Müzikler müthişti ve 2004 yılında BBC tarafından tüm zamanların en iyi film müziğine sahip film seçilmişti Cazcı Kardeşler (Blues Brothers). Elmer Bernstein ile Ira Newborn’un kaleminden çıkmış müzikler, yıllar boyu çeşitli versiyonlarla albümlerde toplandı, liste başı oldu ve içlerinden bir çok hit parça çıktı.
Müzikler beğenilmiş, ödüller de gelmişti ama insan sesinin kullanıldığı ‘Hele vaye vaye’ sözleri sağ kesimden büyük tepki görmüş ve salonlar ateşe verilmişti. Sürü’nün Göç isimli ana teması çok sevilmiş, birçok platformda, toplantılarda sürekli çalınmıştı. Zülfü Livaneli, yıllar sonra Gökyüzü Herkesindir albümüne bu bestesini Sezen Aksu’yla düet yaparak Sürgün adıyla koymuştu.
İtalyan yönetmen Gabriele Salvatores’in ‘kaçış üçlemesi’nin son ayağı olan Akdeniz (Mediterraneo) sıcacık öyküsü, başarılı oyuncuları, doğayı son derece isabetli kullanmasıyla çok çok sevildi; tabii müziği de. Akdeniz, 1991’de En İyi Yabancı Film Oscarı’nı alırken, G. Bigazzi ile Marco Falagiani imzalı müzikleri de aynı yıl Altın Küre kazandı.
Hazerfen hem buralıydı, hem de gökyüzüne, evrensele açılmaya çalışan bir dünyalı. Bu sentez bir piyanoyla çıkıyordu karşımıza, bir kemençe ya da neyle. Sound Doğu’ya kayarken alttaki piyano Batı’yı getiriyor, etnikle evrensel sürekli yer değiştiriyordu. Ana şarkı Aşk’a Gülay önce söz yazmış, arkasından da mikrofon karşısına geçerek yorumlamıştı. Videoklibi de çekilen parça çok sevilmiş, filmi de alıp götürmüştü.
'Çiçek Çocukları'nın, başkaldırının, 68'lilerin, düzeni eleştirinin simgesi olan Hair, Çek yönetmen Milos Forman'ın müzikle, komediyle, dansla sisteme karşı geldiği önemli bir filmdi. Kırk aşan yaşına rağmen Hair, filmin gücü kadar Galt Mac Dermott'un elinden çıkan müzikleriyle, şarkılarıyla popülerliğini sürdürüyor.
Filme 'Streets Of Philadelphia' şarkısını yazan Bruce Springsteen de bu isimlerden biriydi. Yapıtla en iyi özgün şarkı dalında Oscar (1993) kazanan Springsteen, Demme olan saygısından ötürü teklifi kabul etmişti. Başkalarına göre de, o dönemin en bela hastalığı AIDS'i anlatan Philadelphia'nın ABD'yi ayağa kaldıracağını anlamıştı Springsteen.
Çoban Yıldızı o kadar beğeniliyor ki... Melih Kibar'ın yeteneği Hababam Sınıfı'nın hazırlıklarını sürdüren Ertem Eğilmez'in de dikkatini çekiyor ve ondan 'Çoban Yıldızı' ayarında beste istiyor filme. Kibar'ın bu kez daha fazla vakti oluyor ve daha rahat yazıyor 'Hababam Sınıfı'nın o çok sevilen müziğini.
İngiliz yönetmen John Schesinger’e Oscar heykelciği getiren filmin John Barry imzalı müziği aynı ödülü kazanamasa da, Grammy alarak ve müzik tarihine Everybody's Talkin' ile Midnight Cowboy gibi hit parça armağan ederek öne çıktı.
Flashdance pek sinemasal ağırlığı olmasa da Seksenler'in simge filmlerinden biri haline geliyor, Oscar ödülü müziği de o gün bugündür tazeliğinden hiç bir şey kaybetmeden zivedeki yerini koruyor. Müziğin başında, 'disco dance'ın babası, İtalyan besteci Giorgio Moroder'in olması büyük artı bir kere.
Uzun süre yabancı müzikle uğraşmış Özdemir Erdoğan'ın bizim ezgilere yöneldiği dönemin ilk hit parçalarındandı. 1972 yılında 45'lik formatında A yüzünde Gurbet, B yüzünde Elele olarak yayınlanmıştı.Türkiye'de olduğu kadar Avrupa'daki gurbetçilerimiz tarafından da çok sevilmişti.
Neredeyse 50 yıl önce Mazhar ve Fuat adıyla müzik yaptıkları dönemde yayınladıkları Türküz Türkü Çağırırız albümünün lokomotif parçası Nerde Hani’yi, sözleri değiştirerek Bu Ne Biçim Hikaye adıyla değerlendiren Alanson, kayıtlara Cem Yılmaz ve Sami Özer’le girmişti. 1992 tarihli Agannaga albümünde ‘Mazharlar’la çalışmış gazelhan Sami Özer’in varlığı parçalara bambaşka bir hava katmıştı.
Sözlerde Samanyolu kelimesi geçmiyor ama Berkant şarkının bir yerinde 'Bir şarkısın Samanyolu' diyerek işi çözüyor. 45'lik plak Bükey'in şirketi Televizyon Plak etiketiyle yayınlanıyor ve 100 bir satıyor. O zamanın Türkiyesi için büyük rakam.
1998’de Cannes’da Altın Palmiye kazanan Sonsuzluk ve Bir Gün, usta yönetmen Angelopoulos’un en çok tartışılan filmlerinden biri oldu. Tartışılmayan ise müzikleriydi. Eleni Karaindrou’nun yazdığı parçalar filmin atmosferiyle başarıyla sarmalanırken, özellikle Mia Aoniotita Ke Mia Mera klasikleşti. Yönetmenin kapitalizmin yeni barbarlarına, yeni dünya düzenine karşı mesajlarını içeren filminin bu ana müziği bizde reklamlarda kullanıldı.
'Z' kadar, Mikis Theodorakis imzalı müzikler de büyük ilgi görüyordu; özellikle de To Gelasto Paili parçası. Yüzlerce versiyonu yapıldı, dünyanın dört bir yanında çalındı. Yeşilçam geri kalır mı; birçok yerli fimde de Theodorakis'in bu yapıtı görüntülere eşlik etti...
Rock tarihinin ilk müzikal filmi etiketiyle gösterime sokulan yapıtta başrol Tommy'i The Who'nun vokali Roger Daltrey, babasını Robert Powell, annesini Ann Margret, annesinin sevgilisini Oliver Reed oynamıştı. Jack Nicholson doktor, Tina Turner 'acid queen' olmuştu. Eric Clapton da vardı kadroda. Pete Townshend'e En İyi Özgün Müzik dalında, Ann Margret'e En İy Kadın Oscar adaylığı gelmişti. Filmde Elton John'ın seslendirdiği Pinball Wizard parçası filmin simgesi olmuştu.
O yılın en iyi gişe hasılatı yapan yerli filmlerinden Karagözlüm'ün Balıkçı Aysel ile müzisyen Şopen Kenan'ın aşkını anlatan öyküsünü taçlandıran şarkı da o gün bugündür en sevilen Yeşilçam ezgilerinden biri. Metin Bükey ile Orhan Gencebay bestelemiş, Belkıs Özener okumuş.
Durumu bir kez daha değerlendireceğini söyleyen general 'ulak' Mel Gibson'a saldırıya geçmeme mesajını son hızla ön cepheye iletmesi emrini veriyor. Binlerce askerin canını kurtaracak mesaj zamanında ön siperlere iletilebilecek mi? Gibson koşuyor, koşuyor, fonda da Jean-Michel Jarre'in Oxygene'i (Part II) ona eşlik ediyor...
Elektrikli gitar ile western ikilisinin paslaşması ilginç bir tercihti. Elektrikli gitar seyirciyi uçsuz bucaksız Vahşi Batı'da yolculuğa çıkartarak ıslıkla kolay çalınabilen, akılda kalıcı, melodik, basit akorlu bir soundla işi toparlıyordu.
