Özel Dosya

´ALTIN KOZA´ BAŞLADI

22 Eylül 2018 Cumartesi 19:42

22-30 Eylül 2018 tarihlerinde yapılacak 25. Uluslararası Adana Film Festivali başladı. Uluslararası Adana Film Festivali´nde bu yıl Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Uluslararası Kısa Film Yarışması, Ulusal Öğrenci Kısa Film Yarışması ve Adana Kısa Film Yarışması bölümleri yer alacak. İşte program:

YAŞAM BOYU BAŞARI VE ONUR ÖDÜLLERİ
Öte yandan 25. Uluslararası Adana Film Festivali´nde Yaşam Boyu Başarı Ödülü ve Onur Ödülü alacak isimler belirlendi. Buna göre Yaşam Boyu Başarı Ödülü Yönetmen Şerif Gören´e, Onur Ödülleri ise Türk Sineması´nın efsane isimleri Cüneyt Arkın, Muhterem Nur, Ahmet Mekin ile Süleyman Turan´a veriliyor.

CANNES FİLM FESTİVALİ İLE İŞ BİRLİĞİ
25. Uluslararası Adana Film Festivali, dünyanın en prestijli uluslararası film festivali Cannes Film Festivali ile iş birliği yapıyor. Cannes ile yapılacak ortaklık, genç sinemacıları ve sanatseverleri Cannes´in temsilcileriyle buluşturacak. Cannes Film Festivali´nin 57. yaşını dolduran en köklü bölümü Semaine De La Critique, Adana Film Festivali aracılığıyla, sinemaseverlerle buluşuyor.
Semaine De la Critique, 30 yıl önce başlayan kısa film seçkisiyle ise Gaspar Noé, François Ozon, Andrea Arnold, Tran Anh Hung, Neil Jordan, Denis Villeneuve ile Justin Kurzel´in henüz emekleme adımlarının ilk atıldığı yer oldu. Bu yıl ise yeni Noé´ler, yeni Ozon´lar, yeni Arnold´lar çıkarma peşindeki iddialı seçki ortaklık kapsamında Adana´da ´keşif´ olanağı sunacak.

HOLLANDA KIRMIZI LALE FİLM FESTİVALİ İLE İŞ BİRLİĞİ
25. Uluslararası Adana Film Festivali, Cannes´in ardından, Hollanda´da yapılan Kırmızı Lale (Rode Tulp) Film Festivali ile de iş birliği yapıyor.
Adana Film Festivali, Hollanda´nın etkin sanat faaliyetleri arasında yer alan Kırmızı Lale Film Festivali ile iş birliği yapıyor. İki festival arasında kardeşlik ve iş birliği protokolü, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve Türkiye Hollanda Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı-Kırmızı Lale Film Festivali Direktörü Mehmet Emin Alkanlar arasında imzalandı.

ULUSAL ÖĞRENCİ FİLMLERİ YARIŞMASI
25. Uluslararası Adana Film Festivali´nin 5 ana ketegorisinden biri olan Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması´na yapılan başvuruların değerlendirilmesi sonucu 28 film ana jüri önüne çıkmaya hak kazandı. Türkiye´deki iletişim ve güzel sanatlar fakültelerinde Sinema-TV öğrenimi gören öğrencilerin başvurularını değerlendiren ön jüri; belgesel dalında 9, canlandırma dalında 4, deneysel dalda 5, kurmaca dalında ise 10 filmi ön elemeyi geçmeye uygun buldu.

ULUSLARARASI KISA FİLM YARIŞMASI
25. Uluslararası Adana Film Festivali kapsamındaki 5 ana kategoriden biri olan Uluslararası Kısa Film Yarışması´nda 45 film finale kaldı.
110 ülkeden 3111 başvurunun yapıldığı yarışmada, ön jürinin titiz çalışması sonucu; belgesel, canlandırma, kurmaca, deneysel dallarında 45 eser ana jürinin önüne çıkmaya hak kazandı.
Şili´den Finlandiya´ya, İran´dan Çin´e, ABD´den Belçika´ya, bir çok kıtadan ülkenin finale kaldığı yarışmaya gösterilen ilgi, bu yıl Adana Film Festivali´nin uluslararası boyutunu hayli önemli hale getirdi.

