ÇATLAK NE ZAMAN GÖSTERİME GİRECEK!
39. İstanbul Film Festivali’nden en iyi film, en iyi senaryo, FIBRESCI ödülleri, Altın Portakal’dan Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu ödülü (Süreyya Kilimci, Gülçin Kültür Şahin, Tuğçe Yolcu, Canan Atalay, Elif Ürse) alan Çatlak, vasat yapıtlara boğulmuş sinemamız için son dönemde adeta hayat öpücüğü oldu. Ancak, bunca başarıya karşın hâlâ sinemasevere ulaşamamış filmin ne zaman gösterime gireceğini yönetmeni Fikret Reyhan’a sorduk.
Reyhan’ın yanıtı şöyle: ‘Şimdilik vizyon ile ilgili net tarih yok. Platformlarla görüşme halindeyiz. ‘
Bol ödüllü ilk filmi Sarı Sıcak’ın gösterimiyle de ilgili sorunlar yaşamış Reyhan’ın yazdığı, yönettiği, kurgusunu ve ortak yapımcılığını üstlendiği Çatlak’la aynı sıkıntıya düşmesi ülke sineması açısından utanç verici.
‘Yeni Türkiye’yi bir odaya sığdırarak, son derece soğuk kanlı, ajitasyona yeltenmeden, çarpıcı tespitlerle geçmiş kırk yılda ne hale geldiğimizi, nasıl döküldüğümüzü yüzümüze çarpan, izlerken herkesin kendinden, ailesinden, çevresindekilerden bir şeyler bulduğu bir öykü yaratan Fikret Reyhan’ın sinemasının festivallerin sınırlarını aşıp kitlelere çok yakında ulaşması dileğiyle.
KONU :
Göçmen işçi olarak Londra’da çalışan Fatih (Hakan Emre Ünal), Türkiye’deki ailesine göndermek üzere arkadaşı Ayhan’dan (Görkem Mertsöz) yüklü miktarda borç alır. Türkiye’ye dönen Fatih borcu ödemeyince, Türkiye’ye gelen Ayhan, Fatih’in ailesini ziyaret eder ve parasını ister. Borcun eve kadar gelinip talep edilmesi, aynı apartmanda, iç içe geçmiş, ekonomik bağları olan geniş aile içinde sorun yaratır. Aile bireyleri arasında gizli kalmış tüm çatışmalar, kıskançlıklar, bastırılmış kırgınlıklar su yüzüne çıkar. Anne ile babanın, ablaların, kız kardeşlerin, damatların, ağabeylerin, kardeşlerin, gelinlerin, torunların katıldığı haftalık mangal gecesinde bu konu tartışılır.
Annenin tarafındakiler borcun ailenin ortak borcu olduğunu ve hep birlikte çözüm bulunulması gerektiğini savunurken, diğerleri de Fatih’in aileye haber vermeden borçlandığını ve bu borcu kendi başına ödemesi gerektiğini söyler. Fatih, kimseye haber vermediği için yanlış yapmış olduğunu kabul etse de gönderdiği paralarla satın alınan ve okul servisi olarak iyi para getiren minibüslerin gelirinden tüm aile nemalandığına göre borca da ailenin ortak olması gerektiğini belirtir. Kimin ödemesi gerektiği bir yana asıl sorun gerekli paranın çok kısa zamanda nasıl bulunacağıdır da. Anne “altınlarımı bozduralım” dediğinde en başta “düğünde çoğunu bizimkiler getirdi, ben altınlarımı vermem” diyen Fatih’in karısı olur…
FİKRET REYHAN:
1974’te Hatay’da doğdu. Fizik mühendisidir. Katı hâl fiziğinde yüksek lisansını yaptıktan sonra bu alan ile ilgili bazı akademik çalışmaların içinde yer aldı. Yayımlanmış Defne (2007) adında bir romanı ve çeşitli öyküleri var. İstanbul’a yerleştikten sonra sinemayla ilgilenmeye başladı, ilk kısa filmini 2009’da çekti ve ardından belgeseller üretti.
Uzun film deneyiminden önce kısa filmler ve belgeseller çekti. İlk uzun filmi Sarı Sıcak (2017) 39. Moskova Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ile 36. İstanbul Film Festivali’nde En İyi Film başta olmak üzere birçok ödüle layık görüldü. Çatlak ikinci uzun filmi.