25 Nisan 2021 tarihinde düzenlenecek Oscar Ödülleri töreninde, internet ile Zoom devreye girebilir. Oscarlar'ı dağıtan Amerikan Film Akademisi'nin Los Angeles'da yapılacak törende bulunamayacaklar için yakın bir tarihte karar alması ve Zoom uygulamasına gitmesi bekleniyor. Özellikle 'en iyi yabancı film adayları' kategorisinde doğabilecek sorunları bu yolla gidermeyi düşünen Akademi, ülke dışında bulunan ABDli yönetmen ve oyunculara da seçenek sunmayı tartışıyor.
Türkiye'de sinema salonlarının yeniden açılış tarihi 1 Nisan 2021'den 12 Mayıs 2021'e ertelendi. Sinemalar Ramazan sonuna kadar kapalı kalmaya devam edecek. İçişleri Bakanlığı'ndan konuyla ilgili resmi açıklama yapıldı.
Belgesel Sinemacı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Can Candan, 53. Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Türkiye Sineması Ödülleri kapsamında verilen SİYAD Onur Ödülü’ne Nur Sürer ile birlikte değer görüldü. Bu yıl 27’ncisi gerçekleştirilen İFSAK Kısa Film Festivali, Sinema Emek Ödülü’nün sahibi de Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi Genel Koordinatörü Zeynep Ünal oldu.
53. SİYAD ödülleri niternette yayınlanan programla duyuruldu. Tuğrul Tülek'in sunduğu mini törende SİYAD'ın seçtiği en iyi film, Ercan Kesal'ın yönettiği Nasipse Adayız oldu. Kazananlar:
Kurtlar Vadisi, Elveda Rumeli, Muhteşem Yüzyıl Kösem gibi dizilerde, Limonata, Acı Kiraz, Güzel Günler Göreceğiz gibi filmlerde oynayan, TV ekranında şöhreti yakalayan Kuzey Makedonyalı oyuncu Luran Ahmeti, koronavirüsten yaşamını yitirdi.
Fransız yönetmen Bertrand Tavernier 79 yaşında yaşamını yitirdi. Lumière Enstitüsü tarafından duyurulan haberde Tavernier'nin eşi Sarah, çocukları Nils ile Tiffany ve torunlarının son derece üzgün oldukları belirtildi. 1974'ten başlayarak Saint-Paul Saatçisi, Bayram Başlasın, Yargıç ve Katil, Şımarmış Çocuklar, 80'lerde Ölümü Beklerken, Bir Haftalık Tatil, Toptan Temizlik gibi filmleriyle ünlenen Tavernier Türkiye'de de sinemaseverlerle bir araya gelmişti.
ABDli usta oyuncu George Segal, dün 87 yaşında Kaliforniya'da yaşamını yitirdi. Eşi tarafından medyaya verilen bilgiye göre Segall, kalp ameliyatın ardından öldü. Bir Altın Müre ödüllü Segall, sinema filmleri ve TV dizilerindeki incelikli oyunuyla kısa sürede üne kavuşmuştu. Segal, 1960'larda Genç Doktorlar, En Uzun Gün, Çılgınlar Gemisi, Zafer Yolları, 70'lerde Sevmek, Çapkın Kız, Belalı Elmas, Yastık Kavgası,, Kara Kuş, Kara Pazar, 80'lerde Amerika'nın Son Evli Çifti gibi yapıtlarla sevilmişti.
Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre 69 yaşındaki Nuri Alço bir hafta önce koronavirüse yakalandı. Durumu ağırlaşan Alço, hastaneye kaldırıldı. Nuri Alço’nun eşi Burcu Sezginoğlu, "Herkül’üm benim... Sen benim nefesimsin. Az kaldı iyileşmene aşkım" diyerek sevenlerinden dua istedi. Bir haftadır hastanede tedavi gören Nuri Alço'nun sağlık durumunun gün geçtikçe iyiye gittiği öğrenildi.
İstanbul Film Festivali’nin 1 Nisan'da çevrimiçi olarak başlayacak 40. yıl gösterimleri Mayıs ve Haziran aylarında çevrimiçinin yanı sıra sinema salonlarında ve açık hava sinemasında devam edecek. Festivalin ulusal yarışmaları 20-29 Mayıs, Uluslararası Yarışma ise 18-29 Haziran'da yapılacak.
6-17 Temmuz tarihlerinde düzenlenmesi planlanan 74. Cannes Film Festivali’nin jüri başkanlığını ABDli yönetmen Spike Lee'nin üstleneceği açıklandı. 74. Cannes Film Festivali Ana Yarışma jürisinin diğer üyeleri Haziran ayında duyurulacak.
Sinemanın ve TV dizilerinin sevilen oyuncusu Yaphet Kotto, 81 yaşında Filipinler'de yaşamını yitirdi. Kotto'nun ölümünü eşi internet ortamında dünyaya duyurdu. Ölüm nedeni belirtilmeyen Kotto, uzun oyunculuk kariyerinde Alien'la (1979) uluslararası ünü yakalamış, Seksenli yıllarda da A Takımı dizisiyle TV ekranında şöhret tazelemişti.
Amerikan Film Akademisi üyelerince seçilen Oscar Ödülleri'ne aday isimler açıklandı. Bu yıl en çok adaylığı Mank filmi (10 adaylık) alırken, ardından Nomadland ile The Trial of the Chicago 7 geldi. Bu yıl 93. kez dağıtılacak Oscar heykelciklerinin sahipleri 25 Nisan 2021 tarihinde Los Angeles Dolby Theater’da düzenlenecek törenle duyurulacak.
