MELANKOLİ (NÜKHET DURU)
Haziran 1977; Bodrum. Ali Kocatepe bir arkadaşından Sabahattin Ali'nin Değirmen, Dağlar ve Rüzgar adlı kitabında yer alan Melankoli şiirini dinliyor, çok etkileniyor. İstanbul'a gidince kitabı satın alıyor.
İki günde şiiri besteliyor.
Kocatepe'nin 'Nereden Geldi Bu İlham Perileri' kitabında anlattığına göre, Sabahattin Ali'nin yeğeni Reşit Ertüzün, şiirle ilgili anısını şöyle aktarıyor:
'Sabahattin Ali'nin bize Konya'dan gönderdiği dördüncü şiir 'Melankoli'dir. Anneme ithaf edilmiş olan bu şiir, Sabahattin'inbizdeki yeşil mürekkepli ilk şiiridir. Bu şiirin asıl önemli yanı Sabahattin'in ruh yapısının kendi ağzından bir psikiyatra hikaye edilir gibi anlatılmasıdır. Arkadaş ve aile arasında ona 'Deli Sabahattin' dendiğini bütün yakınları bilir. Sabahattin, 'Melankoli' adlı şiirinde deli sıfatını 'Ne bir dost ne bir sevgili, dünyadan uzak bir deli' diyerek kendisi de bir kez dana kabullenmektedir'.
Kocatepe, besteyi önce kendi yorumlamak istiyor. Sonra Kamuran Akkor'a vermeyi düşünüyor. Bu arada, '1 Numara' plak şirketinin sahibi olarak Nükhet Duru'ya ikinci uzunçalarını hazırlıyor.
Melankoli'nin düzenlemesini Onno Tunç'a yazdırıyor ve Duru'ya ayırıyor şarkıyı. Besteyi tartmak için önce 1978 Euovision Türkiye elemelerine gönderiyor, ama finale dahi kalamıyorlar.
Nükhet Duru'nun uzunçalarına Melankoli adı veriliyor ve daha sonra 45’lik olarak yayınlanmasa da yapıt yılın şarkısı seçiliyor, birçok ödül kazanıyor.