RESİMDEKİ GÖZYAŞLARI (CEM KARACA VE APAŞLAR)
1967 yılı, Apaşlar için tam bir yenilenme ve patlama dönemi. Ahmet Tuzcuoğlu, askerden dönen ve özgün işlerle ilerlemek isteyen gür sesli arkadaşı Cem Karaca’yı grup elemanlarıyla tanıştırıyor. Anadolu pop/rockın en önemli isimlerinden olacak Cem Karaca ile Apaşlar Şubat 1967’de birleşiyor.
Dinamitler, Bekledikleriniz, Gökçen Kaynatan ve Jaguarlar gruplarında kazandığı sahne deneyimiyle Apaşlar’a gelen Karaca’yla kısa sürede doku uyuşması sağlıyor Mehmet Soyarslan (gitar), Yalçınkaya Tümay (gitar), Timur Fildişi (davul), Ahmet Tuzcuoğlu (bas gitar).
Hedef, rock yapmak ve bol beste çalabilmek. Bunun yanında, çok beğendikleri yabancı parçaları kendilerine göre düzenlemeyi de deniyorlar. Beste sayısı kısa sürede artarken Apaşlar kişiliğini buluyor, ezbercilikten kurtuluyor, araştırmacı yanlarını geliştiriyor…
Yeni kadronun tanınması ve müzik gündemindeki yerini alması 1967 Altın Mikrofon Yarışması’na uzuyor. Yarışmada Erzurumlu Emrah’ın sözlerine grubun imece usulü yaptığı beste Emrah’
İkinciliğin verdiği moralle ayakları üzerinde daha bir güçlü duran grup, kafasındaki deneyleri hayata geçirmeye başlıyor.
Geldikleri akım rock’ın’roll, hedefledikleri dünya görüşü beat, yapmak istedikleri ise Anadolu kaynaklı müzik. İşte, bu üç öğeyi bir araya getirip özgün bir senteze yaklaşıyorlar...
Apaşlar kısa sürede yerli popun en gözde grubu haline geliyor. Kuruculardan Yalçınkaya Tümay vatani görevi için ayrılırken Mehmet Soyarslan’ın sözüyle bestesini yazdığı Resimdeki Gözyaşları bomba gibi patlıyor. Her yerde Resimdeki Gözyaşları dinlenirken Soyarslan’ın yapıtı, hatalı kontratlar sonucu, iki ayrı şirket etiketiyle, iki ayrı B yüzüyle satışa sunuluyor. Birinin B Yüzü’nde Emrah 70, diğerinkinde ise Şans Çocuğu var.
Öykü şöyle: Mehmet Soyarslan, İngiliz kültürüne ve müziğine yakın olsa da, bir noktadan sonra Türkçe beste ve söz yazmaya sıcak bakıyor.
Birkaç denemenin ardından Resimdeki Gözyaşları ortaya çıkıyor. Soyarslan şarkının sözlerini, ölmüş birinin ardından kaleme aldığını söylüyor. Ayrılık, anılar, gözyaşı gibi temalar geniş kitleleri yakalıyor ve yerli popun en büyük hitlerinden biri haline gelecek parçayı müzikseverlere sunuyor.
O sıralar Apaşlar, Federal Almanya’da turnede. Paraları ödenmediği için Türkiye’ye dönemiyorlar ve bu sürede Türkofon şirketinin teklifini kabul edip birkaç şarkının kaydı için stüdyoya giriyorlar.
Resimdeki Gözyaşları’nın düzenlemesini Oğuz Abadan hazırlıyor ve kayıtlarda Apaşlar’ın arkasında Ferdy Klein Orkestrası çalıyor. Üstün Alman kayıt teknolojisiyle Cem Karaca’nın muhteşem yorumu birleşince dönem işlerinden çok ileride stereo bir kayıt elde ediliyor…
Yıllar geçiyor; film işine girmiş Mehmet Soyarslan’ın şirketi Özen Film’in desteğiyle çekilen Ağır Roman’da (yön: Mustafa Altıoklar) Cem Karaca Resimdeki Gözyaşları’nın coverını kendisi seslendiriyor ve Attila Özdemiroğlu’nun düzenlemesiyle şarkı bambaşka adrese gidiyor.
Devamında Teoman, Barış Akarsu, Emre Altuğ, Gasko, Utku Barış Andaç gibi isimler Cem Karaca’nın ardından Resimdeki Gözyaşları’nı söyleme cesaretini gösteriyor…