47. İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ PROGRAMI HAZIR
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. sponsorluğunda düzenlenecek 47. İstanbul Müzik Festivali 11-30 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek. İstanbul Müzik Festivali, müziğin aydınlanma yolculuğundaki rolünü ve evrendeki ikiliklerden doğan hikayeleri Var Olmanın Aydınlığı, Var Olmanın Karanlığı temasıyla sahnelere taşıyor.
İstanbul Müzik Festivali müzikseverleri İstanbul’un 15 farklı mekânında ağırlayacak. Aya İrini Müzesi, Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall, İş Sanat Konser Salonu, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, Rahmi M. Koç Müzesi, Süreyya Operası, Zorlu PSM, Kapalıçarşı ve Neve Şalom Sinagogu festivale ev sahipliği yapacak.
Ayrıca İstanbul’un tarihi mekânlarından Samatya’da yapılacak Müzik Rotası ile ilk kez Altımermer Panayia Rum Ortodoks Kilisesi, Surp Anarad Hığutyun (Günahsız Meryem Ana) Ermeni Katolik Kilisesi, Aya Konstantinos ve Eleni Rum Ortodoks Kilisesi ve Surp Hovhannes Ermeni Kilisesi’ne konuk olacak. Ücretsiz olarak gerçekleştirilen Hafta Sonu Klasikleri ise bu yıl Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi ile Galata Meydanı’nda gerçekleştirilecek.
Festivalin Teması: Var Olmanın Karanlığı, Var Olmanın Aydınlığı
İstanbul Müzik Festivali 47. yılında Var Olmanın Karanlığı, Var Olmanın Aydınlığı ikiliği üzerinden hayata dair zıtlıkları, bu zıtlıklardan doğan müziği çeşitli performans ve konserlerle sahneye taşırken, bunların yaratım sürecindeki etkisine odaklanıyor. Bu ikiliklerden hareketle her dönem var oluşun hem karanlık hem aydınlık hikâyelerini anlatan, insanın kendisini ifade etme sürecindeki en etkili sanat türü olan müzik aracılığı ile aydınlık ve aydınlanmanın önemini vurguluyor.
47. İstanbul Müzik Festivali programında müziğin aydınlanma yolculuğundaki rolünü ve evrendeki ikiliklerden doğan hikayelerin müziğini sahnelere taşıyan bir çok konser yer alıyor; Ufuk & Bahar Dördüncü tarafından seslendirilecek olan Şostakoviç’in İki Piyano için Süiti ilk bölümde yas tutarken ikinci bölümde hayata tutunuyor. Aynı konserde Zeynep Gedizlioğlu’nun festivalin siparişi olan iki piyano arasındaki gerilimli ilişkiyi anlattığı eseri, benzerlikler ve özdeşlikler, farklılıklar ve zıtlıklar üzerinden festival temasına gönderme yapıyor. Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın seslendireceği Tchaikovsky’nin 6 Numaralı Senfonisi ölüm ve yaşam gücü arasındaki mücadeleyi dile getirirken, Brahms’ın yazdığı Alman Requiem’i ölümle uzlaşma ve bunun üstesinden gelerek yaşama odaklanmayı anlatan “insan”a adanmış bir başyapıt olarak öne çıkıyor. Moskova Solistleri ve Yuri Bashmet konseri de programındaki her eserde bir ikilik barındırırken, ölümden hayata, karamsarlıktan umuda geçişlerle festivalin temasına gönderme yapıyor.
Festival, Açılış Konserinde Genç Bir Solisti Ağırlıyor
İstanbul Müzik Festivali, açılış konserlerinde dünyada adlarından çok söz ettiren genç solistleri festival dinleyicileriyle buluşturmaya devam ediyor. 47. İstanbul Müzik Festivali’nin açılış konserinin solisti 17. Uluslararası Fryderyk Chopin Piyano Yarışması’nda birincilik ödülü alan 1994 doğumlu piyanist Seong-Jin Cho olacak. 2015 Ekim’inden bu yana Carnegie Hall’dan Amsterdam Concertgebouw’ya prestijli salonların, Berlin Filarmoni’den St. Petersburg ve Seul Filarmoni’ye önemli orkestraların konuğu olan; Valery Gergiev’den Esa-Pekka Salonen’e önde gelen şeflerle çalışan ve Simon Rattle’ın “piyanoda bir şair” diye bahsettiği Seong-Jin Cho, Türkiye’de ilk kez dinleyicilerle buluşacak. İstanbul Müzik Festivali’nin 2019-2022 Açılış Konseri Orkestrası olan Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın sürekli şefi ve sanat yönetmeni Aziz Shokhakimov yönetiminde sahnede olacağı açılış konseri, 11 Haziran Salı akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek.
Festivalin Onur Ödülü Prof. Rengim Gökmen’e Takdim Ediliyor
47. İstanbul Müzik Festivali’nin bu yılki Onur Ödülü, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası genel müzik direktörü ve Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğretim üyesi, orkestra şefi Devlet Sanatçısı Prof. Rengim Gökmen’e takdim edilecek. Rengim Gökmen’e ödülü 47. İstanbul Müzik Festivali açılış töreninde sunulacak.
Müziğe küçük yaşlarda annesi opera sanatçısı Muazzez Gökmen’in denetiminde başlayan Gökmen, piyano ve kompozisyon çalışmalarını Ankara Devlet Konservatuvarı’nda Ferhunde Erkin, Nimet Karatekin, İlhan Baran ve Ahmed Adnan Saygun ile tamamladıktan sonra orkestra şefliği öğrenimi için Türk hükümeti tarafından İtalya’ya gönderildi. Önce Roma Santa Cecilia Konservatuvarı, daha sonra Siena’daki Chigiana Akademisi ve Santa Cecilia Yüksek Müzik Akademisi şeflik bölümlerinden Franco Ferrara’nın öğrencisi olarak birincilikle mezun oldu. Avusturya, İngiltere ve Hollanda’da orkestra şefliği üzerine çalışmalar yaptıktan sonra 1980 yılında katıldığı San Remo Uluslararası Gino Marinuzzi Şeflik Yarışması’nı kazanarak büyük başarı elde etti. Daha sonra Avrupa’nın hemen hemen bütün ülkelerinde, ABD ve Güney Amerika’da konserler yönetti.
1984-89 yılları arasında Ankara Devlet Opera ve Balesi Genel Müzik Direktörü, 1992-95 ve 2007-2014 yılları arasında Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü olarak görev yaptı. Bu görevi sırasında Aspendos Opera ve Bale Festivali ile İstanbul Uluslararası Opera Festivali’ni başlattı. Sanatçı 1991-2006 yılları arasında İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Müzik Direktörü olarak görev yaptığı sırada sayısız konser, kayıt, yurtiçinde ve yurtdışında turneler gerçekleştirdi. 1998 yılında Devlet Sanatçısı seçilen ve aynı yıl İtalyan Hükümeti tarafından Şövalye Nişanı ile ödüllendirilen Rengim Gökmen, 1999 yılında Cumhurbaşkanlığı Yüksek Kültür ve Sanat Nişanı ile onurlandırıldı.
Festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü Yuri Bashmet’e Veriliyor
47. İstanbul Müzik Festivali Yaşam Boyu Başarı Ödülü The Times’ın “hiç kuşku yok ki dünyanın yaşayan en büyük müzisyenlerinden biri” olarak tanımladığı Yuri Bashmet’e sunulacak. Yuri Bashmet’e ödülü, Moskova Solistleri ile 20 Haziran Perşembe akşamı Aya İrini’de Türkiye İş Bankası gösteri sponsorluğunda gerçekleştirilecek konseri öncesinde takdim edilecek.
Yuri Bashmet virtüözitesi, güçlü kişiliği ve zekâsıyla viyolaya müzik dünyasında yeni bir önem kazandırdı. Carnegie Hall, Amsterdam Concertgebouw, Londra Barbican, Berlin Filarmoni, La Scala, St. Petersburg Filarmoni gibi salonların tarihindeki ilk solo viyola konserlerini veren sanatçıydı. Günümüzün önde gelen bestecilerine viyola repertuvarını genişletmeleri yönünde ilham verdi: Alfred Schnittke, Sofia Gubaidulina, Alexander Tchaikovsky, Alexander Raskatov, Giya Kancheli, John Tavener dahil, pek çok besteci tarafından kendisine adanmış 55’in üzerinde viyola konçertosu yazıldı. Londra Senfoni Orkestrası Yuri Bashmet Festivali düzenledi.
Şef ve solist olarak dünyanın en iyi orkestralarına konuk olan Yuri Bashmet’in oda müziği alanında en yakın işbirliği yaptığı sanatçılar arasında Sviatoslav Richter, Mstislav Rostropovich, Gidon Kremer, Anne Sophie Mutter, Martha Argerich, Jean-Yves Thibaudet, Maxim Vengerov, Natalia Gutman, Viktoria Mullova ve Borodin Quartet göze çarpıyor. Yuri Bashmet Moskova Aralık Geceleri Festivali sanat direktörlüğü, Novaya Rossiya Devlet Senfoni Orkestrası daimi şefliğinin yanı sıra Moskova Solistleri’nin kurucu şefliği görevini yürütüyor. Yuri Bashmet 1992 yılında Moskova Konservatuvarı mezunlarından seçtiği, Rusya’nın en yetenekli genç müzisyenlerinden oluşan bir orkestra kurdu. O zamandan bu yana beş kıtada 55’ten fazla ülkede 2000’in üzerinde konser veren Moskova Solistleri, 2008 yılında kazandığı Grammy Ödülü ile bu ödülü kazanan ilk Rus oda orkestrası oldu.
Festival Eser Siparişleriyle Sanatsal Üretime Katkıda Bulunmaya Devam Ediyor: İki eser siparişi, iki dünya prömiyeri
İstanbul Müzik Festivali 2011 yılından bu yana yerli ve yabancı bestecilere verdiği eser siparişleriyle sanatsal üretime ve çağdaş müzik repertuvarının genişlemesine katkıda bulunmaya devam ediyor. Festival, bu yıl da sipariş ettiği iki yeni eserin dünya prömiyerine ev sahipliği yapıyor. Festivalin, Avrupa’da adından sıkça söz ettiren ve dünyada sadece kadın bestecilere verilen tek ödül olan Heidelberg Kadın Sanatçı Ödülü’nün geçen yılki sahibi Zeynep Gedizlioğlu’na iki piyano için sipariş ettiği eser ile Sochi Festivali ile ortak olarak, günümüzün en üretken bestecilerinden Alexander Tchaikovsky’e sipariş ettiği eser, dünyada ilk kez İstanbul Müzik Festivali kapsamında dinleyicilerle buluşacak.