Kırık Bir Aşk Hikayesi gösterime giriyor ve hiç iş yapmıyor. Müzik de umursanmıyor. Sonrasında videokaset devri ve müthiş bir patlamayla zirvede Kırık Bir Aşk Hikayesi. Sevmeyeni yok gibi. Berkay ancak 1997’de Film Müzikleri Volüm 1 albümüyle sunabiliyor şarkıyı müzikseverlere. Ardından Jehan Barbur, söz yazıp 2012’de yeniden yorumluyor Kırık Bir Aşk Hikayesi’ni…
Şarkının adı In The Death Car’dı ve Goran Bregovic, Dominique Marfisi, Gabrielle Baldassara, Philippe Olivieri, James Newell JR Osterberg’li kadronun yazdığı besteye ünlü Iggy Pop söz yazmıştı ve bir de söylemişti… Bu arada Türkiye pazarında ilginç bir rekorun sahibi olmuştu yapıt. Arizona Dream’in müzik albümünün korsan baskısı, üzerinde filmin adından başka bilgi olmadan, tezgah altından satılarak tüm zamanların en fazla talep gören yabancı kasetlerinden biri olmuştu.
SİYAD üyesi deneyimli kalemler vizyonu 5 üzerinden notluyor... Yıldızlı Pekiyi, her hafta sizinle!
Oscarlı Parazit' filminin Oscar ödüllü yönetmeni Bong Joon-ho'nun yeni filmi Mickey 17'den yeni fragman yayınlandı. Robert Pattinson'ın başrolünde yer aldığı bilim kurgu filmi, Türkiye'de 7 Mart'ta gösterime girecek. Uzayı kolonileştirmeye çalışan bir şirkette "harcanabilir", yani öldükten sonra klonunun üretilmesine izin veren bir işçi olarak çalışan Mickey'nin hikâyesini anlatan filmde, Robert Pattinson'ın yanı sıra Toni Collette, Mark Ruffalo, Steven Yeun, Naomi Ackie, Anamaria Vartolomei gibi isimler yer alıyor.
Sinema tarihinde bugün neler yaşandı? İşte tarihin sayfalarından birkaç önemli not:
Kemal Sunal'ın en sevilen filmlerinden Zübük (1980/yön: Kartal Tibet) yeniden çekilecek. Ezel Akay’ın yöneteceği filmde Zübük'ü bu kez Kemal Sunal'ın oğlu Ali Sunal oynayacak. Ezel Akay, "Zübük karakteri, yalnızca bir dönemin değil, bugünün de siyasi ve toplumsal yapısını yansıtan evrensel bir hikâye. Ali Sunal ile bu projeyi gerçekleştirmek beni heyecanlandırıyor" dedi.
Hastalıklı ailesi, içine kapanık ve ihmal edilmiş kızları, Cait’i yazı geçirmesi için koruyucu ailesinin yanına gönderir. Cait, alışık olmadığı ilgi sayesinde serpilirken, hayatını daha önce deneyimlemediği şekilde yaşamaya başlar. Bu huzurlu evde, hiç beklemediği bir sır keşfedecektir.
Baba Zula’nın filme yazdığı müzikleri yeterli bulmayan Derviş Zaim, Şenol Filiz-Birol Yayla ikilisinin Bab-ı Esrar albümünden de parçalar alıyor. Hatta bu parçaların sayısı Baba Zula’nınkileri aşıyor. Filiz ile Yayla, istemleri dışında işin içine giriyor açıkçası. 1995 tarihli ikinci albümleri Bab-ı Esrar’daki şarkıların bir bölümünün Tabutta Rövaşata filminde kullanılması albümün tanıtımına önemli katkıda bulunuyor aslında. Özellikle Bab-ı Esrar parçası çok dikkat çekiyor, filmle özdeşleşiyor.
Haftanın filmleriyle ilgili sinema eleştirmenleri köşelerinde neler yazdı; nelere dikkat çekti. İşte eleştirilerden özet bölümler: