YARIN (ALİ RIZA BİNBOĞA)
Ali Rıza Binboğa, Barış Manço’dan sonra Türk popunda imaj kavramını, önemini fark eden ve en iyi kullanan isimdi. 1975’te Semiha Yankı’nın kurayla kazandığı ilk yerli Eurovision finalinde Yarın adlı bestesiyle müzik adamlarından oluşan jürinin ‘sıfır puan’ıyla sonuncu, halk jürisinin de 26 bini aşan oyuyla birinci olmuştu. Ortak listedeki yeri ise dördüncülüktü.
Üzerinde, barışın simgesi beyaz renk takım elbiseyle, sol kolunu aşağı yukarı sallayarak söylediği yarışma parçasıyla bir gecede ünlendi Binboğa. Aslında 1971 yılında yayımladığı Mehriban adlı bir 45’liği vardı ama beklediği ilgiyi görmemişti müzikseverden. Yarınlar Bizim ise tam anlamıyla olay parça olmuştu. Ertesi sabah Türkiye, bu sempatik köylü çocuğunun başarısını konuşuyor ve göz göre göre hakkının yendiğini söylüyordu.
Kayseri’nin Sarıkız kazasının Ördekli Köyü’nden çıkıp İTÜ’den elektrik mühendisi diplomasını almayı başaran 25 yaşındaki ozan, müzikte de büyük bir adamı atıp Türkiye’nin sevgilisi olmuştu.
TRT’nin başında İsmail Cem vardı ve ekranda esen özgürlük rüzgarlarından en fazla pay alanlardan biri de Binboğa’ydı. Siyah-beyaz TRT, o dönem Avrupa Yayın Birliği içinde program kalitesi açısından beşinci sırayı alırken Binboğa sık sık ekrandaydı.
Ancak, Milliyetçi Cephe iktidarıyla birlikte, şarkısında özgürlük ve barışın tüm insanların özlemi olacağını söyleyen birinin ekrana çıkması zorlaşmıştı ve Biboğa’nın yapıtlarına ağır sansür uygulandı. Halk sansürcülere karşı onun da yanındaydı; sempatik hareketleriyle, içten şarkılarıyla, popa getirdiği halk ozanı tadıyla 1975-80 arası çok parlak bir dönem geçirmişti Binboğa.
‘Bu plak bir felsefenin müzikle anlatımıdır’ sloganıyla tanıttığı 1976 albümü Ve Sen Ağlarken’de yer alan parçalar, katı TRT denetimine karşın Binboğa’nın naif stilini geniş kitlelere tanıtmıştı.
Safa Önal’ın yönettiği Yarınlar Bizim adlı bir de filme rol alan Binboğa, Anadolu’nun ritmini fazla karışık hale sokmadan popa taşıyarak geniş kitleleri yakalamıştı. TRT bu bestelerden Birlik İçin Elele’yi ‘1977’ diye değiştirerek yılbaşı kutlamalarının jenerik parçası olarak seçmişti…
Birçok hit parça kazandırdı yerli popa Binboğa ve politik ortamın karışması, arabeskin egemenliğini ilan etmesi sonucu aktif müzik yaşamını noktaladı. Seksenler’de bir ara yeniden pazara girmeyi denedi, ama apolitizasyonun tüm gücüyle egemen olduğu bir ortamda fazla şansı yoktu yapıtlarının.