BU SON OLSUN (CEM KARACA/APAŞLAR)
1944 İstanbul doğumlu Mehmet Soyarslan, İstanbul High Scholl’da öğrenciyken müziğe başlıyor ve Apaşlar’ı kuruyor. İlk bestesi Vahşet adlı enstrümantal bir parça.
1963-65 arası F. Almanya’da Freiburg Üniversitesi’nde ekonomi eğitimi aldıktan sonra yüksek öğrenimini Şişli İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nde bitiriyor. Yurtdışından dönüşte getirdiği Fender gitar ve amplifikatörle İstanbul’da büyük sükse yapıyor.
Subay olan babasının görevi nedeniyle Anadolu’da dolaştığı günlerden kulağı türkülerle doluyor. Yabancı okulda aldığı Batılı eğitimle Anadolu’da öğrendiklerini birleştirip zaman zaman hoş sentezler yaratmayı başarıyor.
Mehmet Soyarslan (gitar), Yalçınkaya Tümay (gitar), Timur Fildişi (davul), Ahmet Tuzcuoğlu’dan (bas gitar) oluşan Apaşlar’a Şubat 1967’de Cem Karaca katılıyor.
Yeni kadronun kendine güveni 1967 Altın Mikrofon Yarışması’nda artıyor. Yarışmada Erzurumlu Emrah’ın sözlerine grubun imece usulü yaptığı beste Emrah’la Mavi Çocuklar grubunun ardından ikinci oluyor Cem Karaca-Apaşlar.
Geldikleri akım rock’ın’roll, hedefledikleri dünya görüşü beat, yapmak istedikleri ise Anadolu kaynaklı müzik. İşte, bu üç öğeyi bir araya getirip özgün bir senteze yaklaşıyorlar...
Mehmet Soyarslan, İngiliz kültürüne ve müziğine yakın olsa da, bir noktadan sonra Türkçe beste ve söz yazmaya ağırlık veriyor.
Plaklardan kazandıklarını bir araya getirip Federal Almanya’ya gidiyorlar ve Türkofon şirketiyle anlaşarak kayıtlara başlıyorlar. Kayıtlar devam ederken bu ülkede sahneye çıkarak bol para kazanmayı planlıyorlar. Ancak, organizatörler tarafından paraları ödenmediği için Türkiye’ye dönemiyorlar ve bu sürede Türkofon şirketinin teklifini kabul edip birkaç şarkının kaydı için stüdyoya giriyorlar.
Kayıtlarda Apaşlar’ın arkasında Ferdy Klein Orkestrası çalıyor. Düzenlemeleri Werner Dies yazıyor. Üstün Alman kayıt teknolojisiyle Cem Karaca’nın muhteşem yorumu birleşince dönem işlerinden çok ileride stereo bir kayıt elde ediliyor…
Aynı Beatles gibi, kendi soundlarını yitirmeden büyük orkestra ile çalıyorlar. Başarılı bir birliktelik Cem Karaca-Apaşlar’
Sonucunda, büyük orkestrayla yorumlanan parçalar Türkofon tarafından Almanya’da yayımlanıyor ve çok beğeniliyor.
Ariola stüdyolarında doldurulmuş bu yeni ‘stereo kayıtlar’ı koltuklarının altına sıkıştırıp 1968 başında Türkiye’ye dönüyorlar. Kaydı hazır parçalardan biri de Bu Son Olsun.
Önce, Mehmet Soyarslan’ın sözüyle bestesini yazdığı Resimdeki Gözyaşları bomba gibi patlıyor. Her yerde Resimdeki Gözyaşları dinleniyor.
Sonra sıra Bu Son Olsun’a geliyor. Müthiş bir balad bu. Karaca’nın benzersiz yorumu, Soyarslan’ın enfes gitar solosu ve duygusal sözlerle ‘umudun şarkısı’ oluyor Bu Son Olsun.
Sıra dışı konserler, stüdyo çalışmaları devam ederken Apaşlar bir ‘türkü grup’ ruhuna kavuşamamanın sancılarını çekiyor, Mehmet Soyarslan’
Karaca, sol düşüncelerini müziğine yansıtmak isterken Soyarslan gruba politikayı sokmayı reddediyor ve Anadolu’yu Batı’yla kaynaştırırken apolitik bir yol izlenmesini şart koşuyor. Ayrıca, Soyarslan ülke dışında bir şeyler yapmalarının gerektiğini söylerken, Karaca Türkiye’de konumlarını sağlamlaştırmanın doğru olacağına inanıyor.
Yalçınkaya Tümay’ın askerlik yaptığı Konya Ereğli’sinde konser veren ekip sahnede tatsız bir olay yaşıyor. Bu Son Olsun parçasının yorumu sırasında vokaldeki Cem Karaca, gitarist Mehmet Soyarslan’ın solosunu es geçip parçayı bitirmeye yelteniyor. Soyarslan buna rağmen solosunu atıyor ve taraflar bu olaydan sonra kafalarında grubu bitiriyor.
Ancak, anlaşmaların 31 Ocak 1970’e dek devam etmesi sonucu olaylı konserin ardından Ayrılık Günümüz/Gılgamış, Zeyno/Niksar ve Bu Son Olsun/Karacaoğlan III (Felek Beni) adlı 45’liklerini yayımlanıyor.
Büyük ilgi görmelerine karşın Apaşlar, liderlik savaşımı ve ideolojik söylemdeki anlaşmazlık sonucu en verimli döneminde vokalsiz kalıyor.
Yıllar geçiyor; ölümsüz şarkı Bu Son Olsun, popüler TV dizileri sayesinde genç kuşaklarla da tanışıyor. Çok seviliyor, çok dinleniyor. Emre Altuğ ile Gece, Kolpa ve Retrobüs grupları Cem Karaca şarkısı söyleme cesaretini gösterip Bu Son Olsun coverı yapıyor.
2021’de Sağlık Bakanlığı, covidle mücadele kapsamında Sertab Erener’in sesinden Bu Son Olsun’a farklı sözler yazdırıp kamu spotu hazırlıyor.