü 21.30’da, Almanya Sefareti Tarabya Yazlık Rezidansı’nda gerçekleşecek konserin müzik direktörlüğünü 2 kez Grammy Müzik ödülüne layık görülen ünlü caz davulcusu Terri Lyne Carrington yapacak. Konserde, pop ve R&B dünyasının sevilen müzisyenlerinden Aloe Blacc ve Oleta Adams, Sinatra ile Holiday’in unutulmaz şarkılarını seslendirecekler. Gecede yer alacak diğer konuk vokalistler de yakında açıklanacak.

Sahnede olacak isimlerden Amerikalı şarkıcı, söz yazarı ve rapçi Aloe Blacc, I Need a Dollar ve The Man gibi listelerde bir numaraya oturan şarkılarıyla hafızalara kazındı. Üçüncü solo albümü Lift Your Spirit ile folk, soul ve pop türlerini başarılı bir şekilde harmanladı ve ünlü elektronik müzik prodüktörü Avicii ile beraber yaptıkları Wake Me Up isimli şarkısı ile de büyük başarı kazandı. Blacc, insanın günlük rutini, her gün yaşadığı zorluklar ile tükenmeyen umudunu ele alan şiirsel sözlerini güçlü besteleriyle birleştiriyor. 1990’ların başından bu yana soul ve R&B dünyasının en sevilen vokalistleri arasında yer alan Oleta Adams, bugüne kadar çıkardığı sekiz solo albüm ile İngiltere ve Amerika müzik listelerinde önemli başarılar kazandı. Bugüne kadar Tears for Fears, Phil Collins, Michael Bolton ve Luther Vandross gibi isimlerle gerçekleştirdiği dünya turlarının yanı sıra dört Grammy adaylığı elde etti.


Festival 15 Temmuz’daki kapanışını,
Michael Kiwanuka, Hiatus Kaiyote ve Theo Croker yapacak

15 Temmuz Çarşamba akşamı 19.00’da, KüçükÇiftlik Park’ta gerçekleştirilecek festivalin kapanış konserinde, soul ve folk müziğin Londralı yükselen genç yeteneklerinden şarkıcı-söz yazarı Michael Kiwanuka ilk kez İstanbullularla buluşacak. Konserden önce ise sahnede sırasıyla, AfroPhysicist ile geçtiğimiz yılın en iyi caz albümleri arasında gösterilen Theo Croker ve son yılların yükselen Avustralyalı neo-soul grubu Hiatus Kaiyote müzikseverlerle hareketli bir kapanış akşamı yaşatacak.

Kuzey Londralı genç müzisyen Michael Kiwanuka, ilk albümü Home Again’i 2012 yılında yayımladı. Aynı yıl Mercury Müzik Ödülülleri’nde aday olarak gösterilen albüm, oldukça etkili ve duygu yüklü sound’uyla müzik eleştirmenleri tarafından olumlu yorumlar aldı. BBC’nin Sound of 2012 ödülünü de kazanan Kiwanuka, ardından Adele, Stevie Wonder ve Alabama Shakes gibi başarılı isimlerle turnelere katıldı ve Mumford&Sons’la birlikte yaptıkları performanslarla adından söz ettirdi. Yine 2012 yılında I’m Getting Ready single’ındaki Lasan şarkısı için The Black Keys’in vokalisti Dan Auerbach ile yaptığı işbirliği ve 2013’de Jack White’ın Nashville’deki stüdyosuna daveti üzerine birlikte besteledikleri You’ve Got Nothing To Lose ile Town Van Zandt’s’ın Waiting Round To Die şarkısının cover’ı ile de dikkatleri üzerine çekmeye devam etti. Jimi Hendrix, Bill Withers, Otis Redding, Bob Dylan, Joni Mitchell gibi başarılı müzisyenden etkilenen Michael Kiwanuka, hem harika bir ses, hem de harika bir söz yazarı olarak tanınıyor. 1987 doğumlu sanatçı, Bill Withers’ın yanı sıra Van Morrison ve The Temptations gibi isimlerle de karşılaştırılıyor.

