SUMMER WINE (SİLUETLER)
Gökçen Kaynatan’ın grubunda önemli işler yapmış gitarist Mesut Aytunca ile bas gitarist Erol Bilem (1942) bu oluşumdan ayrılarak Siluetler’i kurar.
Radyo programlarında ‘Bilgesu Duru Topluluğu’ adıyla yer alırlar ve soyadı sonradan Erenus olacak Bilgesu Duru’ya eşlik ederler. Nedeni, bir sınavdan sonra radyoda program yapma hakkını Duru’nun kazanmasıdır.
Bu çıkışın ardından hedef, daha iddialı bir kadroyla, daha iddialı işler yapmaktır. Ünlü Shadows grubunun tekniklerine öykünen ekip, sahne perforansı sırasında çeşitli ışık oyunlarıyla siluetlerini de göstermektedir.
Bundan dolayıdır ki, Siluetler adını benimserler ve Anadolu Pop’la, bir önceki dönem Beat grupları arasında köprü görevi üstlenecek çizgide yürümeye başlarlar.
Batı’da ortaya çıkan, ‘folku modernleştirme akımı’nın uzantısı olarak türkülere, anonim parçalara yönelir. Bu öykünme müzikle sınırlı kalmaz; kitch elbiseleriyle, uzun saçlarıyla, çeşitli aksesuarlarla da onlara benzemişlerdir.
Siluetler Eylül 1967’de grubun ilk uzunçalarına imza atar. Sayan Plak etiketi taşıyan albümde Lorke Lorke ile Dede Efendi 67’den başka o günlerin çok tutulan parçaları Black Is Black, I’m Looking For A Saxophonist, The Beat Goes On, Spring Is Nearly Here, Summer Wine, Now I Am A Believer, Rhythm and Gress, Roly Poly, Theme Without A Name, Na Na Na Song’un yorumları yer almaktadır.
Albümde yer alan Summer Wine’ın Erol Bilem ile Bilgesu Erenus yorumu çok tutulur ve unutulmazlar arasında yer alır. Bu meşhur Nancy Sinatra-Lee Hazlewood düetinin Türkçe yorumundaki kadın vokalin yıllarca Lale Akat olduğu sanılsa da düete Bilgesu Erenus’un katıldığı doğrulanmıştır.