90 yaşındaki Mel Brooks, madalya töreni sırasında ABD Başkanı Barack Obama’ya şaka yaptı.
23. Uluslararası Adana Film Festivali´ni yerinde izleyen yazarımız Murat Erşahin, yarışma filmlerini diğer SİYAD üyeleriyle değerlendirdi. Festival´in sonuna yaklaşırken eleştirmenler ödüllerle ilgili favorilerini de açıkladı:
Cumhuriyet´te yayınlanan habere göre Türk sinemasının İtalya’daki temsilcisi Serra Yılmaz en iyi kadın oyuncu seçildi. İtalya’da tiyatro sanatı için prestijli bir yeri bulunan ödüllerin dağıtıldığı Premio Persofone 2016 töreni geçtiğimiz günlerde yapıldı. Serra Yılmaz, İtalyan tiyatro sanatının en prestijli ödüllerinden birini aldı.
Mia Farrow´un 27 yaşındaki oğlu Thaddeus Wilk Farrow intihar etti. Otomobilinde yaralı bulunan oğul Farrow, hastanede yaşamını yitirdi. Mia Farrow, Thaddeus´u Kalküta´da evlatlık edinmişti.
23. Uluslararası Adana Film Festivali´ni yerinde izleyen yazarımız Murat Erşahin, yarışma filmlerini diğer SİYAD üyeleriyle değerlendirdi. Derviş Zaim´in Rüya´sı, İftarlık Gazoz, Babamın Kanatları ve Geçmiş günün filmleri arasındaydı.
23. Uluslararası Adana Film Festivali´ni yerinde izleyen yazarımız Murat Erşahin, yarışma filmlerini, diğer SİYAD üyeleriyle değerlendirdi. Festivalin ilk gününden sinema yazarlarının yerli filmler üzerine düşünceleri ve gözlemleri şöyle:
15 Temmuz darbe girişimi, Adnan Menderes´in asılması ve Turgut Özal’ın şaibeli ölümü ‘Uyanış’la beyazperdeye taşınıyor. Projenin teaser çekimleri önceki akşam 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde yapıldı. Filmde Adnan Menderes’e Murat Cumaoğlu, Turgut Özal’a ise Adem Göçmen hayat verecek. Muhammed Erbek’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı oynayacağı projede eşi Emine Erdoğan’ı ise Perihan Savaş canlandıracak.
LA Confidential (Los Angeles Sırları), 8 Mil, Beşiği Sallayan El ile tanınan Oscarlı senarist ve yönetmen Curtis Hanson 71 yaşında hayatını kaybetti.
Angelina Jolie 2014´ten bu yana evli olduğu kocası Brad Pitt´ten boşanmak için mahkemeye başvurdu. 2004´ten bu yana birlikte yaşayan ve 6 çocukları bulunan Jolie ile Pitt, Hollywood´un en mutlu çiftlerinden biri kabul ediliyordu.
Filmekimi bu yıl 51 filmlik zengin programının yanında 15.inci yıla özel hazırlanan afişleriyle de dikkat çekiyor. Bu yıl “Sonbaharın rengi Filmekimi” temasıyla hazırlanan afişlerde birbirinden ünlü isimler yer alıyor. Juliette Binoche, Berenice Bejo, Angeliki Papoulia, Şebnem Bozoklu’nun yanı sıra Elijah Wood, Fırat Çelik ve Berk Hakman bu yıl Filmekimi rengine bürünerek afişlere yüzlerini veriyor.
Yönetmenliğini Emre Konuk´un yaptığı Çırak filmi, Almanya´da düzenlenen 23.Uluslararası Oldenburg Film Festivali´nde, En İyi Film ödülüne layık görüldü. Çırak, 2015´te Uluslararası Antalya Film Festivali´nde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ve En İyi İlk Film, 2016´da ise 35. İstanbul Film Festivali’nde En İyi İlk Film ve 9. Sydney Film Festivali’nde En İyi Film ödüllerini kazanmıştı.
17. Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali’nde (01-06 Kasım 2016) ulusal ve uluslararası dallarda animasyon, belgesel, deneysel ve kurmaca kategorilerinde Altın Kedi Ödülleri için yarışacak filmler belli oldu.
16-26 Şubat 2017 tarihlerinde İstanbul’da, 2-5 Mart 2017 tarihlerinde ise Ankara ve İzmir’de gerçekleştirilecek 16. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali için film başvuruları başladı. 2016-2017 yapımı kurmaca uzun ve belgesel filmlerin kabul edileceği festival için son başvuru tarihi 15 Aralık Cuma.