Eserleri Bonn Beethoven Festivali, Viyana Modern, Salzburg Festivali, cresc Bienali, Londra Soundstate Festivali dahil, pek çok festivalde seslendirilen Zeynep Gedizlioğlu 2012 yılında Ernst von Siemens Bestecilik Ödülü’nü, 2014’te Donizetti Müzik Ödülleri’nde Yılın Bestecisi Ödülü’nü ve 2018 yılında Heidelberg Kadın Sanatçı Ödülü’nü kazandı. Gedizlioğlu’nun eserini konserin solistleri, dünya sahnelerinde ve özellikle çağdaş müzik alanında beğeniyle takip edilen piyano ikilisi Ufuk ve Bahar Dördüncü seslendirecek. İkilinin daha önce de birlikte çalıştıkları Berlin RIAS Oda Korosu ise Rönesans ve Barok dönemin aslına sadık yorumlarından 19. yüzyılın müzik dünyasına yeni bir anlayış getiren Romantik dönem icralarına ve en zorlu dünya prömiyerlerine kadar standartları belirleyen bir konumda yer alıyor. Şostakoviç ve Gedizlioğlu’ndan Brahms’ın aşk şarkılarına uzanan bir repertuvarla Berlin RIAS Oda Korosu ve Ufuk & Bahar Dördüncü 14 Haziran Cuma akşamı Süreyya Operası’nda ENKA Vakfı gösteri sponsorluğunda olacaklar.
Alexander Tchaikovsky’nin yeni eseri ise 20 Haziran Perşembe akşamı Türkiye İş Bankası gösteri sponsorluğunda Aya İrini Müzesi’nde Yuri Bashmet ve Moskova Solistleri tarafından dünyada ilk kez seslendirilecek. Birçok uluslararası ödülün sahibi olan Alexander Tchaikovsky’nin besteleri dünyanın en önemli konser salonlarında çalındı. Tchaikovsky operadan baleye, oratoryodan senfoniye, vokal eserlerden oda müziğine kadar hemen her türde eser bestelemiştir.
Müzik Rotası İstanbul’un Tarihi Semtlerinden Samatya’da
İstanbul Müzik Festivali’nin artık bir gelenek haline gelen Müzik Rotası konserleri bu yıl İstanbul’un tarihi semtlerinden Samatya’da 16 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek.
Müzik Rotası’nın ilk durağı Altımermer Panayia Rum Ortodoks Kilisesi’nde Viyanalı topluluk Vivid Consort bu sezon başında yayımladıkları albümlerinden Orta Çağ ezgilerini kendilerine özgü canlı ve renkli yorumlarıyla seslendirecekler. İkinci durak Surp Anarad Hığutyun (Günahsız Meryem Ana) Ermeni Katolik Kilisesi’nde ise ünlü Ermeni besteci Komitas’ın Minyatürler’i ve Anadolu halk ezgileriyle batının müzikal fikirlerini zarif bir biçimde sentezlediği eserler yazmış Ahmet Adnan Saygun’un 1 numaralı Yaylı Çalgılar Dörtlüsü, genç topluluk Saygun Quartet’in yorumundan dinleyicilerle buluşacak. Müzik Rotası’nın üçüncü durağı Karamanlılar Kilisesi olarak da bilinen Aya Konstantinos ve Eleni Rum Ortodoks Kilisesi. 1903 tarihli büyük ve süslü çan kulesi ile göze çarpan bu kilisede Ensemble Lumaka, Belle Époque ve iki savaş arası dönemin müziklerine odaklanan bir konser verecek. Rotanın son durağı Surp Hovhannes Ermeni Kilisesi’nde, şef Burak Onur Erdem tarafından kurulduğu 2010 yılından bu yana çeşitli yarışmalarda kazandığı ödüllerle ülkemizin uluslararası alanda tanınan korolarından biri olan Rezonans, “Kadim Sesler”, “Aşk Deyişleri” ve “Yeni Ufuklar” başlıklı üç bölümden oluşan bir seçki seslendirecek. bluechip Creative Events’in katkılarıyla gerçekleştirilecek olan Müzik Rotası boyunca profesyonel rehberler tarafından mekânların geçmişi ve bugünü hakkında bilgiler verilecek.
Klasik Müziğin Göz Kamaştıran Yıldızı Yuja Wang Bir Kez Daha Festivale Konuk Oluyor
Müzikal sezgisinin derinliği ve sahne karizmasıyla tanınan Çinli piyanist Yuja Wang, şef Gustavo Gimeno yönetimindeki Lüksemburg Filarmoni Orkestrası ile vereceği konserde müzikseverlere 15 Haziran Cumartesi akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda unutulmaz bir akşam vadediyor. Dünyanın en benzersiz ve göz kamaştıran piyanistlerinden biri olarak kabul edilen Pekin doğumlu Yuja Wang, 2005 yılında Pinchas Zucherman’ın yönetimindeki National Arts Center Orkestrası eşliğinde ilk konserini verdiği günden bu yana dünyanın dört bir yanında önemli orkestralara konuk oldu ve turnelere çıktı. Müzik direktörü Gustavo Gimeno yönetiminde İstanbul Müzik Festivali’ne ilk kez konuk olacak Lüksemburg Filarmoni Orkestrası 1933’te kuruluşundan bu yana dünyanın dört bir yanından önemli şefleri ve solistleri konuk ettiği gibi Avrupa, Asya ve Amerika’da turnelere çıkıyor. Lüksemburg Filarmoni Orkestrası kayıtları Grammy, Diapason d’Or, Chocdu Monde de la Musique, Charles Cros dahil, pek çok ödüle sahip.
Hafta Sonuna Güzel Bir Başlangıç Yapmak İçin Ücretsiz Konserler Devam Ediyor
Festival kapsamında İstanbulluların hafta sonuna keyifli bir başlangıç yapmalarını sağlayan ücretsiz Hafta Sonu Klasikleri bu yıl Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi ve Galata Kulesi Meydanında gerçekleştirilecek. Hafta Sonu Klasikleri’nin ilkinde Viyanalı blok flüt üçlüsü Vivid Consort, Rönesans dönemi İngilteresi ve Fransası’ndan hayatı, doğayı ve türlü şekilleriyle aşkı kutlayan eserleri yorumluyor. Konser Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi’ndeki konser 15 Haziran Cumartesi sabahı 11.00’de gerçekleştirilecek. Vivid Consort topluluğunun üyeleri çalgılarındaki ustalıkları ve vokal becerilerinin yanı sıra enerjik sahne hâkimiyetleriyle geçmiş zamanların müziklerine hayat veriyorlar.
Hafta Sonu Klasikleri’nin ikinci konseri Galata Kulesi Meydanında, Türkiye’nin ilk ve en uzun soluklu bakır nefesli beşlisi olan ve 15. sanat yılını kutlayan Golden Horn Brass’la müzikseverlere 29 Haziran Cumartesi sabahı 11.00’da hafta sonuna keyifli bir başlangıç yaptıracak. 5. Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde Yılın Oda Müziği Topluluğu seçilen Golden Horn Brass’ın renkli ve çeşitli repertuvarı, barok dönemden çağdaş eserlere ve eser siparişlerine, caz ve pop müziğine uzanıyor.
Festivalin Klasik Müziğin Yıldızlarını Buluşturduğu Serisi Yıldızlar Oda Müziği
Festival Yıldızlar Oda Müziği sersinin ilk konserinde dünyada Beethoven Yılı olarak kutlanacak 2020’ye gönderme yapan bir programla, her biri seçkin birer Beethoven yorumcusu olan Isabelle Faust, Jean-Guihen Queyras ve Alexander Melnikov bir araya geliyor. Faust, Queyras ve Melnikov’un bir araya geldiği Yıldızlar Oda Müziği-I konseri 16 Haziran Pazar günü saat 20.00’da İş Sanat Konser Salonu’nda Nobel İlaç gösteri sponsorluğunda gerçekleştirilecek.
Yıldızlarla Oda Müziği konser serisinin ikincisinde ise çağımızın en büyük Rus müzisyenlerinden ikisi, Alexander Kniazev ve Boris Berezovksy bir araya geliyor. Kniazev ve Berezovsky bu konserde viyolonsel repertuvarının başyapıtlarından Strauss’un sonatı ile Şostakoviç’in Sovyet otoriteleri tarafından sansürlenmeden hemen önceki dönemde yazdığı sonatını ve Rachmaninov’un son oda müziği eserini, 18 Haziran Salı akşamı İş Sanat Konser Salonu’nda seslendirecekler.
BİFO ile Solistler Geçidi
Beethoven Yılı’na doğru, bestecinin birden fazla solo çalgı için yazdığı tek konçerto olan Üçlü Konçerto günümüzün parlayan yıldızları Valeriy Sokolov, Narek Hakhnazaryan ve Yulianna Avdeeva’nın yorumuyla 22 Haziran Cumartesi Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda Borusan Holding gösteri sponsorluğunda müzikseverlerle buluşacak. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ayrıca Efdal Altun ve Çağ Erçağ solistliğinde Strauss’un Don Kişot’u seslendirecek.
Çok Boyutlu Bir Müzik Deneyimi “Human Requiem”
Berlin Radyo Korosu, çekirdek repertuvarında yer alan Brahms’ın Alman Requiemi’ni alışılmadık bir deneyime dönüştürüyor. Sahne ile izleyici arasındaki ayrımın ortadan kalktığı, müziğin çok yakın ve kişisel bir hâl aldığı “Human Requiem” de geleneksel konser deneyimleri yerle bir oluyor. Metin, insanlar, mekân ve ses arasında yepyeni bir dizi ilişki kuran bu performansta dinleyiciler müziğin tam ortasında, içinde yer alıyor; müzikle hareket ediyor, onun bir parçası haline geliyor. Bu benzersiz deneyim 28-29 Haziran’da Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde müzikseverlerle buluşacak.
Jochen Sandig’in sahneye koyduğu “Human Requiem”i Berlin Radyo Korosu 2012’den bu yana tüm dünyada sahneliyor. Üç Grammy Ödülü sahibi topluluk, sezonda 60 konser ve yurtdışı turneleri gerçekleştirmekte. Repertuvarının genişliği, sıcak ve zengin nüanslarla bezeli sesi, mutlak doğruluğu ve tam 94 yıldır yeni şeyler denemekten hiç vazgeçmeyişi nedeniyle pek çok uluslararası orkestranın ve şefin tercih ettiği Berlin Radyo Korosu, ayrıca Berlin Filarmoni ve Deutsches Berlin Senfoni Orkestrası’nın da daimî ortağı.
Festival “Yarının Kadın Yıldızları” ile Geleceğin Kadın Müzisyenlerini Desteklemeye Devam ediyor
İstanbul Müzik Festivali’nin geleceğin kadın müzisyenlerini desteklemek amacıyla geçtiğimiz yıl başlattığı Yarının Kadın Yıldızları projesi, TSKB (Türk Sınai Kalkınma Bankası) işbirliği ve dinleyicilerin katkılarıyla üstün yetenekli müzisyenlerin çalgı, şan ve şeflik branşlarında uluslararası arenadaki kariyerlerinin ilerlemesine destek olmaya devam ediyor.
Yarının Kadın Yıldızları: Genç Kadın Müzisyenler Destek Fonu’na lisans veya lisansüstü seviyesinde yurtdışında bir müzik okulundan kabul alan veya eğitimini sürdüren ya da kariyer gelişimine olumlu katkıda bulunacak ustalık sınıfı, orkestra seçmesi, yarışma gibi yurtdışı etkinlikler veya çalgı alımı gibi konularda desteğe ihtiyaç duyan kadın müzisyenler başvurabiliyor. Başvurular İKSV Genel Müdür Yardımcısı müzikolog Yeşim Gürer Oymak başkanlığında, keman sanatçısı ve orkestra şefi Hakan Şensoy, piyano sanatçıları Ufuk ve Bahar Dördüncü, klarnet sanatçısı Ayşegül Kirmanoğlu ve besteci Özkan Manav’dan oluşan seçici kurul tarafından değerlendirilecek.
Seçici Kurul tarafından desteğe değer bulunan adaylar 25 Haziran Salı günü Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’da gerçekleştirilecek ve kemanın duayeni Ayla Erduran’ın da kanaat önderi ve konuk sanatçı olarak sahneye çıkacağı Yarının Kadın Yıldızları konserinde dinleyicilerle buluşacak. Desteğe hak kazanan müzisyenler ve konser programı seçici kurul kararını takiben 15 Nisan Pazartesi günü açıklanacak.
Konser öncesinde gazeteci yazar Murat Yetkin moderatörlüğünde, milli paralimpik atlet Öznur Alamur ve Stanford Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Gözde Durmuş’un kişisel başarı hikâyelerini anlatacakları bir söyleşi de gerçekleştirilecek.
Genç kadın müzisyenler, destek fonuna başvurularını 15 Mart Cuma saat 17.00’a kadar [email protected] adresinden yapabilir. Yarının Kadın Yıldızları: Genç Kadın Müzisyenler Destek Fonu’yla ve şartnameyle ilgili ayrıntılı bilgiler için: http://www.iksv.org/tr
İstanbul Müzik Festivali Görkemli Bir Konserle Sona Erecek
47. İstanbul Müzik Festivali’nin 30 Haziran Pazar akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki kapanış konserinde, Şanghay Filarmoni Orkestrası, 2008 yılından bu yana daimi şefi olan Liang Zhang yönetiminde ve Fazıl Say solistliğinde Türkiye’deki ilk konserini verecek. Le Figaro gazetesinin 21. yüzyılın en büyük sanatçılarından biri olarak gösterdiği Fazıl Say 25 yılı aşkın süredir, klasik müzik dünyasında eşine ender rastlanan bir şekilde dinleyicilerine doğrudan ulaşıyor. Bugüne kadar beş kıtada konserler veren Say, festivalin kapanış konserinde Beethoven’ın 3. Piyano Konçertosu’nu seslendirecek. 2020 Beethoven Yılı’na doğru büyük besteciye bir kez daha saygı duruşunda bulunan konser Çin’in klasik müzikteki güçlü temsilcisi Şanghay Filarmoni Orkestrası’nı ilk kez İstanbul’da ağırlayacak. Kökeni 1950’ye dayanan orkestra, Yo-Yo Ma, Lang Lang, Isaac Stern, Itzhak Perlman, Vladimir Ashkenazy, Luciano Pavarotti, Plácido Domingo, José Carreras, Jessye Norman gibi solistleri konuk etti. Ayrıca İngiliz Kraliyet Balesi, Paris Ulusal Operası Balesi, Mariinsky Tiyatrosu Balesi gibi topluluklarla işbirliği yaptı.
İstanbul Müzik Festivali’de İKSV Alt Kat İşbirliğiyle Çocuklar ve Gençlere Yönelik Özel Projeler
• Birlikte Güçlü Sesler Korosu
İstanbul Müzik Festivali ve İKSV Alt Kat, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle çocuklar ve gençlere yönelik Birlikte Güçlü Sesler Korusu projesine imza atıyor. El Sistema bünyesindeki “White Hands Choir”dan ilham alan Birlikte Güçlü Sesler Korosu, farklı engelleri olan çocuklar ve gençlerle, Barış İçin Müzik Korosu’nu bir araya getirecek. Koroda çocuklar ve gençlerin bir bölümü şarkıları seslendirirken, diğer bölümü ise işaret dili ile şarkılara eşlik edecek. Şefliğini Zeynep Eren Kovankaya’nın üstlendiği Birlikte Güçlü Sesler Korosu’nun şarkılarının işaret diline çevrilmesi, ritim uyumu ve koreografi çalışmalarını ise Buket Ela Demirel ve İpek Aktaşlı gerçekleştirecek. Birlikte Güçlü Sesler Korosu; Parıltı Görmeyen Çocuklara Destek Derneği, Türkiye Sağırlar Tesanüt Derneği, Türkiye Sağırlar Milli Federasyonu, Türkiye İşitme Engelliler Derneği ve Barış İçin Müzik Vakfı’nın değerli işbirlikleriyle hayata geçirilecek.
Çalışmalarını İKSV Alt Kat: Öğrenme ve Etkileşim Alanı’nda sürdürecek Birlikte Güçlü Sesler Korosu, festival kapsamında 29 Haziran Cumartesi günü “Human Requiem” konseri öncesinde Zorlu PSM Amfi’de vereceği mini konserle festival izleyicileriyle buluşacak.
• 47. İstanbul Müzik Festivali Çocuk Kitabı
47. İstanbul Müzik Festivali, Bernard Van Leer Vakfı’nın desteğiyle bir çocuk kitabı yayımlayacak. Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feyza Çorapçı’nın akademik danışmanlığını yaptığı, hikâyesini Göknil Özkök Sezener’in kaleme aldığı ve Burcu Ural Kopan’ın editörlüğünü üstlendiği kitap, küçük festival takipçilerini festival mekanlarında geçen eğlenceli bir hikaye içinde müziğin temel öğeleriyle tanıştırmayı hedefliyor.
47. İstanbul Müzik Festivali çocuk kitabı Türkçe, İngilizce ve Arapça olmak üzere üç dilde hazırlanacak ve festival mekânlarıyla anlaşmalı kitabevlerinden ücretsiz olarak temin edilebilecek. Festival sırasında çeşitli festival mekânlarında ve İKSV Alt Kat: Öğrenme ve Etkileşim Alanı’nda kitapla bağlantılı atölye çalışmaları düzenlenecek.
Farklı Disiplinlerden Konuşmacılarla Konsere Doğru Etkinlikleri
Festival kapsamında müzikseverlerin deneyimlerini arttırmanın yanı sıra besteciler ve eserler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen Konsere Doğru Etkinlikleri bu yılda da farklı disiplinlerdeki konuşmacılarla buluşturmaya devam ediyor. Konuşmalar, müzik yazarı ve öğretim görevlisi Evin İlyasoğlu, besteci Özkan Manav, besteci Zeynep Gedizlioğlu, piyanist ve orkestra şefi Can Okan, Yeditepe Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Levent Kavas, yazar ve edebiyat eleştirmeni Asuman Kafaoğlu – Büke, avukat, müzik yazarı ve İstanbul Müzik Festivali Danışma Kurulu Üyesi Feyzi Erçin, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bülent Gözkân, gazeteci yazar Murat Yetkin, milli paralimpik atlet Öznur Alamur, Stanford Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Gözde Durmuş ve müzik yazarı ve İstanbul Müzik Festivali Danışma Kurulu Üyesi Aydın Büke gibi isimlerin katılımıyla yapılacak.
Konsere Doğru Etkinlikleri programı bu yıl da edebiyat eleştirmeni Asuman Kafaoğlu-Büke danışmanlığında oluşturuldu. Konuşma programına muzik.iksv.org adresinden ulaşılabilir.
47. İstanbul Müzik Festivali Biletleri
Festival biletleri 16 Şubat Cumartesi günü 10.30’dan itibaren Biletix satış sistemi ve İKSV Ana Gişe (10.00-18.00 arası, Pazar günleri kapalı) üzerinden satışa çıkacaktır. İKSV Ana Gişe, sadece 17 Şubat Pazar günü açık olacaktır. Her konser için sınırlı sayıda öğrenci bileti de satılacaktır.
İKSV’nin tüm etkinliklerini destekleyen Lale Kart üyeleri için öncelikli bilet satış tarihleri
Üyelikleriyle İKSV´nin sene boyunca gerçekleştirdiği tüm etkinlikleri destekleyen Lale Kart üyeleri, İstanbul Müzik Festivali konserlerinin biletlerini indirimli fiyatlarla öncelikli olarak alabiliyor. Siyah ve Beyaz Lale Kart üyeleri 11 ve 12 Şubat, Kırmızı, Sarı ve Turuncu Lale Kart üyeleri ise 13, 14, 15 Şubat tarihlerinde biletlerini öncelikli olacak alabilecek.
İKSV tarafından 2002 yılından bu yana sürdürülen Lale Kart üyelik programı, beş farklı kategoride bir araya getirdiği 5000’e yakın kültür sanat dostuna, vakfın düzenlediği etkinliklerde ayrıcalık ve öncelik sağlıyor. Lale Kart üyeleri İKSV’ye katkı sağlarken, festival etkinliklerindeki indirimlerin yanı sıra İstanbul’da birçok farklı kültür, sanat ve yaşam mekânında indirimlerden de faydalanabiliyor. Ayrıntılı bilgi için: http://www.lalekart.org/
Konservatuvarların müzik ve şan bölümü öğrencileri bu yıl da festival konserlerini ücretsiz izleyebilecek
Konservatuvarların müzik ve şan bölümü öğrencileri, bu yıl da festival konserlerini ücretsiz olarak takip edebiliyor. Öğrencilerin, katılmak istedikleri konserden bir gün önce, [email protected] adresine e-posta ile ad ve soyadı bilgileriyle birlikte öğrenci belgelerini göndermeleri gerekmektedir. Konser için onaylar e-posta adreslerine ulaştırılacaktır.
İstanbul Müzik Festivali, İKSV Kültür Sanat Kartlı öğrencileri festivale bekliyor
İKSV’nin, Öncü Sponsoru Eczacıbaşı Topluluğu’nun desteğiyle hayata geçirdiği İKSV Kültür Sanat Kart ile öğrenimini Türkiye’de sürdüren 18-25 yaş arası 2000 üniversite öğrencisi, 2019 sonuna dek kullanabileceği 250 TL değerindeki bir kartın sahibi oldu. İKSV Kültür Sanat Kart sahipleri, kartlarını 47. İstanbul Müzik Festivali konserlerinde de kullanabilecekler.
