TELLİ TELLİ (YENİ TÜRKÜ)
Delikan ile Derman filmlerinin müziklerini yaparak adlarını duyuran, Altın Portakal ödülü de kazanan grubun kadrosu Seksenler’in başında daha da genişlemişti:
Selim Atakan (1951/ piyano, flüt, kanun, akordeon), Derya Köroğlu (1955/ gitar, bağlama, vurmalılar), Murat Buket (1954/ ut, gitar, vurmalılar), Tuğrul Bayrak (1954/ bas gitar), Eftal Küçük (1961/ gitar, buzuki, kemençe), Tuncer Tercan (1961/ bağlama, divan sazı, cura, vokal), Fuat Oburoğlu (1952/ flüt ve nefesliler).
'Karanlık dönemde aydınlık müzik’ yaparak sol eğilimli müziksevere ümit aşılayan Yeni Türkü, 12 Eylül’ün ardından gerek politik engellemeler, gerek de vatani görev gibi durumlardan tam verimle çalışamayınca ikinci albüm Akdeniz Akdeniz (1983) gecikmişti.
‘Özgün müzik’ ile ‘Akdeniz tadı’ diye iki yeni kavramı taşımıştı yerli popa Akdeniz Akdeniz. İlginçtir; albüm ilk günlerde dikkat çekmezken, Telli Telli’nin yardımıyla bir süre sonra tam anlamıyla ‘patlamıştı’. Yunan müzik adamı Manos Loyzos’un bestesine Murathan Mungan’ın yazdığı sözlerle sevilen, daha sonra remiksleri yapılan Telli Telli, Yeni Türkü’yü magazin basınıyla da tanıştırmıştı.
Garip bir durum oluşmuştu Yeni Türkü fotoğrafında. Bir yanda gazinolarda başka sanatçıların seslendirdiği Telli Telli’yle halay çekilip göbek titretilirken, diğer yanda şarkının sahibi Yeni Türkü ‘olanakların elverdiği ölçüde’ muhalif şarkılar dillendirmiş, ‘paşalar’a üstü kapalı göndermelerde bulunmuştu…