VİZYON SAHİBİ YÖNETMEN ÖDÜLÜ
25. Uluslararası Adana Film Festivali´nin 2017´de başlattığı Vizyon Sahibi Yönetmen Ödülü bu yıl da devam ediyor. Söz konusu ödül ile ülkemizde ve dünyada hak ettiği değeri yeterince göremeyen sinemacıların onurlandırılması ve keşfedilmesi amaçlanıyor. Ödülün bu yılki sahibi yeni milenyumda Rus sinemasından çıkan en önemli yönetmenlerden Aleksey Fedorchenko. Yönetmenin beş uzun, üç kısa metrajından oluşan bir retrospektif, dijital kopyalarından Adanalı sinemaseverlerle buluşacak. Ödül ise yönetmene 24 Eylül gecesi yapılacak ´Açılış ve Onur Ödülleri Töreni´nde takdim edilecek.

Festivalin ulusal yarışmasında 15 film yarışacak:
1-Anons (2018) - Türkiye Prömiyeri - Mahmut Fazıl Coşkun
2-Arada (2018) - Dünya Prömiyeri - Ali Kemal Çınar,
3-Aydede (2018) - Akdeniz Prömiyeri - Abdurrahman Öner,
4-Babamın Kemikleri (2018) - Dünya Prömiyeri - Özkan Çelik,
5-Dört Köşeli Üçgen (2018) - Mehmet Güreli,
6-Güvercin (2018) - Banu Sıvacı,
7-Güvercin Hırsızları (2018) - Türkiye Prömiyeri - Osman Nail Doğan,
8-Halef (2018) - Murat Düzgünoğlu,
9-İçeridekiler (2018) - Dünya Prömiyeri - Hüseyin Karabey ,
10-Kardeşler (2018) - Türkiye Prömiyeri - Ömür Atay,
11-Kaos (2018) - Türkiye Prömiyeri - Semir Aslanyürek,
12-Kelebekler (2018) - Tolga Karaçelik,
13-Sibel (2018) - Türkiye Prömiyeri - Çağla Zencirci, Guillaume Giovanetti, 14-Tuzdan Kaide (2018) - Burak Çevik,
15-Yuva (2018) - Türkiye Prömiyeri - Emre Yeksan

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması ana jürisi Tomris Giritlioğlu başkanlığında, Ahmet Mümtaz Taylan, Cihan Ünal, Mehmet Açar, Mustafa Presheva, Nebil Özgentürk ve Tuba Büyüküstün´den oluşuyor.

Adana Film Festivali´nde Yaşam Boyu Başarı Ödülü ve Onur Ödülü alacak isimler belirlendi. Buna göre Yaşam Boyu Başarı Ödülü yönetmen Şerif Gören´e, Onur Ödülleri ise Cüneyt Arkın, Muhterem Nur, Ahmet Mekin ve Süleyman Turan´a verilecek.


TOPLAM 900 BİN LİRA ÖDÜL
Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması kapsamında bu yıl verilecek bazı para ödülleri şöyle; En İy Film Ödülü: 350 bin lira, Yılmaz Güney Ödülü: 75 bin lira, Adana İzleyici Ödülü: 25 bin lira, En İyi Yönetmen Ödülü: 50 bin lira, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü: 20 bin lira, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: 20 bin lira, En İyi Müzik Ödülü: 15 bin lira, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü: 15 bin lira, En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü: 10 bin lira, En İyi Kurgu Ödülü: 10 bin lira, Yardımcı Rolde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü: 10 bin lira, Yardımcı Rolde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: 10 bin lira.
Farklı kategorilerle birlikte toplamda yaklaşık 900 bin lira ödül verilecek.

HUZUREVİ VE SEVGİ EVLERİNDE ÖZEL GÖSTERİMLER
Ayrıca festival etkinliklerinde bu yıl Türk ve Dünya Sinemasının en seçkin örnekleri ile Türk Dünyası Özel Gösterimleri Adanalı sinemaseverlerle buluşacak; söyleşiler, sergiler, ödül törenleri ve konserler sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Engelli sinema gösterimleri, huzurevi ve sevgi evlerinde özel gösterimler ve mahallelerde gezici sinema gösterimleri de 25. Uluslararası Adana Film Festivali´nin sıra dışı etkinlikleri arasında yer alacak.



Diğer Haberler