YARDAN HABER YOK
Yerli pop tarihinde fenomen Hümeyra; çoğu kez el yordamıyla, tek başına keşfettiği yeniliklerle, kimseye benzemeyen sesiyle müzik sahnesinin en parlak isimlerinden de…
Bir ara gazeteciliği deneyen Hümeyra Melodi Plak’ta plak kapakları çizerken bir gece gitarı eline alıp, arkadaşlarına Aşık Veysel’in dizelerine yazdığı Güzelliğin On Para Etmez (Güzelliğin On Par’etmez) bestesini mırıldanıyor.
Övgüler kısa sürede Melodi Plak yöneticilerinin kulağına gidiyor. Hemen o parçayı plak yapması isteniyor ve yağmurlu bir sonbahar akşamı dolmuşta Aşık Veysel’in sesinden, sazından dinleyip etkilendiği, melodisini yeniden yazdığı parça müzikal serüvenini başlatan yapıt oluyor.
Kentte doğup büyüyen kız, kırsalın şiiriyle ezgisini söylemek, gitarıyla Anadolu’yu taşımak istemekte şehre. Türkü düzenlemeleriyle filizlenen Anadolu Pop-Folk kulvarına, besteleriyle yeni hava getiriyor Hümeyra.
Şan eğitimi görmeden, akademik bilgiye sahip olmadan işe koyulan genç kız, artık yıldız şarkıcı. Elinde gitarı, uzun saçları, sıradan giyimi, dönemin eğilimlerine uyan serbest tavrıyla çok sevilmekte.
Şansını yurt dışında denemeye karar veriyor. Paris’te uzun süren stüdyo çalışmalarının sonucunda Dilber ve Olmasa’yı Fransızca sözlerle plak yapıyor. Ancak şartlar umduğu gibi değil; arzuladığı ortamı bulamayınca ülkeye dönüp Güzel Ne Güzel Olmuşsun/Bana Kara Diyen Dilber ile Yalan Dünya/Ceylan 45’likleriyle yeniden listelerde gözüküyor.
Yıl 1974; Ali Kocatepe’nin şirketi ‘1 Numara’ ile çalışmaya başlıyor. Kocatepe’nin, Hümeyra’ya şarkı aradığı günlerde Moğollar, son 45’likleri olacak ve ‘1 Numara’ etiketiyle yayınlanacak Bu Nasıl Dünya/Tanrıların Arabaları üzerinde çalışıyor.
Kocatepe, Nisan 1974’te yayınlanan sözsüz parça Bu Nasıl Dünya’yı Hümeyra’nın da yorumlamasını planlıyor. Tabii söz gerek. Cem Karaca oturup söz yazıyor ve Hümeyra 45’liği ‘Yiğit/Yardan Haber Yok’ Mayıs 1974’te piyasaya çıkıyor. Stüdyo orkestrası Dün Bugün Yarın; düzenleme Attila Özdemiroğlu.
Hümeyra, Yardan Haber Yok ya da diğer adıyla Bu Nasıl Dünya ile büyük sükse yapıyor, şöhret tazeliyor ve moral buluyor.
Sözlerini Cem Karaca’nın, bestesini Cahit Berkay’ın yazdığı yapıt Hümeyra kariyerinin en sevilen parçaları arasına katılıyor.
Moğollar bir yıl sonra Fransa’ya gidiyor ve orada yayınladıkları Hittit Sun (Türkiye’de Düm-Tek adıyla çıktı) albümünde Bu Nasıl Dünya’ya Magic Moon/Sihirli Ay ismiyle yer veriyor.
1977’de Ali Kocatepe bu kez Aylin Urgal’a Hümeyra şarkısı Yardan Haber Yok’u plak yapıyor. Bir süre sonra Biricik de şarkıyı albümüne koyuyor. Haluk Levent ise farklı sözler yazıp Nerdesin ismiyle söylüyor.