47. İstanbul Müzik Festivali’nin Destekçileri
47. İstanbul Müzik Festivali, Festival Sponsoru E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş.’nin yanı sıra pek çok gösteri sponsorunun desteğiyle gerçekleştiriliyor.
Gösteri sponsorları arasında Tekfen Vakfı, Mercedes-Benz Türk AŞ, FIAT, Borusan Holding, Türkiye İş Bankası, ENKA Vakfı, SEREL, Nobel İlaç, STONELINE, Işıklar Holding, bluechip Creative Events, Berrin Erengül, Eva Barlas, Bell Holding, Organik Holding yer alıyor.
Tekfen Vakfı, festivale 2019-2022 Festival Açılış Konseri Orkestrası olarak Tekfen Filarmoni Orkestrası ile destek veriyor.
TSKB (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası) ise Eğitim Destek Sponsoru olarak festivali destekliyor.
47. İstanbul Müzik Festivali, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı, TC İstanbul Valiliği, TC İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TC Beyoğlu Kaymakamlığı, Beşiktaş Belediyesi, Beyoğlu Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi tarafından da destekleniyor.
Festival ayrıca Avusturya Kültür Ofisi, Altımermer Panayia Rum Ortodoks Kilisesi, Biletix, Boğaziçi Üniversitesi, Ernst von Siemens Music Foundation, Fatih Belediyesi, Hollanda Kraliyeti, Goethe Institut, İstanbul Rum Patrikliği, İş Sanat, İtalyan Kültür Merkezi, Kapalıçarşı, Neve Şalom Seferad Sinagogları Vakfı, Rahmi M. Koç Müzesi, Süreyya Operası, Polonya Cumhuriyet İstanbul Başkonsolosluğu,
Surp Anarad Hığutyun (Günahsız Meryem Ana) Ermeni Katolik Kilisesi, Aya Konstantinos ve Eleni Rum Ortodoks Kilisesi, Surp Hovhannes Ermeni Kilisesi, Türk – Rus Toplumsal Forumu, Türkiye Ermeni Patrikliği işbirliğiyle gerçekleştiriliyor.
Festivale İKSV’nin Kurucu Sponsoru Eczacıbaşı Topluluğu, İKSV Resmi Konaklama Sponsoru The Marmara Collection, Taşıyıcı Sponsoru DHL, Sigorta Sponsoru Zurich Sigorta ile servis sponsorları Navitas, GFK ve AGC de destek veriyor.
47. İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ PROGRAMI
AÇILIŞ KONSERİ: TEKFEN FİLARMONİ ORKESTRASI & SEONG-JIN CHO
11 Haziran Salı I Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı I 20.00
47. İstanbul Müzik Festivali, açılış konserini, sürekli şefliği ve sanat yönetmenliğini Aziz Shokhakimov’un yürüttüğü Tekfen Filarmoni Orkestrası ve Türkiye’de ilk kez dinleyicilerle buluşacak olan genç piyanist Seong-Jin Cho ile gerçekleştirilecek. Tekfen Filarmoni Orkestrası 2019-2022 yılları arasında İstanbul Müzik Festivali açılış konserleri orkestrası olacak.
1994 doğumlu piyanist Seong-Jin Cho’nun, 17. Uluslararası Fryderyk Chopin Piyano Yarışması’nda kazandığı birincilik ödülünün ardından Deutsche Grammophon’dan çıkan yarışma kaydının müzik listelerinin tepesine yükselmesiyle uluslararası arenandaki ünü pekişti. Cho 2017 yılında Carnegie Hall’da ilk kez sahneye çıkmasının yanı sıra Amsterdam Concertgebouw’un Usta Piyanistler serisinde yer aldı ve Vasily Petrenko yönetimindeki Liverpool Filarmoni, Valery Gergiev yönetimindeki Santa Cecilia Orkestrası, Esa-Pekka Salonen yönetimindeki Philharmonia Orkestrası ve Yuri Temirkanov yönetimindeki St. Petersburg Filarmoni eşliğinde konserler verdiği gibi resitallerle tüm dünyayı dolaştı. Genç piyanist 2018 Ağustos’unda BBC Proms’a konuk olduktan sonra bu sezon boyunca yine önemli orkestralar eşliğinde Avrupa, Asya ve Amerika’da müzikseverlerle buluşacak.
Tekfen Filarmoni Orkestrası, Aziz Shokhakimov yönetiminde, genç yetenekleri bünyesine katarken müzikal derinliğini ve mükemmelliğini de pekiştiriyor. 2010 Uluslararası Mahler Şeflik Yarışması’nda henüz 21 yaşındayken aldığı ödül ile dikkatleri üzerine çeken Shokhakimov 2016’da da Salzburg Festivali Genç Şefler Ödülü’nü kazandı. Özbekistan Ulusal Senfoni Orkestrası daimi şefi olan Shokhakimov, aynı zamanda La Verdi Orkestrası daimi konuk şefliği ile Deutsche Oper am Rhein’ın şefliğini yürütüyor ve dünyanın dört bir yanında önde gelen orkestraları yönetiyor.
İstanbul Müzik Festivali açılış konseri öncesi gerçekleştirilecek törende Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası genel müzik direktörü ve orkestra şefi Rengim Gökmen’e Onur Ödülü takdim edilecek.
VOKAL BAROK HAZİNELER: BACH & VIVALDI & HANDEL
12 Haziran Çarşamba I Aya İrini Müzesi I 20.00
Konser Doğru Etkinlikleri I 19.00 -19.30
Eserleri hayatımızın her anına nüfus etmiş Barok dönemi bestecilerinden Bach, Vivaldi ve Handel’in müzikleri, şef Florian Helgath yönetimindeki Berlin Erken Dönem Müziği Akademisi topluluğu ve Berlin RIAS Oda Korosu’nun yorumlarından1600 yıllık Aya İrini Müzesi’nde tınlayacak.
Berlin Erken Dönem Müziği Akademisi 30 yılı aşkın bir zamandır Berlin Konzerthaus’ta kendi konser serisine sahip ve 1994’ten bu yana Berlin Devlet Operası ile işbirliği içinde. Her yıl 100’e yakın konser veren topluluk dünyanın birçok yerinde turnelere çıkıyor. Bir milyonun üzerindeki albüm satışlarıyla Grammy, Gramophone, Diapason d’Or, ECHO Klasik dahil pek çok ödül sahibi topluluğun en verimli müzikal partnerlerinden biri de Berlin RIAS Oda Korosu.
Dünyadaki en iyi korolardan biri olan Berlin RIAS Oda Korosu, 70 yıllık geçmişiyle günümüzün müzik kültüründe, Rönesans ve Barok dönemin aslına sadık yorumlarından 19. yüzyılın müzik dünyasına yeni bir anlayış getiren Romantik dönem icralarına ve en zorlu dünya prömiyerlerine kadar standartları belirleyen bir konumda. Dünyanın en prestijli müzik merkezlerinde konserler veren topluluk Alman koro geleneğini 21. yüzyıla taşıyor.
Şef Florian Helgath yönetimindeki Berlin Erken Dönem Müziği Akademisi ve Berlin RIAS Oda Korosu’nun birlikte vereceği Vokal Barok Hazineler’i konseri 12 Haziran Çarşamba akşamı saat 20.00’da Aya İrini Müzesi’nde Mercedes – Benz Türk AŞ. gösteri sponsorluğunda gerçekleştirilecek.
Konser öncesi saat 19.00’da Aya İrini Müzesi Ön Avlusu’nda Konsere Doğru Etkinlikleri kapsamına müzik yazarı ve öğretim görevlisi Evin İlyasoğlu’nun “Barok Çağda Koronun Üç Devi” başlıklı konuşması gerçekleştirilecek.
PİYANONUN 4 SİLAHŞÖRÜ
13 Haziran Perşembe I Süreyya Operası I 20.00
47. İstanbul Müzik Festivali, Piyanonun 4 Silahşörü konseriyle, dört piyanistin yorumlarından bildiğiniz eserleri yepyeni bir heyecanla keşfetmenizi sağlayacak. Solist olarak dünyanın önde gelen orkestraları ve şefleriyle konserler veren üç büyük piyanist, George-Emmanuel Lazaridis, Janis Vakarelis ve Cyprien Katsaris, Avrupa’da dinleyicilerin beğeniyle karşıladığı programlarını bu kez aralarına bir Türk piyanisti, Zeynep Üçbaşaran’ı alarak Işıklar Holding gösteri sponsorluğunda festivale taşıyorlar.
Yakın tarihli albümleri The Pianist dergisi tarafından son 10 yılın en iyi 50 yayını arasına seçilen ve adı Richter ve Arrau ile birlikte anılan George-Emmanuel Lazaridis, aynı zamanda aranılan bir oda müziği sanatçısı. Medici ve Ysaye Yaylı Çalgılar Dörtlüleri, Michael Tilson Thomas, Barbara Hendricks ve Maria Farandouri işbirliği yaptığı topluluk ve solistlerden sadece birkaçı.
Çağımızın tüm büyük şefleriyle ve önde gelen orkestralarıyla konserler vermiş olan Janis Vakarelis’ten eleştirmenler “seslerin şairi” (Luzerner Nachrichten), “mükemmel bir solist” (Gramophone) diye bahsediyor. Ünlü piyanist, Yuri Bashmet, Steven Isserlis, Mischa Maisky, Heinrich Schiff, Vladimir Spivakov, Augustin Dumay gibi sanatçılarla da oda müziği yapıyor.
Mozart’ın 250. doğum gününde Mannheim Mozart Orkestrası’nın açılış konserinin solisti olan, Pekin Olimpiyatları kapsamında iki konser veren, Franz Liszt’in Weimer’daki evinde besteciden sonra ilk ustalık sınıfını düzenleyen Cyprien Katsaris, Yeni Grove Müzik ve Müzisyenler Sözlüğü’nden Mozart’tan Günümüze Büyük Piyanistler’e kadar bir dizi kitapta da yer alıyor.
Bu konserde Lazaridis, Vakarelis ve Katsaris’e katılacak olan Zeynep Üçbaşaran halen ABD ve Avrupa’da pek çok müzik merkezinde konserler veriyor. Albümleri Scarlatti’den Bernstein’e geniş yelpazedeki repertuvarına tanıklık eden sanatçı, üç piyano için yazılmış eserleri topladığı kaydında Ahmet Adnan Saygun’un Şiir, op.73 başlıklı eserini de ilk kez kayda aldı.
RIAS KAMMERCHOR BERLIN, UFUK & BAHAR DÖRDÜNCÜ
14 Haziran Cuma I Süreyya Operası I 20.00
Konser Doğru Etkinlikleri I 19.00 -19.30
İstanbul Müzik Festivali’nin güncel müzik üretime katkıda bulunmak amacıyla verdiği eser siparişlerinden biri olan, Zeynep Gedizlioğlu’nunun iki piyano için yazdığı eserin dünya prömiyeri Ufuk ve Bahar Dördüncü tarafından 14 Haziran Cuma akşamı Süreyya Operası’nda ENKA Vakfı gösteri sponsorluğunda seslendirilecek.
2018 yılında dünyada sadece kadın bestecilere verilen tek ödül olan Heidelberg Kadın Sanatçı Ödülü’nü kazanan Zeynep Gedizlioğlu, bestecilik ve elektronik müzik alanında Wolfgang Rihm, Ivan Fedele, Theo Brandmüller, Daniel Teruggi ve François Donato gibi ustalardan eğitim aldı. 2012 yılında da “Müziğin Nobel”i kabul edilen Ernst von Siemens Bestecilik Ödülü’nü kazanan bestecinin eserleri dünyaca ünlü sanatçılar ve topluluklarca seslendiriliyor. 2017 Cresc Çağdaş Müzik Bienali’nde eseri hr-Senfoni Orkestrası ve Ensemble Modern tarafından seslendirilen, 2014 Salzburg Festivali ile 2013 Beethovenfest Bonn dahil, pek çok festivalden eser siparişi alan besteci, Paris’te bulunan müzik ve akustik araştırmalar merkezi IRCAM’da canlı-elektronik ve elektro akustik müzik üzerine çalışmalarda bulundu.
Konserin solistleri, dünya sahnelerinde ve özellikle çağdaş müzik alanında beğeniyle takip edilen piyano ikilisi Ufuk ve Bahar Dördüncü, araştırmaları ve yeni proje üretimleriyle 20. ve 21. yüzyıl iki piyano repertuvarının zenginleşmesine yıllardır katkıda bulunuyorlar. İkilinin daha önce de birlikte çalıştıkları Berlin RIAS Oda Korosu ise Rönesans ve Barok dönemin aslına sadık yorumlarından 19. yüzyılın müzik dünyasına yeni bir anlayış getiren Romantik dönem icralarına ve en zorlu dünya prömiyerlerine kadar standartları belirleyen bir konumda yer alıyor. Şostakoviç ve Gedizlioğlu’ndan Brahms’ın aşk şarkılarına uzanan bir repertuvarla Berlin RIAS Oda Korosu ve Ufuk & Bahar Dördüncü 14 Haziran Cuma akşamı Süreyya Operası’nda olacaklar.
Konser öncesinde Konsere Doğru Etkinlikleri kapsamında besteci Özkan Manav’ın Zeynep Gedizlioğlu ile sohbeti Balo Salonunda gerçekleştirilecek.
HAFTA SONU KLASİKLERİ –I
15 Haziran Cumartesi I Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi I 11.00
İstanbulluların hafta sonuna keyifli bir başlangıç yapmalarını sağlayan ücretsiz Hafta Sonu Klasikleri serisinin ilkinde Viyanalı blok flüt üçlüsü Vivid Consort, Rönesans dönemi İngilteresi ve Fransası’ndan hayatı, doğayı ve türlü şekilleriyle aşkı kutlayan eserleri yorumluyor. Vivid Consort topluluğunun üyeleri, çalgılarındaki ustalıkları ve vokal becerilerinin yanı sıra enerjik sahne hakimiyetleriyle geçmiş zamanların müziklerine hayat veriyorlar. Topluluk geçtiğimiz sezon Viyana Konzerthaus’ta konser verdiği gibi bu sezon başında da ilk albümünü yayımladı. Mekân kapasitesi sınırlı olduğundan katılım için 13 Mayıs Pazartesi gününden itibaren muzik.iksv.org web sitesinden rezervasyon yapılması ve Avusturya Kültür Ofisi´nin güvenlik önlemleri nedeniyle konser günü kimliklerinizi yanınızda bulundurulması gerekmektedir.
LÜKSEMBURG FİLARMONİ ORKESTRASI & YUJA WANG
15 Haziran Cumartesi I Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı I 20.00
Konser Doğru Etkinlikleri I 19.00 -19.30
Müzikal sezgisinin derinliği ve sahne karizmasıyla tanınan Çinli piyanist Yuja Wang, şef Gustavo Gimeno yönetimindeki Lüksemburg Filarmoni Orkestrası ile vereceği konserde müzikseverlere unutulmaz bir akşam vadediyor.
Dünyanın en benzersiz ve göz kamaştıran piyanistlerinden biri olarak kabul edilen Pekin doğumlu Yuja Wang, 2005 yılında Pinchas Zucherman’ın yönetimindeki National Arts Center Orkestrası eşliğinde ilk konserini verdiği günden bu yana dünyanın dört bir yanında önemli orkestralara konuk oldu ve turnelere çıktı. Bu sezona Berlin Filarmoni Orkestrası ile başlayan Wang, geçtiğimiz Kasım ayında I. Dünya Savaşı’nın bitişinin 100. yılı anısına verilen konserde Viyana Filarmoni Orkestrası eşliğinde sahnedeydi. Sezon boyunca Valery Gergiev yönetimindeki Münih Filarmoni ve Gustavo Dudamel yönetimindeki Los Angeles Filarmoni orkestraları eşliğinde Asya turneleri, Birmingham Şehri Senfoni ve Lüksemburg Filarmoni orkestraları eşliğinde Avrupa turnelerine de çıkacak olan Wang, yanı sıra resitaller ve tekil konserlerle tüm dünyayı dolaşıyor. Sanatçı ayrıca 10 Şubat’ta açıklanacak Grammy ödüllerine aday.
Müzik direktörü Gustavo Gimeno yönetiminde İstanbul Müzik Festivali’ne ilk kez konuk olacak Lüksemburg Filarmoni Orkestrası 1933’te kuruluşundan bu yana dünyanın dört bir yanından önemli şefleri ve solistleri konuk ettiği gibi Avrupa, Asya ve Amerika’da turnelere çıkıyor. Lüksemburg Filarmoni Orkestrası kayıtları Grammy, Diapason d’Or, Chocdu Monde de la Musique, Charles Cros dahil, pek çok ödüle sahip.
Konser öncesinde Konsere Doğru Etkinlikleri kapsamında piyanist ve orkestra şefi Can Okan’ın “Modernist Çeşitlemeler” başlıklı konuşması gerçekleştirilecek.
MÜZİK ROTASI
16 Haziran Pazar
Konserler:
Altımermer Panayia Rum Ortodoks Kilisesi I 13.00 ve 14.00
Surp Anarad Hığutyun Ermeni Katolik Kilisesi I 14.20 ve 15.20
Yedikule Aya Konstantinos ve Eleni Rum Ortodoks Kilisesi I 15.30 ve 16.30
Narlıkapı Surp Hovhannes Ermeni Kilisesi I 16.30 ve 17.30
İstanbul Müzik Festivali’nin artık bir gelenek haline gelen Müzik Rotası konserleri bu yıl İstanbul’un tarihi semtlerinden Samatya’da gerçekleştirilecek.
Müzik Rotası’nın ilk durağı Altımermer Panayia Rum Ortodoks Kilisesi’nde Viyanalı topluluk Vivid Consort bu sezon başında yayımladıkları albümlerinden Orta Çağ ezgilerini kendilerine özgü canlı ve renkli yorumlarıyla seslendirecekler. İkinci durak Surp Anarad Hığutyun (Günahsız Meryem Ana) Ermeni Katolik Kilisesi’nde ise ünlü Ermeni besteci Komitas’ın Minyatürler’i ve Anadolu halk ezgileriyle batının müzikal fikirlerini zarif bir biçimde sentezlediği eserler yazmış Ahmet Adnan Saygun’un 1 numaralı Yaylı Çalgılar Dörtlüsü, genç topluluk Saygun Quartet’in yorumundan dinleyicilerle buluşacak. Müzik Rotası’nın üçüncü durağı Karamanlılar Kilisesi olarak da bilinen Aya Konstantinos ve Eleni Rum Ortodoks Kilisesi. 1903 tarihli büyük ve süslü çan kulesi ile göze çarpan bu kilisede Ensemble Lumaka, Belle Époque ve iki savaş arası dönemin müziklerine odaklanan bir konser verecek. Rotanın son durağı Surp Hovhannes Ermeni Kilisesi’nde şef Burak Onur Erdem tarafından kurulduğu 2010 yılından bu yana çeşitli yarışmalarda kazandığı ödüllerle ülkemizin uluslararası alanda tanınan korolarından biri olan Rezonans, “Kadim Sesler”, “Aşk Deyişleri” ve “Yeni Ufuklar” başlıklı üç bölümden oluşan bir seçki seslendirecek.
bluechip Creative Events’in katkılarıyla gerçekleştirilecek olan Müzik Rotası boyunca profesyonel turist rehberleri eşliğinde mekânların geçmişi ve bugünü hakkında bilgiler verilecek.
YILDIZLARLA ODA MÜZİĞİ –I: FAUST & QUEYRAS & MELNIKOV
16 Haziran Pazar I İş Sanat Konser Salonu I 20.00
Konser Doğru Etkinlikleri I 19.00 -19.30
İstanbul Müzik Festivali’nin klasik müziğin yıldızlarını buluşturduğu serisi Yıldızlarla Oda Müziği’nin ilk konserinde dünyada Beethoven Yılı olarak kutlanacak 2020’ye gönderme yapan bir programla, her biri seçkin birer Beethoven yorumcusu olan Isabelle Faust, Jean-Guihen Queyras ve Alexander Melnikov bir araya geliyor.
19. yüzyıl klasiklerine getirdikleri taze yaklaşımlarıyla dikkatleri üzerlerine çeken Faust, Queyras ve Melnikov’un Beethoven üçlüleri albümü için New York Times, “bu mükemmel müzisyenler Beethoven’a güçlü ve kavrayışlı bir yorum getiriyorlar” diyor. Bugüne kadar birlikte Londra’daki Queen Elizabeth Hall’dan Amsterdam Concertgebouw’ya kadar Avrupa’nın önde gelen salonlarında konserler vermiş olan üçlünün her biri ayrıca dünya çapında aranılan bol ödüllü solistler.
Faust, Queyras ve Melnikov’un bir araya geldiği Yıldızlar Oda Müziği-I konseri 16 Haziran Pazar günü saat 20.00’da İş Sanat Konser Salonu’nda Nobel İlaç gösteri sponsorluğunda gerçekleştirilecek. Konser öncesinde Konsere Doğru Etkinlikleri kapsamında Yeditepe Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Levent Kavas “Aydınlanma: Dönüşlü mü, Edilgen mi?” başlıklı bir konuşma yapacak.
TEKFEN FİLARMONİ ORKESTRASI & DANIEL MÜLLER-SCHOTT
17 Haziran Pazartesi I Aya İrini Müzesi I 20.00
Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın şef Aziz Shokhakimov yönteminde günümüzün en ünlü viyolonselcilerinden biri olan Daniel Müller-Schott ile bir araya geleceği konser 17 Haziran Pazartesi akşamı Aya İrini Müzesi’nde Tekfen Vakfı gösteri sponsorluğunda gerçekleştirilecek.
New York Times’ın “yakıcı tekniğe sahip korkusuz bir icracı” olarak tanımladığı Daniel Müller-Schott ve şef Aziz Shokhakimov Kasım 2018’de Deutsches Berlin Senfoni Orkestrası ile kaydettikleri albümden sonra bu kez Tekfen Filarmoni Orkestrası eşliğinde müzikal yolculuklarına Şostakoviç ile festivalde devam ediyorlar. Konserde ayrıca festivalin Var Olmanın Karanlığı, Var Olmanın Aydınlığı temasına gönderme yapan, Çaykovski’nin “bestelediğim en iyi şey” dediği 6. Senfoni’sini de seslendirilecek.
2018 sonbaharında Almanya’nın Birleşme Günü kutlamaları kapsamında Berlin’de 500 bin dinleyici önünde konser veren Müller-Schott, bu sezon boyunca Krzysztof Urbanski yönetimindeki Zürih Tonhalle, Lionel Bringuier yönetimindeki İngiliz Kraliyet Filarmoni, Karina Kannellaki yönetimindeki Dallas Senfoni, Gilbert Varga yönetimindeki St. Louis Senfoni, Erik Nielson yönetimindeki İspanyol Radyo Televizyon Senfoni dahil, çeşitli orkestralar eşliğinde vereceği konserlerin yanı sıra resital ve oda müziği turneleriyle Asya’dan Amerika’ya dünyayı dolaşacak ve Carnegie Hall’da Anne-Sophie Mutter ve Lambert Orkis ile Currier’in piyanolu üçlüsünün dünya prömiyerini gerçekleştirecek.
YILDIZLARLA ODA MÜZİĞİ –II: KNIAZEV & BEREZOVSKY
18 Haziran Salı I İş Sanat Konser Salonu I 20.00
Yıldızlarla Oda Müziği konser serisinin ikincisinde ise çağımızın en büyük Rus müzisyenlerinden ikisi, Alexander Kniazev ve Boris Berezovksy bir araya geliyor. Kniazev ve Berezovsky bu konserde viyolonsel repertuvarının başyapıtlarından Strauss’un sonatı ile Şostakoviç’in Sovyet otoriteleri tarafından sansürlenmeden hemen önceki dönemde yazdığı sonatını ve Rachmaninov’un son oda müziği eserini, 18 Haziran Salı akşamı İş Sanat Konser Salonu’nda seslendirecekler.
Mstislav Rostropovich’in varisi sayılan Alexander Kniazev, ilk çıkışını yaptığı 1978’den bu yana dünyanın dört bir yanında önemli orkestralar ve şeflerle konserler veriyor. St. Petersburg Beyaz Geceler, Folles Journées de Nantes, La Roque d’Anthéron, Salzburg, Tanglewood, Lugano, Amstel gibi festivallerin düzenli konukları arasında yer alan Kniazev, St. Petersburg Rus Oda Filarmonisi eşliğinde 45. İstanbul Müzik Festivali’nin konuğu olmuştu. Birlikte oda müziği yaptığı sanatçılar arasında Nikolai Lugansky, Elisabeth Leonskaya, Elena Bashkirova, Vadim Repin, Augustin Dumay, Evgeny Kissin ve uzun yıllar yakın işbirliği içinde olduğu Jean Guillou sayılabilirken Dimitri Makhtin ve Boris Berezovsky ile de üçlü olarak konserler ve albüm çalışmalarında sıklıkla bir araya geliyor.
Günümüzün en virtüöz yorumcularından biri kabul edilen Boris Berezovsky için piyanonun imkânları sınır tanımıyor. 1990’da Çaykovski Yarışması’nı kazandığında yeteneğiyle tüm dikkatleri üzerine çeken sanatçı, son derece güçlü bir virtüöz olmasının yanı sıra benzersiz içgörüsü ve duyarlılığıyla gerek konçerto icraları gerekse resitaller ve oda müziği konserleriyle dünyanın dört bir yanında müzikseverlere buluşuyor. 2006’da BBC Music Magazine Ödüllerinde Yılın İcracısı seçilen Berezovsky’nin albümlerinin çoğu Diapason d’Or, Choc de la Musique, Gramophone ve ECHO Klasik ödüllerini kazandı.
MOSKOVA SOLİSTLERİ & YURI BASHMET
20 Haziran Perşembe I Aya İrini Müzesi I 20.00
Konser Doğru Etkinlikleri I 19.00 -19.30
İstanbul Müzik Festivali’nin Sochi Festivali ile ortak olarak, günümüzün en üretken bestecilerinden Alexander Tchaikovsky’e verdiği eser siparişinin dünya prömiyeri 20 Haziran Çarşamba akşamı Aya İrini Müzesi’nde Yuri Bashmet ve Moskova Solistleri tarafından seslendirilecek.
Birçok uluslararası ödülün sahibi olan Alexander Tchaikovsky’nin besteleri dünyanın en önemli konser salonlarında çalındı. Tchaikovsky operadan baleye, oratoryodan senfoniye, vokal eserlerden oda müziğine kadar hemen her türde eser besteliyor.
Virtüözitesi, güçlü kişiliği ve zekâsıyla viyolaya müzik dünyasında yeni bir önem kazandıran Bashmet’e 55’in üzerinde viyola konçertosu adandı; Londra Senfoni Orkestrası Yuri Bashmet Festivali düzenledi. Bashmet, Carnegie Hall, Amsterdam Concertgebouw, Londra Barbican, Berlin Filarmoni, La Scala, St. Petersburg Filarmoni gibi salonların tarihindeki ilk solo viyola konserlerini veren sanatçıydı. Şef ve solist olarak dünyanın en iyi orkestralarına konuk olan Yuri Bashmet’in oda müziği alanında en yakın işbirliği yaptığı sanatçılar arasında Sviatoslav Richter, Mstislav Rostropovich, Gidon Kremer, Anne Sophie Mutter, Martha Argerich, Jean-Yves Thibaudet, Maxim Vengerov, Natalia Gutman, Viktoria Mullova ve Borodin Quartet gibi isimler yer alıyor.
Yuri Bashmet Moskova Aralık Geceleri Festivali sanat direktörlüğü, Novaya Rossiya Devlet Senfoni Orkestrası daimî şefliğinin yanı sıra Moskova Solistleri’nin kurucu şefliği görevini yürütüyor. 1992 yılında Moskova Konservatuvarı mezunlarından seçtiği, Rusya’nın en yetenekli genç müzisyenlerinden oluşan bir orkestra kurdu. O zamandan bu yana beş kıtada 55’ten fazla ülkede 2000’in üzerinde konser veren Moskova Solistleri 2008 yılında kazandığı Grammy Ödülü ile bu ödülü kazanan ilk Rus oda orkestrası oldu. Yuri Bashmet ve Moskova Solistleri 20 Haziran Çarşamba akşamı Aya İrini’de Türkiye İş Bankası gösteri sponsorluğunda dinleyicilerle buluşacak.
Konser öncesinde Konsere Doğru Etkinlikleri kapsamında yazar ve edebiyat eleştirmeni Asuman Kafaoğlu - Büke “Müziğe İlham Veren Metinler” başlıklı bir konuşma gerçekleştirecek.
PIOTR ANDERSZEWSKI “DIABELLI ÇEŞİTLEMELERİ”
21 Haziran Cuma I Süreyya Operası I 20.00
Konser Doğru Etkinlikleri I 19.00 -19.30
İstanbul Müzik Festivali’nin 2020 Beethoven Yılı’na doğru besteciye saygı duruşunda bulunduğu bir diğer konserde müzikseverler, Piotr Anderszewski’nin kendisine birçok ödül de kazandıran Diabelli Çeşitlemeleri yorumunu dinleyecekler. Konser 21 Haziran Cuma akşamı Süreyya Operası’nda STONELINE gösteri sponsorluğunda gerçekleşecek.
Piotr Anderszewski’nin Diabelli Çeşitlemeleri ile geçmişi 1990 Leeds Piyano Yarışması’na kadar uzanıyor. Yarı finalde seslendirdiği bu eserle tüm dikkatleri üzerine çeken Anderszewski yıllar sonra kaydettiği albümle Choc du Monde de la Musique ve ECHO Klasik ödüllerini aldı. Diabelli Çeşitlemeleri albümü uzun yılların en iyisi kabul edilirken, eleştirmenler konser icralarını da eserin bugüne kadar duydukları en iyi canlı yorumları olarak değerlendiriyorlar. Independent gazetesinin “nefes kesici ve unutulmaz” diye tanımladığı, New York Times’ın ise “derinlere inen, yoğun dramatiklikte olduğu kadar zarif” yorumlarını övdüğü Piotr Anderszewski 2018/19 sezonunda Sinfonia Varsovia, NDR Elb Filarmoni, İsveç Radyo Senfoni, Londra Senfoni, Birmingham Şehri Senfoni, Gulbenkian ve Leipzig Gewandhaus orkestraları ile konserler veriyor. Avrupa’nın yanı sıra ABD’de resital turnelerine çıkan virtüöz 2019 baharında ise bir oda müziği projesi için Belcea Quartet ile tekrar bir araya gelecek.
Konser öncesinde Konsere Doğru Etkinlikleri kapsamında İstanbul Müzik Festivali Danışma Kurulu Üyesi Feyzi Erçin’in “Tersyüz Edilmiş Yücelik” başlıklı konuşması gerçekleştirilecek.
BORUSAN İSTANBUL FİLARMONİ ORKESTRASI: SOKOLOV & HAKHNAZARYAN & AVDEEVA
22 Haziran Cumartesi I Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı I 20.00
Konser Doğru Etkinlikleri I 19.00 -19.30
Beethoven Yılı’na doğru, bestecinin birden fazla solo çalgı için yazdığı tek konçerto olan Üçlü Konçerto günümüzün parlayan yıldızları Valeriy Sokolov, Narek Hakhnazaryan ve Yulianna Avdeeva’nın yorumuyla 22 Haziran Cumartesi Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda Borusan Holding gösteri sponsorluğunda müzikseverlerle buluşacak. Konserde ayrıca Efdal Altun ve Çağ Erçağ solistliğinde Strauss’un Don Kişot’u seslendirilecek.
2005 Uluslararası George Enescu Keman Yarışması birincisi Valeriy Sokolov, son 15 yıldır dünyanın önde gelen orkestraları eşliğinde konserler veriyor. Sokolov’un albümleri arasında Vladimir Ashkenazy ve Avrupa Oda Orkestrası eşliğinde kaydettiği Sibelius Keman Konçertosu ile David Zinman ve Zürih Tonhalle Orkestrası eşliğinde kaydettiği Bartok ve Çaykovski’nin konçertoları öne çıkıyor.
