MEHMET ALİ SANLIKOL 2023'Ü İKİ YENİ ALBÜMLE KAPATIYOR
Kıbrıslı besteci, piyanist, vokalist, multi enstrümantalist ve eğitmen, Audio Fact grubuyla ilk kez tanıdığımız Mehmet Ali Sanlıkol’dan yeni haber var. Sanlıkol yeni solo çalışmalarını iki albüm ‘Turkish Hipster’ ile ‘A Gentleman of Istanbul’da bir araya getirdi. Yapıtlar dijital platformlarda müzikseverlere sunuldu.
Sanlıkol’un, ‘A Gentleman of İstanbul’ adlı, dört bölümden oluşan albümü 2023’de Crier Records etiketiyle yayımlandı. Grammy müzik ödüllerinde “En İyi Klasik Müzik Kaydı” dalında aday olduğu, kendisine A Far Cry yaylı orkestrası ile vurmalı sazlarda George Lernis’in eşlik ettiği ve Evliya Çelebi'ye ithafen yarattığı bu albümünde, Çelebi’nin tarihçi, araştırmacı, şair ve meddah kimliklerini, bizzat Seyahatname’den seçtiği bölümlerle betimliyor.
Sanlıkol ‘A Gentleman of İstanbul’dan çok farklı olan ‘Turkish Hipster’ albümünü yine 2023’te çıkardı. Bu albümünün alt başlığı olan ‘Tales from Swing to Psychedelic’ ile müzisyen, albümün swing’den saykodelik müziğe uzanan kültürlerarası bir köprü niteliği taşıdığına işaret ediyor.
Albümde sırasıyla, ‘A Capoeira Turca (Baia Havası)’, ‘Times of the Turtledove’, ‘The Boston Beat’, ‘Estarabim’ ve üç bölümlü ‘Abraham Suite’ (‘The Fire’, ‘The Sacrifice’ ve ‘The Call - A Touch of Eternity’) ile toplam yedi şarkı yer alıyor…
Albümün ilginç yorumlarından biri ise Erkin Koray’ın bilinen ve sevilen şarkısı ‘Estarabim’…
Sanlıkol, çoğu müzik aletini kendisinin çaldığı albümünde ayrıca üç değerli konuğu da ağırlıyor; klarnette Anat Cohen, davulda Antonio Sanchez ve alto saksafonda Miguel Zenon. Müzisyenin yedinci albümü ‘Turkish Hipster’, caz orkestrası için yazılmış beste ve düzenlemeler ile farklı müzik kültürlerini aynı potada buluşturmakta. Albüm hakkında söylediklerine kulak verelim:
‘Bu albüm benim multimüzikal kimliğimi caz bağlamında çeşitli Türk müzikleri etkilerinin yoğun bir biçimde hissedildiği eserlerle ve bunun yanı sıra kapuera, funk ve hip hop gibi seneler içerisinde içselleştirdiğim veya derinlemesine çalışma/çalma fırsatı yakaladığım başka geleneklerle de beraber betimliyor.’
Sanatçının müzikal birikimi içinde yenilikçi, modern bir yolun takipçisi olan, geçmişe ve kültürlere saygısını ön planda tutan, ve kimi zaman yetmişlerin funk’ından yerli saykodeliğe, Brezilya cazından Amerikan hip-hop’ına kadar uzanan geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Ve bu albümü ile Big band formatına geri dönerek dünyanın dört bir yanındaki müzik kültürlerini birbirine bağlıyor. Geçmiş yıllarda Okay Temiz, Erkin Koray kuşağının bıraktığı özgün mirası da kucaklıyor.