Gecede sahne alacak Nai Palm, Paul Bender, Perrin Moss ve Simon Mavin´den oluşan Hiatus Kaiyote de 2013 yılında Nakamarra şarkısıyla Grammy´e aday oldu. İlk albümleri Tawk Tomahawk´ı 2012 yılında yayımlayan grup, ikinci albümleri Choose Your Weapon´ı 2015´in Mayıs ayında takipçileriyle buluşturacak. Florida doğumlu Theo Croker ise, caz efsanelerinin mezun olduğu Oberlin Konservatuarı’nı tamamladı. Klasik cazın yanı sıra çağdaş klasik müzik, hip-hop ve rap gibi farklı müzik türlerinden de etkilenen Croker, son olarak 2014’te Dee Dee Bridgewater’ın prodüktörlüğünde yayımlanan albümü AfroPhysicist ile dinleyicilerle buluştu. Roy Hargrove ve David Gilmore gibi konuk sanatçıların da bulunduğu albüm, 2014 yılının en iyi caz albümlerinin arasında gösterildi.


Kuzey Işıkları etkinliğinin yeni grubu:
The Asteroids Galaxy Tour’la müzikseverler dansa doyacak

11 Temmuz Cumartesi günü 19.00’da, KüçükÇiftlik Park’ta düzenlenecek Kuzey Işıkları konserinin yeni grubu, dinleyenleri adeta hareketli bir galaksi turuna çıkaracak The Asteroids Galaxy Tour olarak belirlendi. İlk çıkışlarını 2007’de Kopenhag’da Amy Winehouse’un alt grubu olarak yapan grup, 2009 yazında Katy Perry’ye eşlik ettikleri konserlerle takipçi kitlesini genişletti. Müziğin farklı mecralarını keşfetmeyi görev edinen The Asteroids Galaxy Tour, Eylül 2014’te yayımlanan son albümleri Bring Us Together ile dinleyicilere “ayda parti” konseptli şarkılarını sunarak yine müzikal bir macera yaşattı. Grup, İstanbul’daki bu ilk konserinde de izleyicileri kendilerini durduramayacakları ritimlerle cezbedip, funk, disko ve trip-hop’la bezeli fütüristik bir dansa davet ediyor. Mette Lindberg (vokal), Lars Iversen (prodüktör), Mikkel Balster Dorig (gitar), Simon Littauer (MPC ve tuşlu çalgılar) ile Rasmus Littauer’den (davul) oluşan ise Danimarkalı saykodelik-pop grubu The Asteroids Galaxy Tour, Kuzey Işıkları konserinin sürpriz isimlerinden.

Gecenin finalini ise Norveç’in elektro caz alanındaki en önemli isimlerinden Nils Petter Molvær (trompet), Jamaika’nın groove ustaları, Grammy ödüllü Sly Dunbar (davul) ve Robbie Shakespeare’dan (bas) oluşan Sly & Robbie ikilisi ile buluşacağı konserle yapacak. Bu usta müzisyenlere sahnede Norveç’in caz müziğine yeni soluklar kazandıran ünlü gitaristlerinden Eivind Aarset ve elektronik müzik dehalarından Vladislav Delay de eşlik edecek. Sadece 2015 yazına özel olarak tasarlanan bu projede müzisyenler ilk defa aynı sahnede olacak ve cazdan dub’a, elektronik müzikten dünya müziğine izleyenleri keyifli bir yolculuğa çıkaracak. Etkinliğin açılışını ve ev sahipliğini ise, alternatif caz ile rock’ı buluşturan tarzları ile tanınan İstanbullu ekip Korhan Futacı ve Kara Orkestra yapacak.