2011 Uluslararası Çaykovski Yarışması birincisi Narek Hakhnazaryan, 2014-2016 BBC Yeni Nesil Sanatçısı seçildi; halen Viyana Konzerthaus’un Büyük Yetenekler’i arasında yer alıyor. Hakhnazaryan’ın 2018/19 programında Viyana Senfoni, Kraliyet Stockholm Filarmoni, Helsinki Filarmoni, Münih Oda Orkestrası, Oxford Filarmoni, Baltimore Senfoni, Tazmanya Senfoni, Tayvan Ulusal Senfoni, NHK Senfoni ve Batı Avustralya Senfoni eşliğindeki konserleri göze çarpıyor.
2010 Chopin Yarışması birincisi Yulianna Avdeeva geçtiğimiz sezonlarda Academy of St. Martin in the Fields ile Almanya turnesine çıktı ve Londra Filarmoni’den Santa Cecilia Ulusal Akademisi Orkestrası’na, Varşova Filarmoni’den Montréal Senfoni’ye pek çok orkestra eşliğinde konserler verdi. NHK Senfoni, Hong Kong Filarmoni, Deutsches Berlin Senfoni ve Bamberg Senfoni ile Japonya turnelerine çıkan sanatçı, 2018/19 sezonunda Sydney ve Melbourne Senfoni Orkestraları ile konser verecek.
Sascha Goetzel’in sanat yönetmenliği ve sürekli şefliğinde yurtiçinde olduğu kadar yurtdışında da başarılı konserlere imza atan Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, 2018 Aralık’ında Almanya’da çeşitli şehirlerin yanı sıra Amsterdam Concertgebouw ve Paris Champs Elysées Tiyatrosu’nda Avrupalı müzikseverlerle buluştu. Konserin ikinci eseri olan Don Kişot’ta Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası viyola grup şefi Efdal Altun ve viyolonsel grup şefi Çağ Erçağ solist olarak sahneye çıkacaklar.
Konser öncesinde Konsere Doğru Etkinlikleri kapsamında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bülent Gözkân’ın “Aydınlanma ve Kant” başlıklı konuşması gerçekleştirilecek.
SEYR Ü SEFA
23 Haziran Pazar I Kapalıçarşı I 18.00
İstanbul Müzik Festivali’nin Seyr ü Sefa konserinde Seyir Ensemble, Osmanlı klasik müzik geleneğinin zenginliğini coşkulu Balkan ve Girit ritimleriyle birleştirdiği müziklerle, 23 Haziran Pazar akşamı Kapalıçarşı’da SEREL gösteri sponsorluğunda müzikseverlerle buluşacak.
Ross Daly ve Kelly Thoma’nın Girit lirası üzerine çalışmaları günümüzde Yunanistan’dan yükselen en yenilikçi sesler arasında kabul ediliyor. İrlanda kökenli Ross Daly, 1982’de Girit’te kurduğu Labyrinth Müzik Atölyesi’nde, Seyir Ensemble gibi benzersiz kalite ve derinlikte işbirlikleri ortaya çıkarıyor. Kelly Thoma, Labyrinth topluluğunun yanı sıra White Dragon, Circle in the Crossroads, IRIS, Tokso Yaylı Çalgılar Dörtlüsü ve 7 Lois Orkestrası gibi topluluklarda da çalıyor.
Daly ve Thoma’ya Türkiye’den katılan udi Yurdal Tokcan ve kanuncu Göksel Baktagir çalgılarında önde gelen virtüözler olmalarının yanı sıra Osmanlı klasik müziğine getirdikleri orijinal ve yaratıcı yaklaşımlarıyla tanınıyorlar. Birlikte seslendirdikleri Azeri isimli eser, Hz. İsa’nın Son 12 Saati filminin müzikleri arasına giren Tokcan ve Baktagir, ayrı uluslararası projelerde çalmalarının yanı sıra İstanbul Fasıl Grubu, İstanbul Tasavvuf Müziği Topluluğu ve İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu’nda birlikte çalışıyorlar. Türkiye kökenli İsrailli perküsyoncu Zohar Fresco’nun ise özellikle bendirdeki ustalığının dünyada üzerine yok. Fresco’nun Philip Glass, Glen Velez ve Zakir Hussain ile konser ve albümleri mevcut.
LA SCALA ODA ORKESTRASI & DANIEL LOZAKOVICH
23 Haziran Pazar I Aya İrini Müzesi I 20.00
İstanbul Müzik Festivali, henüz 18 yaşında olmasına rağmen kırk yıllık solistlere parmak ısırtacak bir kariye sahip genç virtüöz Daniel Lozakovich’i, La Scala Oda Orkestrası ile birlikte, 23 Haziran Pazar akşamı Aya İrini Müzesi’nde FIAT gösteri sponsorluğunda ağırlayacak.
Genç solist, Vladimir Spivakov yönetimindeki Moskova Virtüözleri Oda Orkestrası ile ilk konserini verdiğinde henüz dokuz, Deutsche Grammophon ile anlaşma imzaladığında ise sadece 15 yaşındaydı. 2015’ten bu yana Avrupa’nın dört bir yanında, çeşitli kereler solist olduğu Mariinsky Tiyatrosu Orkestrası ve MPHIL 360° festivalinin açılışını gerçekleştirdiği Münih Filarmoni dahil, önemli orkestralar eşliğinde konserler verdi. ABD’de Andris Nelsons yönetimindeki Boston Senfoni Orkestrası eşliğinde Tanglewood Festivali’ne ve Louis Langrée yönetimindeki festival orkestrası eşliğinde Mostly Mozart Festivali’ne konuk oldu; Valery Gergiev yönetimindeki PMF Orkestrası ve Andrés Orozco-Estrada yönetimindeki hr Senfoni Orkestrası ile Asya ve Japonya turnelerine çıktı.
Le Monde’un “tribünlere oynamaktan özellikle kaçınıyor” dediği Lozakovich Bach yorumlarıyla İstanbullu müzikseverlerle ilk kez buluşacak. Konserde Lozakovich’e eşlik edecek olan La Scala Oda Orkestrası belirgin İtalyan karakterinin yanı sıra homojen ve yumuşak tonu ve çok yönlülüğüyle tanınıyor. Operanın mabedi sayılan La Scala Tiyatrosu’nun orkestrasının üyelerinden oluşan topluluğun müzikal karakterinin biçimlenmesinde de Toscanini’den Abbado’ya, La Scala Tiyatrosu’nda bugüne kadar çalışmış tüm büyük şeflerin önemli sanatsal etkisi bulunuyor. La Scala Oda Orkestrası, Expo 2010 Şanghay’dan 2018 Davos Dünya Ekonomik Forumu’na, New York Carnegie’den Moskova Çaykovski Salonu’na, Bonn Beethovenfest’ten Kanarya Adaları Festivali’ne, Hindistan’dan Tunus’a ve Çin’e tüm dünyada konserler veriyor.
“PARİS - ODESSA” DAVID ORLOWSKY TRIO
24 Haziran Pazartesi I Rahmi M. Koç Müzesi I 21.00
Klezmer efsanesi Giora Feidman’ın kendisine varis ilan ettiği David Orlowsky’nin 15 yaşındayken kurduğu trio bu sezon 20. yılını kapsamlı bir turneyle kutluyor. David Orlowsky Trio İstanbul Müzik Festivali kapsamında 24 Haziran Pazartesi akşamı Rahmi M. Koç Müzesi’nde Bell Holding ve Organik Holding’in gösteri sponsorluğunda müzikseverlerle buluşacak Topluluk bu programda her biri çokkültürlü başkentler olan Paris’ten Bükreş’e ve Odessa’ya uzanırken caz ve klasik müzikle olduğu kadar klezmerle de yoğrulmuş eserler seslendirecek.
Stilini “Dünya Oda Müziği” olarak adlandıran David Orlowsky Trio, klasik müzik standartlarını yeniden tanımlarken klasik, klezmer, pop, Ortadoğu müziği ve cazın kesişiminde yeni formlar keşfediyor. Üç ECHO Klasik ödüllü topluluk New York Carnegie Hall’dan Berlin Filarmoni’ye, Schleswig-Holstein Müzik Festivali’nden Güney Kore Pyeong Chang Festivali’ne önemli salonların ve festivallerin düzenli konuğu olmakta; Daniel Hope ve Avi Avital gibi müzisyenlerle de sıkça işbirliği yapmakta.
YARININ KADIN YILDIZLARI I Genç Kadın Müzisyenler Destek Fonu
25 Haziran Salı I Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall I 20.00
Konser Doğru Etkinlikleri I 18.30 -19.30
İstanbul Müzik Festivali geleceğin kadın müzisyenlerini desteklemek amacıyla geçtiğimiz yıl başlattığı Yarının Kadın Yıldızları projesiyle TSKB (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası) işbirliği ve dinleyicilerin katkılarıyla üstün yetenekli müzisyenlerin çalgı, şan ve şeflik branşlarında uluslararası arenadaki kariyerlerinin ilerlemesine destek olmaya devam ediyor.
Yarının Kadın Yıldızları: Genç Kadın Müzisyenler Destek Fonu’na lisans veya lisansüstü seviyesinde yurtdışında bir müzik okulundan kabul alan veya eğitimini sürdüren ya da kariyer gelişimine olumlu katkıda bulunacak ustalık sınıfı, orkestra seçmesi, yarışma gibi yurtdışı etkinlikler veya çalgı alımı gibi konularda desteğe ihtiyaç duyan kadın müzisyenler başvurabiliyor. Başvurular İKSV Genel Müdür Yardımcısı müzikolog Yeşim Gürer Oymak başkanlığında, keman sanatçısı ve orkestra şefi Hakan Şensoy, piyanist Ufuk ve Bahar Dördüncü, klarnet sanatçısı Ayşegül Kirmanoğlu ve besteci Özkan Manav’dan oluşan seçici kurul tarafından değerlendirilecek.
Seçici Kurul tarafından desteğe değer bulunan adaylar 25 Haziran Salı günü Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’da gerçekleştirilecek ve kemanın duayeni Ayla Erduran’ın da kanaat önderi ve konuk sanatçı olarak sahneye çıkacağı Yarının Kadın Yıldızları konserinde dinleyicilerle buluşacak. Desteğe hak kazanan müzisyenler ve konser programı seçici kurul kararını takiben 15 Nisan Pazartesi günü açıklanacak.
Konser öncesinde Konsere Doğru Etkinlikleri kapsamında gazeteci yazar Murat Yetkin moderatörlüğünde, milli paralimpik atlet Öznur Alamur ve Stanford Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Gözde Durmuş’un kişisel başarı hikâyelerini anlatacakları bir söyleşi gerçekleştirilecek.
