DOKSANLAR'A NOSTALJİK GEZİNTİ
Kahramanların adı, öyküleri değişir ama Marvel filmlerinde müziğin başrolü değişmez. Marvel dünyasının 21. filmi olan ve ilk kez kadın bir kahramanı beyazperdeye taşıyan Captain Marvel için de aynı başarı söz konusu.
Dinleyeni Doksanlı yıllarda nostaljik gezintiye çıkartan müziklerin altında, İstanbul doğumlu Pınar Toprak’ın imzası var.
Marvel’in ilk kadın kompozitörü unvanını alan Toprak, beş yaşında klasik müzik eğitimine başlamış ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı'ndan mezun olduktan sonra ABD´ye gitmiş. Berklee College of Music'te film müziği ile bestecilik okumuş. 2003’ten beri film müziklerine kafa yoran Toprak’ı, TV dizisi Krypton’a yazdıklarından bilen Marvel böyle önemli bir projeyi ona vermekte tereddüt etmemiş.
Neler yapmış Pınar Toprak ? Gözyüzü ile yeryüzü sürüvenleri arasında derin bir çizgi çekerek oluşturmuş repertuvarı. Örneğin yeryüzündeki sahnelerde ritm ve eğlence ön plandayken uzayda daha bir sakinlik hakim.
70 kişilik orkestra kullanmış kayıtlarda. Albüm için de Londra’daki Abbey Road stüdyolarında 90’dan fazla müzik insanı mesai harcamış…
Bir süredir dijital ortamda dinlenebilen albümün açılış parçası Captain Marvel’deki orkestrasyon 90’ların Alan Silvestri, John Williams işlerini anımsatıyor. Ardından gelen Waking Up’da synthesizer, Boarding The Train’de yaylılar, Why Do You Fight’ta techno-senfonik sound vitrinde.
Let’s Bring Him Home’da aksiyonu destekleyecek trombonlar, vurmalılar devreye giriyor, sound hareketleniyor ve Entering Enemy Territory’de de aynı tat devam ediyor.
Breaking Free’deki orkestrasyon da etkileyici, eletrikli gitara biçilen rol de. Korkuyu rock dokunuşlarla kuvvetlendiren Hot Pursuit, Escaping The Basement, More Problems da diğer dikkat çeken parçalar.
23 parçadan oluşan albümün repertuvarından başka,Toprak’ın o günlerin müziğine ve ‘grunge’a saygı duruşunda bulunduğu diğer popüler parçalar da önemli ve onların hepsi de internette dinlenebiliyor. CUMHUR CANBAZOĞLU (SİNEMA SEVEN MECMUA/MAYIS 2019)