Avrupa Caz Kulübü konserlerinde Ediz Hafızoğlu’nun konuğu Harald Lassen

3 Temmuz Cuma gecesi 22.30’da Avrupa Caz Kulübü konser serisi kapsamında dinleyicilerle buluşacak olan Ediz Hafızoğlu Nazdrave projesinin konuk sanatçısı Harald Lassen olarak belirlendi. Pixel, Mopti gibi grupların saksafoncusu, Norveç genç caz sahnesinin önde gelen temsilcilerinden, üretken müzisyen Lassen, Hafızoğlu’na eşlik edeceği bu konserde festival dinleyicilerine alışılmadık bir konser deneyimi vaat ediyor.


Parklarda Caz’da Sahne Alacak Bu Yılki “Genç Caz” Grupları Belli Oldu

Tam 12 yıldır devam eden “Genç Caz” serisi, profesyonel müzik kariyerine adım atmamış, 30 yaş altı genç caz müzisyenlerin bir topluluk kurarak İstanbul Caz Festivali’ne katılımını teşvik etmeyi amaçlıyor. Şimdiye dek 60’a yakın genç topluluğu festivale katan “Genç Caz”ın bu yılki değerlendirme konseri ise 10 Mayıs Pazar günü 16.00’dan itibaren Salon İKSV’de halka açık olarak gerçekleştirildi. Değerlendirme konserinin sonucunda Can Koçlar Quartet, Eren Akgün Septet, The Cold Vibes, The Roots of Jazz ve Vocca Acapella toplulukları İstanbul Caz Festivali kapsamında, 4 Temmuz Cumartesi akşamı Parklarda Caz’da sahne almaya hak kazandı. 4 Temmuz Cumartesi günü 17.00’dan itibaren Fenerbahçe Parkı ve Fenerbahçe Khalkedon’a konuşlanmış sahnelerde ücretsiz olarak gerçekleştirilecek Parklarda Caz konseri, The Soul Rebels Brass Band ve Gettysburgh College Jazz Ensemble gibi uluslararası arenada rüştünü kanıtlamış bando ve caz orkestralarını, genç cazcılarla aynı etkinlikte buluşturarak İstanbullulara açık hava şenliği yaşatacak.


22. İstanbul Caz Festivali Programı

Aralarında Joan Baez, Jools Holland, Marcus Miller, Melody Gardot, Tigran Hamasyan, Roberto Fonseca, Fatumata Diawara, Tord Gustavsen, Masha Vahdat, The Bad Plus, Joshua Redman, Chris Potter, Dave Holland, Stanley Jordan ile Emin Fındıkoğlu gibi isimlerin bulunduğu 250’den fazla yerli ve yabancı sanatçıyı takipçileriyle buluşturacak 22. İstanbul Caz Festivali’nde 15’i aşkın farklı mekânda 35’in üzerinde konser yer alıyor.

22. İstanbul Caz Festivali programına, festivalin resmî web sitesi caz.iksv.org’un yanı sıra İKSV Mobil uygulamasından da ulaşabiliyor. İKSV Resmi İletişim Sponsoru Vodafone’un katkılarıyla yenilenen İKSV Mobil uygulamasının yeni sürümü AppStore ve Google Play Store’dan ücretsiz olarak indirilebilir. Ayrıca, İKSV Kitaplık üzerinden de İstanbul Caz Festivali’nin broşürüne ve Haziran ayında yayımlanacak İstanbul Caz Festivali Dergisi’ne kolaylıkla ulaşılabilecek. İKSV Kitaplık uygulaması AppStore’dan ücretsiz olarak indirilebilir.


Festival biletleri nerede

22. İstanbul Caz Festivali’nin biletleri, Biletix satış kanalları ve hizmet bedeli olmadan İKSV ana gişeden (pazar hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında) satın alınabilir. Lale Kart sahipleri biletlerini %25’e varan özel indirimlerle alabilirler. Her konserde tam biletlerin yanı sıra öğrenciler için indirimli bilet de satışa sunuluyor.



Diğer Haberler