KIBRISIM (SILA 4)
Kıbrıslı Türklerin önemli gruplarından Bayrak Quartet 1970 yılına kadar eleman değişimleriyle yoluna devam eder. Grup bu dönemde Modern Folk Üçlüsü’nün yaptıklarından etkilenir ve türkü derlemeye başlar.
Kıbrıs’ın adım adım dolaşılmasına, türkülerin hassas düzenlemelerle canlandırılmasına karar verilir. Halktan alınan, modernize edilip halka iade edilecektir.
Bayrak Radyosu’nun desteğiyle kayıt edilen Dolama ile Kıbrısım parçalarının bir şekilde plak haline getirilmesi gerekmektedir. Para toplanır ve Lefkoşa’nın Rum bölgesindeki Geravno şirketi etiketiyle plak 2000 adet basılır.
O günlerde elemanlardan Aydın Kalfaoğlu (gitar, vokal-1950), Erdinç Gündüz (gitar, vokal-1949) ile Rauf Denktaş’ın oğlu Raif (bass, vokal-1951) yüksek öğrenim için Ankara’ya gider.
Başkent’te müziğe devam ederken Bayrak Radyosu’na yeni plaklar göndermek için başvurdukları Kent Plak’la dostluğu ilerletip Türkiye’de 45’lik çıkarmak üzere anlaşırlar.
Bu şekilde Türkiye piyasasına adım atan grup adını Sıla 4 olarak değiştirir; çünkü Bayrak Quartet ismi Türkiye için fazla bir anlam taşımamaktadır.
Kıbrıs’tan gelen Ferahzat Gürsoy’un da (1943) katılımıyla Sıla 4 geleneksel parçaların, düzenlemelerin, derlemelerinin yanında bestelerini de plak haline getirme olanağını yakalayarak az zamanda çok mesafe alır…
Kıbrıs Barış Harekatı başlamıştır. Türkiye’de radyolar gece gündüz Sıla 4’ün Kıbrısım adlı parçasını çalarken, onları bilmeyenler şarkıyı kimin söylediğini merak etmektedir.
Kıbrıs gündemdedir ya, Sıla 4’ün bağlı olduğu şirket eski parçalardan Kıbrısım’