HAYAT BAYRAM OLSA (ŞENAY)
19 Ocak 1947 İstanbul doğumlu Şenay. İlkokulda Bülent Tarcan’ın yönettiği çocuk korosuna giriyor. Sonra, özel şan dersleri alıyor. Genç yaşında caz, soul, Amerikan standartlarını öğreniyor ve orkestra şarkıcılığı yapmaya başlıyor.
Orkestra şefi, usta müzik adamı Şerif Yüzbaşıoğlu ile evleniyor ve solo vokal olarak plaklar yayınlıyor. Ancak, gönlündeki müziği yapmaktan hala çok uzak. 1972’de Milliyet Gazetesi okurları tarafından yılın şarkısı seçilen Sev Kardeşim’i bile plakçılara kabul ettirmekte zorlanıyor. Anca 45’liğin B yüzü olarak yayınlıyorlar.
Aralık 1972’de Hayat Bayram Olsa’yı (B yüzü Nen Var Canım Kardeşim) çıkarıyor. Şarkı aranjman. Hırvat şarkıcı Ljupka Dimitrockska’nın Obecanje (besteci Nikica Kalogjera, Ivica Krajač) parçasına kendisi söz yazıyor. Sev Kardeşim’in izinden yürüyerek Hayat Bayram Olsa’da insanları barışa, kardeşliğe sevgiye, mutluluğa davet ediyor. Şerif Yüzbaşıoğlu da tempoda biraz oynayarak yeni düzenleme hazırlıyor…
Sev Kardeşim kadar tutulmasa da iyi satıyor Hayat Bayram Olsa.
Yaklaşık bir yıl geçiyor ve 14 Ekim 1973’de Türkiye sandığa gitmeye hazırlanıyor. CHP lideri Bülent Ecevit üç gün önce 11 Ekim 1973’te İstanbul Taksim Meydanı’nda miting düzenliyor.
Karaoğlan lakaplı Ecevit kürsüye çıkmadan, meydanda uçuşan beyaz güvercinlerle birlikte Şenay binlerce kişiye Sev Kardeşim’le Hayat Bayram Olsa’yı playback söylüyor; solcu diye TRT tarafından kara listeye alınacağını bile bile.
Bu, Türkiye’de büyük mitingde bir ilk. Ecevit teklif ediyor Şenay’a mitingde şarkı söylemesini. Kitlelerin sevdiği onca solcu sanatçı varken Şenay’a gidiyor. Daha az sivri, hümanist bir ismin uygun olacağını düşünüyor. Şenay da bir kuruş almadan kürsüden Türkiye’ye haykırıyor: ‘Bütün dünya buna bir inansa/ Hayat bayram olsa’…
Ecevit mitingin ardından gazetecilere ’14 Ekim’de Şenay kardeşimizin bayram şarkılarını söyleyeceğiz’ diyor. Süleyman Demirel’den cevap gecikmiyor: ‘Memleket şarkıyla yönetilmez’…