KISMET DÜNYA TURUNDA (BERKANT)
Sadun Boro, Galatasaray Lisesi’ni bitirdikten sonra İngiltere’de tekstil mühendisliği eğitimi görmüş amatör denizci. Çocukluktan denize ilgisi büyük ve Kadıköy’de sandalla başlayan serüven zamanla yelkenliye sıçrıyor.
1963’te Salacak’ta Athar Beşpınar’a tekne ısmarlıyor. Kötü hava şartlarına dayanıklı, makineleri güçlü bir yelkenli tasarlanıyor. Boyu on metre ve Marmara için arananlardan çok daha sağlam…
Hedef, dünya turu çünkü. Sadun Boro ile eşi Oda, Kısmet adını verdikleri tekne ile yola koyuluyor. Fırtınalarla, dev dalgalarla savaştıktan sonra vardıkları Kanarya Adaları’nda mürettabata kedileri Miço da katılıyor.
Borolar ile Miço, 1965’te başlayan ve iki yıl 10 ay 6 gün süren yolculuktan sonra 15 Haziran 1968’de vatana ulaşıyor.
Yer yerinden oynuyor; Deniz Kuvvetleri’ne ait dört gemi Kısmet’i Ege Babakale’de karşılıyor ve refakat ediyor. Dolmabahçe’de büyük tören düzenleniyor, İstiklal Caddesi’nde halkı selamlayan borolar, Taksim Atatürk Anatı’na Kısmet’in çelengini koyuyor.
Dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay, onları Çankaya Köşkü’ne davet ediyor, Hürriyet Gazetesi denizden dünyayı gezen ilk Türk’ün öyküsünü dizi yapıyor. Posta idaresi pul basıyor. Görkemli serüven, Pupa Yelken ismiyle kitap haline getiriliyor.
Yerli hafif müzik camiası da geri kalmıyor ve Berkant da Kısmet’in şarkısını yapıyor. Sözlerini Sezen Cumhur Önal’ın yazdığı, bestesini Turgut Dalar’ın hazırladığı, Vasfi Uçaroğlu Orkestrası’yla kayıt edilen Kısmet (Dünya Turunda) adlı şarkı 1969’da Sahibinin Sesi etiketiyle satışa çıkıyor. B yüzünde Çiçekler Gönül Bahçemi Süsler’in bulunduğu 45’lik iyi satıyor…
Sadun Boro'nun 46 yıl seyrettiği Kısmet, İstanbul Haliç’teki Rahmi Koç Müzesi'nde sergilenmekte.