68. Emmy Ödülleri´nde, 2015´e damgasını vuran "Games of Thrones" bu yıl sadece 3 dalda ödül kazanırken, 2016´da "People vs. O.J. Simpson: An American Crime Story", gecede en fazla ödül kazanan yapım oldu.
Beşiktaş Futbol Takımı teknik direktörü Şenol Güneş takımının Akhisar Belediyespor´la oynadığı maçın değerlendirmesinin ardından, hayatını kaybeden Tarık Akan’ı unutmadı. Güneş, “Güzel bir insanı kaybettik. Ama onurlu gururlu çok kaliteli bir sanatçıyı da kaybettik. Ülkemizin insanlarının ortak bir değerde birleşmesinden yanayım.´ dedi.
Tarık Akan´ı son yolculuğuna uğurlamak için sevenleri Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu´na akın etti. Binlerce kişinin katıldığı törende Akan´ın dostları anılarını paylaştı. O isimlerden biri de Rutkay Aziz’di. Aziz Tarık Akan’ın üç şeye toz kondurmadığını da şöyle açıkladı. Mustafa Kemal, Nazım Hikmet, İlhan Selçuk…
Sanatı kadar politik duruşuyla da dikkat çekmiş Tarık Akan´ın ölümünün ardından vatandaşların çoğunluğu üzüntü yaşarken, yandaş kesim de sosyal medya aracılığıyla kin kustu ve ağır hakaretler yağdırdı. İşte bunlardan bir kaç örnek:
Fenerbahçeli olduğu bilinen Tarık Akan için birçok spor kulübü ve sporcudan da taziye mesajı geldi. Beşiktaş Kulübü´nün resmi siteden yayınladığı mesaj ise oldukça duygusaldı. Beşiktaş Kulübü’nden 66 yaşında hayatını kaybeden Yeşilçam’ın unutulmaz oyuncusu Tarık Akan için yayınlanan mesaj:
´Kurtlar Vadisi Pusu´nin kadrosuna Arka Sokaklar dizisiyle ünlenmişUğur Pektaş dahil oldu. ´Memati´ karakterine hayat veren Gürkan Uygun´un diziden ayrılmasının ardından boşluğu bir türlü dolduramayan Pana Film, Uğur Pektaş ile temasa geçti. Pana Film yöneticileri, başarılı oyuncu ile ´Kurtlar Vadisi Pusu´da rol alması için anlaşma sağladı.
SİYAD üyesi deneyimli kalemler vizyonu 5 üzerinden notluyor... Yıldızlı Pekiyi, her hafta sizinle!
Netflix yapımı olacak, Charlize Theron'un başrolü üstlendiği The Old Guard 2'dan ilk fragman geldi. 2020'de büyük ilgi gören “The Old Guard”ın devamı olan film, Theron'un canlandırdığı Andy karakterinin başını çektiği ölümsüz savaşçıların yeni bir tehdit karşısında insanlık adına yeni mücadeleye kalkışmalarını anlatıyor. Theron’un yanı sıra...
Sinema tarihinde bugün neler yaşandı? İşte tarihin sayfalarından birkaç önemli not:
Pop müziğin megastarı Michael Jackson'ın hayatını beyazperdeye taşıyacak, Antoine Fuqua'nın yönettiği 'Michael' adlı filmin vizyon tarihi ertelendi. 2025 yılında gösterimi planlanan ve çekimleri bu ay sona eren 'Michael', yapımcı şirket Lionsgate'in mali tablosundaki değişikliklere paralel olarak 2026'da vizyona sokulacak. Lionsgate'in CEO'su Jon Feltheime konuyla ilgili şunları söyledi:
Tek hayali hacca gitmek olan iyi kalpli Adem’in Oğlu Abu ile karısının amaçları için gösterdikleri çaba, para toplamaları ve bu esnada yaşadıkları…
Baba Zula’nın filme yazdığı müzikleri yeterli bulmayan Derviş Zaim, Şenol Filiz-Birol Yayla ikilisinin Bab-ı Esrar albümünden de parçalar alıyor. Hatta bu parçaların sayısı Baba Zula’nınkileri aşıyor. Filiz ile Yayla, istemleri dışında işin içine giriyor açıkçası. 1995 tarihli ikinci albümleri Bab-ı Esrar’daki şarkıların bir bölümünün Tabutta Rövaşata filminde kullanılması albümün tanıtımına önemli katkıda bulunuyor aslında. Özellikle Bab-ı Esrar parçası çok dikkat çekiyor, filmle özdeşleşiyor.
Haftanın filmleriyle ilgili sinema eleştirmenleri köşelerinde neler yazdı; nelere dikkat çekti. İşte eleştirilerden özet bölümler: