UÇAN FİL DUMBO VE DİĞERLERİ...
Tim Burton tarafından yeniden beyazperdeye taşınan Disney klasiği Dumbo’nun müzikleri bir süredir dijital platformda dinlenebiliyor. Çeşitli versiyonları olan bu listeler 24 ile 30 şarkıdan oluşuyor.
Tim Burton, 1941’de müzik dalında Oscar kazanmış ilk filmin Frank Churchill ile Oliver Wallae imzalı şarkılarından büyük bölümünü alırken, birkaç tane de yeni beste yazdırmış.
Sound olarak Alice Harikalar Diyarında’nın şarkılarını anımsatan bu filmin albümünde aslında bir ninni olan Baby Mine (Arcade Fire seslendiriyor) parçası öne çıkıyor. Avrupa’da bazı ülkelerde yerel sanatçıların yorumladığı Baby Mine parçasıyla gösterilen film bizde baştan sona özgün müzikleriyle vizyonda…
Hans Zimmer’den suitler
Captain Marvel’in müziklerini yazan Pınar Toprak’ın patronu olan Hans Zimmer’in yeni albümü de Mart’ta satışa çıktı.
Sony Classical etiketiyle yayınlanan ‘The World of Hans Zimmer-A Symphonic Celebration’ adlı çalışmada Alman besteci Zimmer yapıtlarını suit halinde aranje ederek ve Hollywood ile Viyana’da kayıtları gerçekleştirerek iki CD’de toplamış.
Repertuvarda öne çıkan parçalar Kara Şövalye, Kral Arthur, Görevimiz Tehlike 2, Pearl Harbor, Zafere Hücum, Da Vinci Şifresi, Madagaskar, Kung Fu Panda, Hannibal, Aslan Kral, Gladyatör, Karayip Korsanları: Dünyanın Sonuna Doğru...
Sorrentino filmlerinden müzikler
İtalyan sinemasının yeni ustalarından Paolo Sorrentino’nun filmlerinde müzik her zaman büyük role sahip. Sorrentino filmografisinin sevilen müzikleri geçenlerde büyük bir boxta (96 sayfalık kitap ve fotoğraflar da var) toplandı. Sorrentino’nun seçtiklerinden oluşan beş CD’nin içeriği şöyle:
CD 1: Bir İnsan Daha/L’uomo In Più filminin müzikleri, Aşkın Getirdikleri/Le Conseguenze Dell’Amore filminin müzikleri, CD 2: Aile Dostu/L’Amico di Famiglia filminin müzikleri, Il Divo filminin müzikleri, CD 3: Olmak İstediğim Yer/This Must Be The Place filminin müzikleri, CD 4: Muhteşem Güzellik/La Grande Bellezza filminin müzikleri: CD 5: Gençlik/Youth filminin müzikleri…
Sorrentino’nun Türkiye’de gösterime giren yeni filmi Loro’nun müziklerinin toplandığı iki CD’nin de hem plakçıda, hem de dijial pazarda satışı sürüyor. İtalya’da Loro 1 ve Loro 2 adlarıyla iki film halinde vizyona giren, Türkiye’de ise ikisinin birleştirilmesiyle Loro ismiyle tek film olarak sinemaseverlere sunulan yapıtın müziklerinin altında Lele Marchitelli’nin imzası var. Daha önce La Grande Bellezza, Youth, Young Pope’da Sorrentino’yla çalışmış Marchitelli, İtalya eski başbakanı, medya ve futbol kulübü patronu, tüccar Silvio Berlusconi’nin renkli yaşantısını anlatan senaryoyu, aynı dönemde iz bırakmış şarkılar aracılığıyla takip etmeyi deniyor…
Mart ayında vizyon gören Güven (yön: Sefa Öztürk) filminin ve bu ayın programındaki Kardeşler’in (yön: Ömür Atay) müziklerini yazan Erdem Helvacıoğlu’nun sinema serüveninden söz etmek istiyoruz biraz da.
Helvacıoğlu sıra dışı işler talep eden müzikseverin yıllardır favori ismi. Endüstri mühendisliği okumuş; ardından İTÜ’de ses tasarımı ve ses mühendisliği eğitimi almış. 2000’lerde de her yaptığıyla iddialı olmuş, yarışmalar kazanmış, festivallerde çalmış, ödüller kazanmış bir besteci.
Wolf, Racines, Kıyıdakiler, Fasulye, Outskirts, Poyraz, Kumun Tadı, Sofra Sırları gibi filmlere müzik yazmış Helvacıoğlu’nun Kardeşler’in ya da Güven’in müzik albümlerini ne zaman çıkartacağıyla ilgili bilgi alamadık ama yeri gelmişken onun sinemayla ilgili bir başka albümünden söz edelim.
Eleven Short Stories albümü Batı’da ‘wold music’ raflarına koyulsa da farklı bir öyküsü var. Helvacıoğlu albümdeki 11 kompozisyonu, 11 yönetmenin yapıtlarından esinlenerek yaratmış:
Kim Ki-Duk, David Lynch, Krzysztof Kieslowski, Theo Angelopoulos, Jane Campion, Anthony Minghella, Ang Lee, Atom Egoyan, Darren Aronovsky, Alejandro Gonzalez Inarritu ve Steven Soderbergh.
Moda akımlardan uzakta seyretmeyi tercih eden Helvacıoğlu’nun çalışması ince ince işlenmiş, her köşesi deneyle bezeli, kendi deyimiyle ‘sinematografik’ bir yapıt. En önemlisi de hesap kitaptan, vitrinden çok kalbe seslenmesi… CUMHUR CANBAZOĞLU (SİNEMA SEVEN MECMUA/NİSAN 2019)