OLMASA (HÜMEYRA)
Yerli pop tarihinde başlı başına bir fenomen olan Hümeyra, çoğu kez el yordamıyla, tek başına keşfettiği yeniliklerle, kimseye benzemeyen ses tonuyla müzik sahnesinin en parlak isimlerinden biridir de.
Bir ara gazeteciliği deneyen Hümeyra’nın profesyonel müziğe girişi Sindrella’nın öyküsüne taş çıkartacak cinstendir. Melodi Plak’ta plak kapakları çizerken bir gece gitarı eline alıp, arkadaşlarına Aşık Veysel’in dizelerine yazdığı Güzelliğin On Para Etmez (Güzelliğin On Par’etmez) bestesini mırıldanır.
Herkes çok beğenmiştir şarkıyı. Övgüler kısa sürede Melodi Plak yöneticilerinin kulağına kadar gider. Hemen o parçayı plak yapması istenir ve Emin Fındıkoğlu’nun düzenlemesiyle şarkının kaydı tamamlanır.
Yağmurlu bir sonbahar akşamı dolmuşta Aşık Veysel’in sesinden, sazından dinleyip etkilendiği, melodisini yeniden yazdığı parça onun müzikal serüvenini başlatan yapıt olmuştur.
Plağın bir yüzünde Olmasa (Güzelliğin On Para Etmez), arka yüzünde de Karacaoğlan’ın ‘Ölüm’üne yazdığı beste vardır. Tarih Mayıs 1969’dur. Erol Büyükburç’la, Tülay German’la başlayıp Barış Manço, Cem Karaca, Kardaşlar, Moğollar’la gelişen ‘Anadolu pop’a böylelikle yeni bir isim daha katılmıştır.
Kentte doğup büyüyen kız, kırsalın şiiriyle ezgisini söylemek, gitarıyla Anadolu’yu taşımak istemektedir şehre. Türkü düzenlemeleriyle filizlenen Anadolu pop-folk kulvarına, besteleriyle yeni bir hava getirir Hümeyra.