Müzik Haberleri

GEÇMİŞTEN BUGÜNE OSCAR ŞARKILARI

20 Mart 2019 Çarşamba 09:42

Malumunuz, Oscar ayındayız. Asıl adı 'Amerikan Film Akademisi Ödülleri' olan, dünyanın Oscar diye bildiği heykelcikler yine birçok ismi ihya edecek, başarılarına başarı katacak.
1931'de Akademi'de çalışan sekreter Margaret Herrick'in 35 santim boyunda ve dört kilo ağırlığındaki heykelciği ilk gördüğünde çok şaşırarak 'Aa, ne kadar da Oscar amcama benziyor!' demesiyle o gün bugündür bu isimle bilinen Oscarlar, uluslararası arenanın tartışmasız prestiji en yüksek sinema ödülleri; aynı zamanda kazanan için de tam anlamıyla okkalı bir hayat öpücüğü.
'And Oscar goes.'la başlayan bu öykü, ABD'nin ihracat kalemleri arasında ilk üçte gözüken Hollywood'u destekleyen, sektörü koruyan, yıldızları parlatan ve sektör içi ya da dışı, herkesin iştahını kabartan müthiş bir marka. Hatta o kadar ki, malına kalite, stil, güvenilirlik katmak isteyenlerin tek adresi Oscar artık: 'spor Oscarı, müzik Oscarı, edebiyat Oscarı ve onlarca benzeri.
Biz işin yine müzik yanıyla ilgilenelim diyoruz ve geçmişte Oscar kazandıktan sonra tavan yapan şarkıları anımsatalım istiyoruz.
Şöyle ki; Doksanlar'da kafa yorulmuş hesaplamalara göre kartvizitine 'Oscar galibi' yazan filmin müziğinin o andan itibaren önünde 200 milyon dolarlık yeni bir kazanç kapısı daha açılıyor. Tabii bu ortalama rakam; çok daha ileri gidenleri de var. Bugünün dijital pazarında kazançların nelere kadar yükseleceğini kestirmek ise hayli güç.
Oscarlarda en iyi müzik ve en iyi özgün şarkı heykelcikleri 1934'ten bu yana dağıtılıyor. Bugüne dek şarkı dalında kazananlara şöyle bir göz attığımızda özellikle Seksenli yıllarda ödülü alanların daha bir unutulmazlar arasına girdikleri, listeleri alt üst ettikleri dikkat çekiyor.
Neler var Seksenler'den? Mesela Berlin grubunun Top Gun (1986) için seslendirdiği Take My Breath Away var. Beyaz Geceler filminin müziği Say You, Say Me (1985) ile tavan yapan Lionel Richie, Kırmızılı Kadın'ın (1984) şarkısı I Just Called to Say I Love You ile listelerde zirveye demir atan Stevie Wonder, Flashdance'in flaş şarkısı What A Feeling'le (1983) Irene Cara, Dirty Dancing'in (1987) şarkısı Time of My Love, Christopher Cross'un sesinden Arthur filminin şarkısı The Best That You Can Do var.
Sırayla ilerlersek, 1930'lardan Oz Büyücüsü'nün (1939) müziği Somewhere Over The Rainbow dışında hitleşmiş ve klasikleşmiş Oscar şarkısı pek yok gibi. Kırklar'ın galipleri de uluslararası camiada çok iz bırakamamış durumda.
Elliler'de ise özellikle radyo ve pikapların yaygınlaşmasıyla ABD kaynaklı müziğin uluslararası piyasaya ihracının artmasından nemalananlar arasında, filmde Captain Carey tarafından seslendirilen, ardından Nat King Cole'un kadife sesiyle unutulmazlar arasına giren 1950 tarihli Oscar şarkısı Mona Lisa var.
Frank Sinatra'nın dünyaya taşıdığı, 1955 tarihli Love is a Many Splendored Thing (Aşk Güzel Şeydir) filminin aynı adlı şarkısı,
Doris Day'in seslendirdiği Que Sera Sera (Man Who Knew Too Much/Çok Bilen Adam-1956) diğer iki klasik şimdilerde.
1960'lardan kalan hazineler arasında, Manos Hadjidakis'in Akdeniz kokan Never On Sunday'i (1960), yine birçok ismin yorumladığı şarkılar Moon River (Tiffany'de Kahvaltı-1961), The Shadow of YourSmile (The Sandpiper/Ümitsiz Aşk- 1965), The Windmills of Your Mind (Thomas Crown Affair/Kibar Soyguncu-1968) ve Raindrops Keep Fallin' On My Head (Butch Cassidy and Sundance Kid/Sonsuz Ölüm-1969) daha bir önde seyrediyor.
1970'lerden ise Barbra Streisand'ın Bir Yıldız Doğuyor için seslendirdiği Evergreen (1976) ile Isaac Hayes'in, Yeşilçam filmlerinde de defalarca kullanılmış soul funk harikası Shaft'ı (1971) unutulmazlar arasında.
Doksanlar'dan ise Philadelephia'nın (1993) Bruce Springsteen imzalı Streets of Philadelphia'sı, Titanik'in (1997) şarkısı My Heart Will Go On (Celine Dion) ile Elton John'ın Aslan Kral (1994) için seslendirdiği Can You Feel the Love Tonight'ı çok kıymetli.
2000'lerden Adele'in James Bond şarkısı Skyfall (2012) ile Aşıklar Şehri'nin Ryan Gosling, Emma Stone düeti City of Stars (2016) kulaklarda daha bir yer eden yenilerden.
Bitirmeden en iyi müzik heykelciğini aldıktan sonra klasikleşenleri de anımsayalım: Malcolm Arnold imzalı Kwai Köprüsü, Maurice Jarre'ın Doktor Jivago'su, Francis Lai imzalı Aşk Hikayesi (1970), John Kander ile Ralph Burns'ın ortak çalışması Cabaret (1972), John Williams imzalı ilk Star Wars (1977) müzikleri, Vangelis'in Ateş Arabaları (1081). CUMHUR CANBAZOĞLU (SİNEMA SEVEN MECMUA/ ŞUBAT 2019) 



Diğer Haberler

GUNS N' ROSES İSTANBUL'DA
GUNS N' ROSES İSTANBUL'DA
27 Kasım 2024 Çarşamba 08:42

SERDAR ORTAÇ'IN EV HAPSİ KALDIRILDI
SERDAR ORTAÇ'IN EV HAPSİ KALDIRILDI
26 Kasım 2024 Salı 20:59

ADELE BIRAKTI
ADELE BIRAKTI
25 Kasım 2024 Pazartesi 15:16

İLKAY AKKAYA'NIN YİNE KONSERİ YASAKLANDI
İLKAY AKKAYA'NIN YİNE KONSERİ YASAKLANDI
17 Kasım 2024 Pazar 13:13