Disney şirketi, James Cameron'un Avatar'ının dünya çapında en fazla gişe hasılatı yapan film rekorunu yeniden eline geçirdiğini duyurdu. Çin Halk Cumhuriyeti'nde tekrar vizyona giren filmin Avengers: Endgame'i geçtiğini bildiren Disney, Avatar'ın toplam hasılatının 2,802 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Temmuz 2019'da Avatar'ı geride bırakmış Avengers: Endgame ise 2,797 milyar dolarda kaldı.
Paris'te düzenlenen ve Fransız Oscarları diye nitelenen 46. Cesar Ödülleri töreninde Albert Dupontel'in yönettiği "Adieu Les Cons" en iyi film, en iyi senaryo ve en iyi uyarlama senaryo ödüllerine layık görüldü. Dupontel filmle en iyi yönetmen ödülünü de aldı. Törende oyuncu Corinne Masiero, hükümetin pandemide sanatçılara karşı uyguladığı politikaları protesto etmek için 'kanlı' elbisesini çıkardı. Sanatçı vücudundaki 'No culture, no future' (Kültür yoksa, gelecek de yok) yazısını gösterdi.
Sinema sektöründe 2020'nin en kötülerinin belirlendiği 41. Altın Ahududu Ödülleri (Razzie Awars) adayları açıklandı. Sinema sektörü için en kötü yıl kabul edilen 2020'nin en kötülerinin saptanacağı yarışta en çok adaylık alan filmler, 365 Days, Music ve Dolittle olurken, Robert Downey Jr., Anne Hathaway ve Adam Sandler gibi isimler oyuncu dallarında öne çıktı. 24 Nisan 2021 tarihinde dağıtılacak ödüllerin adayları şöyle sıralanıyor:
Yeşilçam'ın en üretken yönetmenlerinden Ertem Göreç 87 yaşında yaşamını yitirdi. Göreç kurgucu olarak girdiği sinemada 1964'te yönettiği Karanlıkta Uyananlar'la dikkat çekti ve devamında her türde yapıtlar vererek uzun br kariyere sahip oldu. Göreç 1999'da İskanbul Film Festivali'nden onur ödülü aldı. Kimdir?
Türkiye sinemasının önemli değeri, usta görüntü yönetmeni Aytekin Çakmakçı, bu sabah (11.3.21) saat 07.00’de yaşamını sürdürdüğü Trabzon’da 72 yaşında vefat etti. Aytekin Çakmakçı’nın cenazesi bugün Trabzon Bahçecik’te defnedilecek. antraktsinema
74. BAFTA (British Academy Film Awards) Ödülleri adayları açıklandı.İngiliz sinemasının Oscarları kabul edilen BAFTA Ödülleri yarışında bu yıl yedi adaylıkla Nomadland ile Rocks filmleri öne çıkarken, The Father, Mank, Minari ve Promising Young Woman altışar dalda adaylık kazandı. Adaylar:
62 yaşındaki tiyatro, sinema ve TV dizisi oyuncusu Rasim Öztekin yaşamını yitirdi. Öztekin dün geçirdiği kalp rahatsızlığından sonra, Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alınmıştı. Kimdir?
Öğle saatlerinde arkadaşlarıyla mesajlaştığı sırada fenalaşan ve kalbi duran 62 yaşındaki Rasim Öztekinı, yapılan müdahaleler sonrasında hayata döndürüldü. Hastanede tedavi altına alınan ve kalbine pil takılan Öztekin'in sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.
SİYAD üyesi deneyimli kalemler vizyonu 5 üzerinden notluyor... Yıldızlı Pekiyi, her hafta sizinle!
Christopher Nolan’ın merakla beklenen yeni filmi Odyssey'in Türkçe alt yazılı ve dublajlı fragmanı yayınlandı. 17 Temmuz 2026’da Türkiye'de gösterime girecek Odyssey’de Matt Damon, Tom Holland, Anne Hathaway, Robert Pattinson, Lupita Nyong’o, Zendaya ve Charlize Theron rol alıyor.
Sinema tarihinde bugün neler yaşandı? İşte tarihin sayfalarından birkaç önemli not:
Audrey Niffenegger'in çizgi romanından uyarlanan, Alice Rohrwacher 'ın yönettiği The Burnt Orange Heresy filminin çekimleri İtalya Stromboli adasında başladı. Filmde Mick Jagger, hikayenin kilit isimlerinden biri olan Strombolicchio deniz fenerinin bekçisini canlandıracak. Jagger, Josh O'Connor'ın canlandırdığı Kyo'nun babası olacak ve filmin üç ana kız kardeşi de Kyto'nun etrafında şekillenecek. Bu kız kardeşler Jessie Buckley, Dakota Johnson ile Saoirse Ronan. Oyuncu kadrosunda ayrıca Isabella Rossellini de yer alıyor.
Murat Coşgun, Fatih Ahıskalı ile Göktuğ Varyozdöken’in sunumu ve icrasıyla hazırlanan Aşk ve Ötesi programı bugün 19.15'te TRT Müzik'te.
Baba Zula’nın filme yazdığı müzikleri yeterli bulmayan Derviş Zaim, Şenol Filiz-Birol Yayla ikilisinin Bab-ı Esrar albümünden de parçalar alıyor. Hatta bu parçaların sayısı Baba Zula’nınkileri aşıyor. Filiz ile Yayla, istemleri dışında işin içine giriyor açıkçası. 1995 tarihli ikinci albümleri Bab-ı Esrar’daki şarkıların bir bölümünün Tabutta Rövaşata filminde kullanılması albümün tanıtımına önemli katkıda bulunuyor aslında. Özellikle Bab-ı Esrar parçası çok dikkat çekiyor, filmle özdeşleşiyor.
Haftanın filmleriyle ilgili sinema eleştirmenleri köşelerinde neler yazdı; nelere dikkat çekti. İşte eleştirilerden özet bölümler: