Eski haber spikeri Alp Buğdaycı, ezasını çektiği Metris Cezaevi´nde ölü bulundu. Buğdaycı´nın ölüm nedeniyle ilgili inceleme sürüyor. 52 yaşında ölen Buğdaycı’nın cesedi inceleme için Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldı. Avukatı, Alp Buğdaycı’nın kalp krizi geçirmiş olabileceğini ifade ederken kulak ve alın bölgesinde kan olduğunu kaydetti.
Kıvanç Sezer’in ilk uzun metraj denemesi Babamın Kanatları 51. Karlovy Vary Film Festivali´nin Ana Yarışma bölümüne davet edildi. Film, 1 - 9 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek festivalin Ana Yarışma Bölümü´nde dünya prömiyerini gerçekleştirecek. Ayhan Salar ile Erkan Tahhuşoğlu´nun ilk uzun metrajı Eşik ise, aynı festivalde ´İlk Filmler Yarışması´nda yarışacak.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Yenikapı´da düzenlenen İstanbul´un fethinin 563. yıl dönümü kutlamalarıyla ilgili sosyal medyadaki paylaşımlarından dolayı yönetmen Mustafa Altıoklar´a, "Cumhurbaşkanı´na hakaret" ve "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlarından soruşturma açtı.
Sam Mendes medyaya resmi açıklama göndererek, yeni James Bond projesinde yönetmen olarak yer almayacağını duyurdu. Mendes, ´James Bond yönetmek inanılmaz bir serüven´ derken, yeni gelecek yönetmenin de maceracı biri olması gerektiğini ekledi.Bir süre önce David Craig de yeniden James Bond olmayacağını söylemişti.
Prisoners ve Düşman´dan (Enemy) sonra yönetmen Denis Villeneuveile oyuncu Jake Gyllenhaal üçüncü kez The Son adlı film için bir araya geliyor. Jo Nesbø´nun romanından beyazperdeye aktarılacak öykü bir gerilim.
Fotoğrafçı, yönetmen, radyo programcısı Orhan Çetin, (d. 13 Kasım 1956 Trabzon) yaşamını yitirdi.
Türkiye Sistem Dizimleri Enstitüsü Dergisi´nden (TSDE ki dergisi) Mine Türkili, yazarımız Murat Erşahin´le Doğu ve Batı sinemaları üzerine söyleşti.
Cannes´da en iyi film ödülü, 80 yaşındaki Ken Loach´un ´I, Daniel Black´ filmine verildi. Loach ödülünü alırken ´Bir başka dünya mümkün ve gerekli´, dedi. Loach daha önce 2006 yılında ‘The Wind That Shakes the Barley’ filmiyle aynı ödülü kazanmıştı. Diğer ödüller:
Habertürk Gazetesi´nin haberine göre; Şener Şen, Yavuz Turgul´un yeni filminde, 1980 tarihli ´Banker Bilo´da olduğu gibi holding patronu rolüyle izleyici karşısına çıkacak.
69. Cannes Film Festivali´nin bölümlerinden Eleştirmenler Haftası yarışmasında Mehmet Can Mertoğlu´nun yönettiği "Albüm" ikincilik ödülünü kazandı. Albüm bu yarışmanın ikinci büyük ödülü olan "France 24 İleri Görüşlülük" ödülünü ve 4 bin Euro aldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ. “İstanbul’un 100 Sinema Salonu” kitabını yayımlandı. İstanbul’un eski sinemalarını tanıtmak amacıyla hazırlanan kitapta, İstanbul´un halka açık ilk sinema salonu "Sponeck", ilk sabit sinema salonu "Cinema Theatre Pathe Freses", Türkler tarafından işletilen ilk sinema "Emperyal", 1914’ün yazlık sineması "Erenköy" ve 1915 yılında dünyada sinema olarak kullanılan en eski bina "Askeri Müze" gibi 100 sinema yer alıyor.
"Atatürk ve Laikliğin" ortadan kaldırılmak istenmesi sanatçıları da ayağa kaldırdı. Sanatçılar, kamera karşısına geçerek yürüyüşü düzenleyen Türkiye Gençlik Birliği´ne destek mesajı yayımladı. Tiyatronun büyük isimleri Birinci Vazife Yürüyüşü´ne katılacaklarını söyledi. Türk Milleti´ne seslenen usta sanatçılar, "19 Mayıs´ta Şişli´deki Atatürk Evi önünde buluşalım" dedi.
Bozcaada´da motosikletten düşüp ayağından yaralanan Demirer, ambulansla Çanakkale On sekiz Mart Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi´ne kaldırıldı. Başhekim Doç. Dr. Mehmet Aşık, Demirer´in ayağında yumuşak doku zedelenmesi olduğunu, kırık bulunmadığını belirtti. Aşık, "Şu an için sağlık durumu gayet iyi. Kısa sürede kendisini taburcu edeceğiz." dedi.
Oya Aydoğan tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Boğazına takılan patatesi çıkartmak isterken aort damarı yırtılan ve kaldırıldığı hastanede 12 saat süren ameliyat geçiren Oya Aydoğan o günden bu yana uyutuluyordu. Sanatçının pazar sabahı saat saat 07:15 sularında hayatını kaybettiği belirtildi.
