KİZİROĞLU MUSTAFA BEY (DÖNÜŞÜM)
Milliyet Gazetesi’nin düzenlediği Liselerarası Müzik Yarışması, ‘ağabeyi’ Altın Mikrofon’un izinden giderek Anadolu Pop’a birçok önemli isim kazandırır 70’li yıllarda. Bu alış-verişin ilk meyvelerinden biri de Dönüşüm grubudur. Dönüşüm, Milliyet’in yarışmasına hep iddialı ekiplerle katılmış Alman Lisesi’ndeki bu verimli, dinamik müzik ortamında doğar.
Yıl 1970’dir; okul dışında grup kurmayı kafalarına koymuştur Alman Liseli Halit Kakınç (d.1952) ile Muhtar Turan (d.1953). Kakınç (banço) ile Turan’a (12 telli gitar) bir süreliğine klasik gitarda Atilla Hünal (d.1953) ile tarihi Orta Asya çalgılarını başarıyla çalabilen Oruç Güvenç (d.1948) eşlik eder.
Gruba isim aradıkları günlerden birinde, Nizam adlı arkadaşları ‘Dönüşüm olsun adınız’ der. Dönüşüm, öze dönüşü simgeleyecektir.
Modern Folk Üçlüsü’nü çok beğenir Dönüşüm üyeleri ama çizgileri fazla Batılı gelmektedir. Aynısını yaparken ney, tar, rebab gibi Türk çalgılarını kullanacaklardır; müzikleri de Anadolu kokacaktır. Ulusal olmayanın uluslararası olamayacağına, ancak bu bölgenin müziğini modernleştirdikten sonra uluslararası alanda kalıcılığı sağlayabileceklerine inanmaktadırlar.
Kısa süre sonra Atilla Hünal’
Dönüşüm’ün ana ilkesi şudur: ‘Anadolu’daki bağlamanın Asya sazlarından çok büyük farkı yoktur. Kaynağa inildikçe daha sağlıklı senteze ulaşma olanağı doğacağından Doğu’nun iyi incelenmesi, araştırılması gerekmektedir. Bu nedenle Asya sazlarına da, en az bağlama kadar eğilmek şarttır’…
Grup ilk plağına Kiziroğlu Mustafa Bey/Havada Bulut Yok parçalarını koyar. Ozan Murat Çobanoğlu’dan dinledikleri Kiziroğlu Mustafa Bey’i kendilerine göre düzenlemişlerdir.
Ağustosta yayımlanan parça büyük bir ilgiyle karşılanır ve grup 1970’in en sevilenleri arasında yer alır. Kiziroğlu Mustafa Bey, Dönüşüm’ün simge parçası olmuştur…