I WILL SURVIVE (GLORIA GAYNOR)
Besteci Dino Ferakis, birçok bestesini kullanmış ünlü Motown şirketi tarafından işten çıkarılmıştı. Büyük hayal kırıklığı içindeydi. Evde otururken TV’yi açtı. Generation filmi için yazdığı şarkı çalıyordu. Birden morali düzeldi, umudu arttı ve yerinden fırlayıp ‘I Will Survive’ (Hayatta kalacağım) diye bağırdı.
Hemen yapımcı, müzisyen arkadaşı Freddie Perren’i aradı. Geçmişte birlikte önemli işler yapmışlardı. Kafa kafaya verip iki şarkı yazdılar hemen. Biri Substitute, diğeri de I Will Survive’dı. Ancak, kimseye satmayı başaramamışlardı şarkıları.
O günlerde Gloria Gaynor’ın (asıl adı Gloria Fowles) şarkı aradığını duydular ve hemen iki parçayı da gönderdiler. Disco Kraliçesi lakaplı Gaynor, 1978’de sahnede ters bir hareket yapmış ve sonucunda belden aşağısı tutmaz olmuştu. Ameliyat geçirmiş, altı ay tekerlekli sandalyeye mahkum olmuştu.
Gaynor şarkıları beğenmiş ve tekerlekli sandalye üzerinde ikisini kayıt etmeyi başarmıştı. Diskoteklerin yıldızı için ayaklarını kıpırdatamamak trajik bir durumdu şüphesiz.
I Will Survive daha iyi şarkı olsa da, plak şirketinin kaprisiyle 45’liğin B yüzüne konmuş, iddialı parça diye Substite seçilmişti. Evdeki hesap çarşıya uymamış, Substite listelerde ancak 107. sıraya yükselebilmişti.
Gloria Gaynor devreye girmiş ve I Will Survive’ı Studio 54’a vermiş, ardından radyolar sabah akşam çalmaya başlamıştı. Parça liste başı olmuş ve üç hafta zirvede kalmıştı. Tabii, 45’lik yeniden basılmış, bu kez A yüzü I Will Survive olmuştu.
Öykü görünüşte sevgilisinin sadakatsizliğine dayanamayan kadını anlatıyordu ama dinleyenler daha derin anlam yüklemiş, özellikle Afro-Amerikan kadınlarla eşcinseller şarkıyı benimseyerek, bir tür özgürlük, gurur, kendine güven simgesi şeklinde değerlendirmişti.
I Will Survive ‘en iyi diskotek şarkısı’ dalında (O yıl ilk ve son kez verildi ödül) Grammy kazanmış, 14 milyon adet satmış, birçok filmde kullanılmış, aralarında Ajda Pekkan’ın ‘Bambaşka Biri’si de olmak üzere 20 dilde 200’den fazla aranjmanı yapılmıştı. Amerikan Kongresi Kütüphanesi, ‘sanatsal, kültürel, tarihsel değeri' nedeniyle şarkıyı korumaya aldığını ilan etmişti.
Gaynor bir söyleşide şöyle demişti: ‘Bu şarkıyla anımsanmaktan hiç sıkılmadım biliyor musunuz. Her söylediğimde ya ritmi, ya sözleri, ya düzenlemeyi biraz değiştiriyorum. Çok eğleniyorum, çok’…