İsmail Dümbüllü’nün Münir Özkul’a devrettiği Hasan Efendi’nin kavuğunu Ferhan Şensoy da Rasim Öztekin’e devretti. Nesilden nesile aktarılan ‘kavuk’ için devir teslim töreni Ses Tiyatrosu´nda gerçekleştirildi. Törene birçok tiyatro oyuncusu ve sanatçı da katıldı. Uzun süredir Ferhan Şensoy’da duran kavuk için Cem Yılmaz, Ata Demirer ve Tolga Çevik’in adı geçiyordu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın Başbakanlığı döneminde, Yüzüklerin Efendisi filmindeki ´Gollum´ karakterinin fotoğraflarını yan yana koyup internette paylaşan Dr. Bilgin Çiftçi hakkında açılan ´kamu görevlisine hakaret´ davasında, Gollum´un kötü olup olmadığının belirlenmesi için iki ayrı bilirkişi tarafından yazılan raporun, üç bilirkişi tarafından tek bir rapor haline getirilmesi için, dava 14 Temmuz 2016´ya ertelendi.
The Times gazetesinde yayınlanan habere göre Panama Belgeleri’nde Emma Watson’ın da adı geçiyor. Watson´ın Panama’daki offshore şirketi kullanarak 2.8 milyon dolarlık bir ev sahibi olduğu iddia edildi.
The Hollywood Reporter eleştirmenler arasında bir araştırma yaparak Cannes Film Festivali tarihinde Altın Palmiye´yi kazanmış filmlerden hangisinin en sevildiğini saptadı. Buna göre, Visconti´nin Leopar´ı birinci seçilirken, Fellini´nin Tatlı Hayat´ı ikinci sırayı aldı. Scorsese´nin Taksi Şöförü ise üçüncü oldu. Nuri Bilge Ceylan´ın Kış Uykusu 51., Şerif Gören´in Yol´u 65. sırada kaldı. İşte 68 filmlik listenin ilk 15 sırası:
69. Cannes Film Festivali, tören ve ardından Woody Allen´ın filmi Cafe Socety´nin gösterimiyle resmen açıldı. Fransız oyuncu Laurent Lafitte´in sunacağı törene bir çok ünlü oyuncu ve yönetmen katıldı.
Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği (SE-YAP) ile dünyanın en popüler sitelerinden YouTube karşı karşıya geldi. Hürriyet Gazetesi´nde yer alan habere göre, Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği (SE-YAP) üyelerine ait yüzlerce eserin YouTube tarafından izinsiz kullanılması gerekçesi ile dava açtı.
SİYAD üyesi deneyimli kalemler vizyonu 5 üzerinden notluyor... Yıldızlı Pekiyi, her hafta sizinle!
Steve Buscemi'nin başrolü üstlendiği Tolga Karaçelik filmi "Psycho Therapy: The Shallow Tale of a Writer Who Decided to Write About a Serial Killer"ın ilk fragmanı yayınlandı. Karaçelik'in İngilizce çektiği film 2024 Tribeca Film Festivali'nde 'Seyirci Ödülü'nü kazanmıştı.
Sinema tarihinde bugün neler yaşandı? İşte tarihin sayfalarından birkaç önemli not:
Leonardo DiCaprio, Licorice Pizza'dan dört yıl sonra setlere dönen Paul Thomas Anderson'ın yeni filminde tanınmayacak hale geldi. Di Caprio, One Battle After Another' adlı filmde Sean Penn, Benicio Del Toro gibi isimlerle 100 milyon dolarlık bütçeyi sırtlıyor. Daha önce 8 Ağustos 2025'te gösterime çıkacağı duyurulan film, yönetmenin isteği üzere 26 Eylül 2025'e ertelendi.
Gizli ajan James T. West ile mekanik aletler konusunda kaşif gizli ajan Artemus Gordon, Dr. Arliss Loveless'ı izlemek ve planlarını engellemek için devlet tarafından görevlendirilir. Loveless, Tarantula isimli dev silah ve taşıma aracılığıyla ABD Başkanı'na suikast düzenlemeyi planlamaktadır.
Baba Zula’nın filme yazdığı müzikleri yeterli bulmayan Derviş Zaim, Şenol Filiz-Birol Yayla ikilisinin Bab-ı Esrar albümünden de parçalar alıyor. Hatta bu parçaların sayısı Baba Zula’nınkileri aşıyor. Filiz ile Yayla, istemleri dışında işin içine giriyor açıkçası. 1995 tarihli ikinci albümleri Bab-ı Esrar’daki şarkıların bir bölümünün Tabutta Rövaşata filminde kullanılması albümün tanıtımına önemli katkıda bulunuyor aslında. Özellikle Bab-ı Esrar parçası çok dikkat çekiyor, filmle özdeşleşiyor.
Haftanın filmleriyle ilgili sinema eleştirmenleri köşelerinde neler yazdı; nelere dikkat çekti. İşte eleştirilerden özet bölümler: