DIŞARDA KAR YAĞIYOR (ÜNOL BÜYÜKGÖNENÇ)
‘Anadolu pop/rock’ın öncülerinden, Kardaşlar grubunun ‘beyni’, Dervişan’ın kurucusu Ünol Büyükgönenç müziğe altı yaşında mandolinle başlamıştı.
Konservatuvardan sonra flamenkoya merak sarmış ve askerlik dönüşü Seyhan Karabay ile Cem Karaca’nın teklifini kabul edip Kardaşlar’ı hayata geçirmişti. Grupta gitarın yanı sıra bağlama, yaylı tambur gibi geleneksel sazları çalmış, düzenlemeleri yazmıştı.
Kardaşlar bünyesinde Cem Karaca ve Ersen’le çalıştıktan sonra gruptan ayrılıp ABD’ye gitmiş, dönünce, Cem Karaca’yla Dervişan grubunu kurmuştu. Ancak kafasındaki hedeflerle gruptaki gelişmeler çakışmayınca Dervişan’dan da ayrılmış, Mayıs 1977’de CHP için yaptığı ‘Yeni Bir Türkiye/Oy Gülüm Oy’ 45'liği ilgi görmüştü. Yeni Bir Türkiye, büyük oy oranıyla iktidara gelecek CHP’nin mitinglerinde sürekli çalınmıştı…
Büyükgönenç, beste yazmayı sürdürüyor, gitarıyla yapıtlarını konserlerle müziksevere dinletmeyi sürdürüyordu.
UNESCO, 1979’u Dünya Çocuk Yılı ilan etmişti. Bunun sözde kalmaması ve farkındalık yaratılması için Büyükgönenç, bir sokak çocuğunun gerçeğini notalara döküp Dışarda Kar Yağıyor’u yaratmıştı.
Saklambaç gazetesinin, yedi yıllık aradan sonra 1979’da düzenlediği Altın Mikrofon yarışmasında Dışarda Kar Yağıyor’la katılarak hem beste, hem şarkı sözü dallarında birinci olmuştu.
Aynı yıl TRT-3 dinleyicileri Dışarda Kar Yağıyor’u yılın şarkısı seçerken Büyükgönenç HEY Dergisi’nden yılın ümit veren şarkıcısı ödülünü almıştı. Bu yarışma sonrası Dışarda Kar Yağıyor’u, arka yüzüne Kız Çocuğu’nu ekleyerek 45’lik haline getirdi.
Anadolu pop/ rockın yükselişine etki yapmış böyle bir ismin 'ümit veren şarkıcı' kategorisinde değerlendirilmesi ilginçti, ama daha ilginç olanı Büyükgönenç'in sıralamada geçtiği isimler devamında yerli popa damgasını vururken, piyasanın beklentilerine aldırmadan kendi bildiği yolda ilerleyen Büyükgönenç'in tek albümde kalmasıydı.
HEY’in listesinde Büyükgönenç 5251 oyla birinciliği kazanırken Zerrin Özer yarısından daha az oyla (2221) ikinci, Coşkun Demir 1181 oyla üçüncü olmuştu. Kayahan ise 477 oyla altıncılıkta kalmıştı.
Daha sonra Büyükgönenç şarkının sözlerinde küçük değişiklik yaparak, sokak çocuklarının zor yaşamının 1979’un ötesinde de sürdüğünü vurgulamak amacıyla ‘Gün yılın bir çocuk günü olabilir/ Yıl dünya çocuk yılı olabilir’ dizelerini eklemişti.
Seksenli yıllarda Büyükgönenç konser çalışmaları haricinde pek ortalıkta gözükmemiş ve ilk solo albümünün kayıtlarını sürdürmüştü. Güzel Günler Göreceğiz adını verdiği albüm çeşitli aksaklıklar sonucu gecikmiş ve yayımı 1989’a kadar sarkmıştı. Nazım Hikmet’in yapıtlarını en fazla besteleyen isim olarak da tanınan Büyükgönenç, o günden sonra bir daha albüm yapmamıştı…