HÜR-EL ARŞİVİ / 3 HÜREL (1976)
Onur (2.12.1947), Haldun (8.5.1949) ile Feridun (30.4.1951) Hürel kardeşler ilk grupları Yankılar’ı 1966’da kuruyor. Ancak, Adapazarı’nda da aynı adlı grup olduğunu duyunca İstanbul Dörtlüsü’ne dönüştürüyorlar isimlerini, sonra da Oğuzlar’a. Ekim 1967’de üç kardeş, bu kez Biraderler adıyla çalışmaya başlıyor.
Bu arada, Diskotek dergisinin Amatör Topluluklar yarışmasında ikinciliği kazanıyorlar ve geniş kitlelere seslenme olanağı buluyorlar.
Hareketleri, giyimleri, saç ve sakallarıyla farklılar. Gazetelerde, dergilerde ‘hippi’ diye tanıtılan Biraderler’den Feridun Hürel para kazanıp kendi aletlerini satın alabilmek için Selçuk Alagöz Orkestrası’na katılıyor. Alagözler’le çıkılan bir turne sırasında Selçuk Alagöz’den iki eleman askere çağrılınca, ağabeyler bu orkestraya katılıyor ve kadro, üç Alagöz kardeş ile üç Hürel kardeşten oluşuyor.
Altı ay kadar Selçuk Alagöz’le müzik yapan, 3. Apollonia Müzik Festivali’ne katılan, Hüreller, 20 Temmuz 1970 tarihinde orkestradan ayrılıp 3 Hürel’i kuruyor…
Anadolu pop en verimli dönemini yaşarken 3 Hürel, bağlama için dördüncü eleman aramadan sorunu kendi bünyesinde çözmeyi deniyor. Feridun Hürel bağlamayla elektrogitarı ayrı gövdede (saz-gitar adını verdiği çalgı) birleştirerek özel bir tını elde ediyor. Haldun Hürel’in Beyazıt Bakırcılar Çarşısı’nda yaptırdığı dev bakır darbukalardan çıkan ritmle bu özel çalgının tınısı birleşince grubun sounduyla birlikte şov yanı da sivriliyor.
İlk 45’likleri ‘Ve Ölüm/Şeytan Bunun Neresinde’ 30 Ağustos 1970’de Diskotür etiketiyle yayımlanıyor. Beş yıl boyunca, İstanbul’un çeşitli semtlerinde verilen konserler, düğün salonlarındaki çalışmalar, azimle sürdürülen çabalar nihayet bu plakla taçlandırılıyor.
Bu 45’lik, Anadolu popa yeni gibi bir grubun katıldığını müjdelemekte. Feridun Hürel’in iç dünyasını yansıtan hüzünlü şarkı sözleri, grubun üstün ritm anlayışı ve Anadolu ritmlerinin ustaca rocka yedirilmesi şaşırtıcı ölçüde taraftar buluyor.
Madalyonun Ters Yüzü Bu, kız kardeşlerine yazdıkları Gül’e Ninni, Ağlarsa Anam Ağlar gibi hüzünlü parçaların yanında, Diday Diday Dom, Yara, Hoptirinom ve yıllar sonra Haluk Levent’in ikinci albümünü sırtlayacak Sevenler Ağlarmış gibi ritmik parçalarla beş yıl devamlı zirveye oynuyor 3 Hürel.
O dönem Anadolu popdaki fikir ayrılıkları, farklı beklentiler nedeniyle Moğollar, Kardaşlar, Dostlar, Cem Karaca, Edip Akbayram, Barış Manço, Ersen gibi isimler arasında yaşanan eleman değiştirme trafiğinden hiç etkilenmiyor 3 Hürel. Feridun’un kaleminden çıkan besteler ağabeyleri tarafından da kabul görünce büyük sorunlar yaşanmıyor ekipte. Onun, fazla suya sabuna dokunmayan, aşk, ayrılık temalarını içeren türkü formundaki deneysel bestelerinden memnun iki ağabey de.
Hüreller gerçekten de diğerlerine pek benzemeyen bir grup. Feridun’un dillendirdiği üzere, müziği, sanat ya da halk için değil kendi duygularını yansıtmak için yapıyorlar.
3 Hürel, artık iyiden iyiye özgün bir sounda ulaşıyor. Özellikle, Haldun Hürel sürekli ritm arayışlarıyla sıkı bir dinleyici kitlesi kazanıyor ve askılı davul, kaşık, dev darbuka, çan ve teflerle adeta bir vurmalılar sentezi oluşturuyor.
Sırada albüm var; ‘3 Hürel’. Beklediklerinden daha fazla ilgi gören uzunçalar gruba ‘altın plak’ kazandırıyor. Belgelere göre, Türkiye’de pop müzikçilere verilen ilk altın plak (uzunçalar) ödülü bu…
1975’te büyük ağabey Onur Hürel kısa dönem vatani görev için İstanbul’dan ayrılınca grup aktif müziğe beş ay ara veriyor.
Onur askerden dönünce yeni bir uzunçalarla işi toparlamanın daha uygun olacağını düşünüyor ve 1976 tarihli ikinci albümleri Hürel Arşivi’nde, o güne kadar çıkardıkları 45’likleri bir araya getiriyorlar. Büyük bölümü hit parçalardan oluşan uzunçalar, adından da anlaşılacağı üzere arşiv değeri taşıyor.
1977’de bu kez Haldun ile Feridun arka arkaya vatani görevleri nedeniyle gruptan uzaklaşıyor. Kısa dönem askerlik hizmeti o günlerde geçerli olmadığından, iki yıllık ara demek bu 3 Hürel için.
Askerlik dönüşü, piyasanın çok değiştiğini, korsan kasetçiliğin arttığını gören grup elemanları, dinleyicilerini şok eden kararla 3 Hürel’ adıyla müzik yapmayı bırakıyor…
İÇERİK
- Kol bastı
- Hoptirinom
- Mutluluk Bizim Olsun
- Canım kurban
- Gönül Sabreyle Sabreyle
- Küçük Yaramaz
- Ağlarsa Anam Ağlar
- Ömür Biter Yol Bitmez
- Sevenler Ağlarmış
- Yara
- Döner Dünya