JEAN-MICHEL JARRE 'OXYMORE'U YAYINLADI
Jean-Michel Jarre'ın 22. stüdyo albümü olacak OXYMORE satışa sunuldu. Albümün tanıtımı için medyanın karşısına çıkan Jarre yapıtıyla ilgili sorulara yanıt verdi:
- Elektronik müziğin ilerlemesinde Avrupa’nın, özellikle de Fransa’nın büyük payı var. Bunun sırı nedir?
Fransız elektronik müzisyenleri doğadaki seslerle, çalgılardan elde ettiklerini birleştirebilmek üzerine çok kafa yordu. Çok insan ses tasarımı okudu. Adeta bir ekol oluştu. Bu arada klasik müziği de yakından incelediler. Çabanın meyveleri yeniyor şimdi.
- Seslerle aranız nasıl?
Çocukken duyduğum her sesi kaydetmek için yanımda sürekli teyple dolaşırdım. Müziği öğrenmeye başlayınca bu seslerle müziği birleştirebilmek özel uğraşım oldu. Elektronik müziği tamamen notalar üzerinde değil de doğadan öğrendiğim sesler üzerinde yürütmeye gayret ettim. Elektronik müziğin kurucuları Pierre Henry, Pierre Schaeffer gibi ustaları yakından inceledim ve bu albümle de onlara saygımı iletmek istedim.
- Elektronik müzikteki çabanızın birilerini bu dala özendirdiğini düşünüyor musunuz?
Dürüstçe cevap vereyim; bilmiyorum. Umarım Oxygene albümünde olduğu gibi insanları yeni ufuklar keşfetmeye, yeni senaryolara kapı açmaya teşvik eder bu yeni albüm Oxymore. Yeni elektronik maceralara davet ediyor müzikseverleri. Alçakgönüllülükle söylüyorum; bence Oxymore bugünün müzik prodüksiyonlarından farklı bir yerde duruyor.
-Sırada neler var?
Yeniliğe takıntılı değilim ama yaratı süreci her zaman bir merak ve araştırma istiyor. Nostaljiyi sevmiyorum; her zaman müziğimi geliştirme arzusundayım. Covid'den sonra her şey değişti; dijital araçları kullanmak yaygınlaştı. Şarkı yapmanın, bestelemenin ve performans sergilemenin yeni yollarını keşfetmek, yapay zeka yoluyla sınırları zorlamak için yeni fırsatlar doğdu. Bence gelecek için dönüm noktası teknolojideki yenilikleri kaçırmamak. Kafamda yeni fikirler var doğrusu.
- Sizce müzik metaverse ile nasıl değişecek?
İnternetin gelişinde olduğu gibi, ‘metaverse'in ne olduğunu da şu anda kimse bilmiyor, anlamıyor. Biraz korku da var. ‘Metaverse’in sanatçılar için bir dönüm noktası olacağını düşünüyorum. Metaverse, müziği daha demokratik hale getirecek, sanatçılar daha farklı şekilde müzik besteleyebilecek.