Genç kadın müzisyenler, destek fonuna başvurularını 15 Mart Cuma saat 17.00’a kadar [email protected] adresinden yapabilir. Yarının Kadın Yıldızları: Genç Kadın Müzisyenler Destek Fonu’yla ve şartnameyle ilgili ayrıntılı bilgiler için: http://www.iksv.org/tr
ODA MÜZİĞİNİN YILDIZLARI: CUARTETO CASALS
27 Haziran Çarşamba I Neve Şalom Sinagogu I 20.00
2020 Beethoven Yılı’na doğru, bestecinin yazdığı ikinci yaylı çalgılar dörtlüsü olan ve özellikle ifade çeşitliliği ile öne çıkan op. 18 No. 1, İspanya’dan çıkıp dünya çapında üne kavuşan Cuarteto Casals’ın yorumundan dinleyicilerle buluşacak.
1997 yılında kurulan Cuarteto Casals, 20. yıldönümünü Avrupa, Asya ve Latin Amerika’da çıktığı turneyle kutladı: Bu iddialı turnede altı konserlik serilerde Beethoven’ın tüm yaylı çalgılar dörtlülerini ve altı çağdaş besteciye verdiği eser siparişlerini seslendirdi. Topluluk ayrıca 2018’den 2020’ye kadar, üç set halinde Beethoven yaylı dörtlüleri yayımlıyor. Cuarteto Casals, Londra ve Brahms-Hamburg yarışmalarında birincilikler kazandığından bu yana Carnegie Hall, Köln Filarmoni, Amsterdam Concertgebouw dahil, dünyanın prestijli salonlarına konuk oluyor. Devlet ödüllerine de sahip olan topluluk, ülkenin kültür elçisi olarak İspanya Kralı’na da diplomatik ziyaretlerinde eşlik ediyor. Madrid’teki Kraliyet Sarayı’nda Stradivarius yapımı çalgılarla konserler veren topluluk, 2020 yılı boyunca sarayın yerleşik topluluğu olacak. Diskografisi az bilinen İspanyol bestecilerden Viyana klasiklerine ve 20. yüzyılın ustalarına uzanan topluluk bu sezon ise Mozart’ın geç dönem dörtlüleriyle Macar besteciler Bartók, Ligeti ve Kurtág’a odaklandığı seri konserler veriyor.
Programında Şostakoviç’in dörtlüleri arasında en popüleri olan 8 numaralı yaylı çalgılar dörtlüsünün yanı sıra post-minimalist olarak tanımlanan ve cazdan rock’a ve etnik müziklere, geniş bir yelpazeden beslenen eserlere imza atan Sollima’nın eserinin Türkiye prömiyerinin de yer aldığı konser, 27 Haziran Çarşamba akşamı Neve Şalom Sinagogu’nda gerçekleştirilecek.
BERLİN RADYO KOROSU “HUMAN REQUIEM”
28 Haziran Cuma, 29 Haziran Cumartesi I Zorlu PSM Turkcell Sahnesi – Sahne Üstü I 21.00
Konser Doğru Etkinlikleri I 19.00 -19.30
Berlin Radyo Korosu, çekirdek repertuvarında yer alan Brahms’ın Alman Requiemi’ni alışılmadık bir deneyime dönüştürüyor. Sahne ile izleyici arasındaki ayrımın ortadan kalktığı, müziğin çok yakın ve kişisel bir hâl aldığı “Human Requiem” de geleneksel konser deneyimleri yerle bir oluyor. Metin, insanlar, mekân ve ses arasında yepyeni bir dizi ilişki kuran bu performansta dinleyiciler müziğin tam ortasında, içinde yer alıyor; müzikle hareket ediyor, onun bir parçası haline geliyor.
Berlin Radyo Korosu, “Human Requiem”i 2012’den bu yana tüm dünyada sahneliyor. Üç Grammy Ödülü sahibi topluluk, sezonda 60 konser ve yurtdışı turneleri gerçekleştirmekte. Repertuvarının genişliği, sıcak ve zengin nüanslarla bezeli sesi, mutlak doğruluğu ve tam 94 yıldır yeni şeyler denemekten hiç vazgeçmeyişi nedeniyle pek çok uluslararası orkestranın ve şefin tercih ettiği Berlin Radyo Korosu, ayrıca Berlin Filarmoni ve Deutsches Berlin Senfoni Orkestrası’nın da daimî ortağı.
Festivalin bu yılki Var Olmanın Karanlığı, Var Olmanın Aydınlığı temasına gönderme yapan “Human Requiem”in 28 Haziran Cuma akşamki konseri öncesinde Konsere Doğru Etkinlikleri kapsamında müzik yazarı ve İstanbul Müzik Festivali Danışma Kurulu Üyesi Aydın Büke’nin “Brahms ve Requiemi” başlıklı konuşması gerçekleştirilecek.
“Human Requiem”’in ikinci konseri öncesinde İKSV Alt Kat işbirliğiyle, farklı engelleri olan çocuklar ve gençlerle Barış için Müzik Korosu’nu bir araya getiren Birlikte Güçlü Sesler Korosu’nun konseri gerçekleştirilecek. İKSV Alt Kat: Öğrenme ve Etkileşim Alanı bünyesinde İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle yürütülen proje kapsamında Parıltı Görmeyen Çocuklara Destek Derneği, Türkiye Sağırlar Tesanüt Derneği, Türkiye Sağırlar Milli Federasyonu, Türkiye İşitme Engelliler Derneği ve Barış İçin Müzik Vakfı’nın değerli işbirlikleriyle hayata geçirilen koroda, çocuklar ve gençlerin bir bölümü şarkıları seslendirirken, diğer bölümü ise işaret dili ile şarkılara eşlik edecek.
HAFTA SONU KLASİKLERİ -II
29 Haziran Cumartesi I Galata Kulesi Meydanı I 11.00
Hafta Sonu Klasikleri’nin ikinci konseri, Galata Kulesi Meydanı’nda, Türkiye’nin ilk ve en uzun soluklu bakır nefesli beşlisi olan ve 15. sanat yılını kutlayan Golden Horn Brass’la, müzikseverlere hafta sonuna keyifli bir başlangıç yaptıracak.
5. Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde Yılın Oda Müziği Topluluğu seçilen Golden Horn Brass, geçtiğimiz sezonlarda Türkmenistan, Yunanistan, Romanya, Moldovya, Almanya, Avusturya ve İtalya’da konser salonlarına ve festivallere konuk oldu. Topluluğun renkli ve çeşitli repertuvarı, barok dönemden çağdaş eserlere ve eser siparişlerine, caza ve pop müziğe uzanıyor.
Topluluğun kurucusu kornocu Begüm Gökmen, yurtiçi ve dışında aktif bir konser kariyeri sürdürdüğü gibi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda doçent olarak görev yapıyor. Romanyalı Julian Lupu, George Enescu Ulusal Sanat Üniversitesi mezunu ve halen Bilkent Senfoni Orkestrası’nda trompet grup şefi ve Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde öğretim görevlisi. Oğlu Renato Lupu ise yüksek lisans eğitimine babası ile devam etmesinin yanı sıra çeşitli orkestralarda çalıyor. Askeri bando eğitimlerinin üzerine İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’na giren tromboncu Emre Berbergil ve tubacı Sinan Şirin, halen burada eğitimlerine devam etmekteler. Her biri çalgısında virtüöz, solistliklerinin yanında deneyimli birer orkestra üyesi olan bu beş seçkin müzisyenin güçlerini birleştirdikleri Golden Horn Brass, şehir, müzik, gençlik ve çevre arasındaki ilişkiyi güçlendirmeyi özellikle önemsiyor.
ŞANGHAY FİLARMONİ ORKESTRASI & FAZIL SAY
30 Haziran Pazar I Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı I 20.00
47. İstanbul Müzik Festivali’nin kapanışında, Türkiye’de ilk kez konser verecek Şanghay Filarmoni Orkestrası, 2008 yılından bu yana daimi şefi olan Liang Zhang yönetiminde ve Fazıl Say solistliğinde sahneye çıkacak.
Le Figaro gazetesinin 21. yüzyılın en büyük sanatçılarından biri olarak gösterdiği Fazıl Say, 25 yılı aşkın süredir klasik müzik dünyasında eşine ender rastlanan bir şekilde dinleyicilerine doğrudan ulaşıyor. Fazıl Say bugüne kadar beş kıtada konserler verdi; Avrupa ve Amerika’nın belli başlı tüm orkestralarına solist oldu; çağımızın büyük şefleriyle çaldı. Çeşitli konser salonları, festivaller ve kurumların yerleşik sanatçısı olarak davet edilen Say, geçtiğimiz sezon Dresden Filarmoni’de bu pozisyonun sahibiydi. Dortmund Konzerthaus’ta beş yıl süren misafir sanatçılığının sonunda, 2010 yılında prömiyeri yapılan ilk senfonisi İstanbul ile üçüncü ECHO Klasik Ödülü’nü kazandı. Dördüncü ECHO Klasik Ödülü’nü ise 2016 tarihli Mozart Sonatları albümüyle kazandı. Say aynı yıl Uluslararası Beethoven İnsan Hakları, Barış, Özgürlük, Yoksullukla Mücadele ve İçselleme Ödülü’nü, 2017’de ise Duisburg şehri Müzik Ödülü’nü aldı.
Fazıl Say besteci olarak 1997 tarihli Kara Toprak adlı piyano eseri ile uluslararası alanda dikkatleri üzerine çekmişti. Ardından BBC’den Viyana şehrine, Salzburg Müzik Festivali’nden Louis Vuitton Vakfı’na, Fazıl Say’a sipariş veren kurumlar birbirini izledi. Say bugüne kadar yazdığı dört senfonisi, iki oratoryosu, çeşitli konçertoları, oda müziği ve solo piyano için eserleri ile çağımızın en üretken ve aranılan bestecileri arasında.
Fazıl Say festivalin kapanış konserinde seslendireceği Beethoven’ın 3. Piyano Konçertosu’nu Gianandrea Noseda yönetimindeki hr Senfoni Orkestrası eşliğinde kaydetmişti. Bu konser 2020 Beethoven Yılı’na doğru büyük besteciye bir kez daha saygı duruşunda bulunurken Çin’in klasik müzikteki güçlü temsilcisi Şanghay Filarmoni Orkestrası’nı ilk kez İstanbul’da ağırlayacak. Kökeni 1950’ye dayanan orkestra, Yo-Yo Ma, Lang Lang, Isaac Stern, Itzhak Perlman, Vladimir Ashkenazy, Luciano Pavarotti, Plácido Domingo, José Carreras, Jessye Norman gibi solistleri konuk etti. Ayrıca İngiliz Kraliyet Balesi, Paris Ulusal Operası Balesi, Mariinsky Tiyatrosu Balesi gibi topluluklarla işbirliği yaptı.